петак, 23. октобар 2009.

Mekike




Ovo nisu brze mekike, ali su dobre i vredi se malo pomuciti…:D Recept je iz casopisa "Kiselo testo".

Sastojci:

550 gr brasna tip "500"
4 dl mlake vode
1/2 kasicice secera
25 gr svezeg kvasca
1 kasicica soli
oko 5 dl ulja za przenje

Priprema:
U mlaku vodu dodati secer i izmrvljen kvasac
i ostaviti na toplom mestu da nadodje.

Usuti brasno u posudu za mesenje, dodati so
i utisnuti sredinu pa sipati nadosli kvasac.
Mesiti dok testo prestane da se lepi za ruke.
Prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu.
Testo je mekano i premesiti 3 puta na po 30 minuta.

Na pobrasnjenoj radnoj ploci razviti testo na
debljinu oko 1cm. Radlom ili nozem iseci kvadrate
velicine 10×10 cm i svaki zaseci po sredini.

U dubokoj serpi zagrejati ulje na najjacoj temperaturi.
Kada je ulje vrelo smanjiti temperaturu i pazljivo
spustati mekike. Kad porumene sa jedne strane, okrenuti
na drugu stranu (dovoljno je 2-3 minuta sa svake strane).

Vaditi ih resetkastom kasikom i slagati u posudu
oblozenu papirnim salvetama.


Posluživanje:
Sluziti ih po zelji, slane ili slatke...

2 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...