уторак, 20. октобар 2009.

Lenja pita

Kad stigne jesen najviše volim miris koji se širi dok spremam ovu pitu...Seća me na roditeljski dom, našu kuhinju koja je uvek mirisala na divne delicije, na drage osobe i na moje prve početke u kuvanju :)



Testo:

250 g masti
200 g secera
2 jajeta
1 zumance
1 dl mleka
1 kesica praska za pecivo
po potrebi mekog brasna

Fil:

1 kg jabuka
2 kasike griza
2 kasike secera
1 kesica cimeta
Za posipanje:
po potrebi kristal secera

Za posipanje:
po zelji kristal secer

Priprema:
Penasto umutiti mast sa secerom i
dodati jaja. Sve umutiti uz dodavanje
mleka.
Polako dodavati brasno pomesano s
praskom za pecivo.
Umesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.

Podeliti testo na dva dela i prvi deo razviti
na velicinu pleha u kojem ce se peci pita.

U podmazan pleh staviti prvi deo testa i
rasporediti po njemu narendane i od soka
iscedjene jabuke pomesane sa secerom,
cimetom i grizom.
Prekriti drugim delom testa i po gornjoj kori
posuti kristal secer.

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci pitu dok
se ne zarumeni.
Probati cackalicom da li je pecena pita nakon
30 minuta.Iskljuciti rernu i ostaviti jos 5- 10 minuta
da se lepo ispece.

Prohladiti i seci pitu po zelji.

Posluživanje:
Ova pita se ne seceri prah secerom, jer je dovoljno slatka.