среда, 21. октобар 2009.

Moje krofne


Sećanje na detinjstvo i najlepše krofne iz mamine kuhinje...Ali, najukusnije i najsladje su bile za vreme svinjokolja. Taj miris i ukus i danas osećam kad ih spremam...

Sastojci:


500 g mekog brašna tip "400"
3 dl mlakog mleka
40 g svežeg kvasca
8 kašika šećera
malo soli
4 žumanceta
7 kašika ulja
1 l ulja za prženje
malo narendane limunove kore

Priprema:

U toplom mleku rastvoriti kvasac i šećer i sačekati da nadodje.
Dodati brašno, žumanca, so, ulje i limunovu koricu.
Dobro promešati i varjačom, ili mikserom , lupati oko 10 minuta.

Na testu će se stvarati klobuci i to je dobar znak da će krofne biti prave.
Pokriti testo čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da narastu.
Potrebno je oko 1 sat. U toku tog vremena jednom ih nežno varjačom premesiti tako što ćete samo izvući testo i preklopiti ga.



Na pobrašnjenoj radnoj ploči razvući testo na 1 cm debljine i modlom ili
čašom vaditi krofne. Pokriti ih i ostaviti ih da kisnu bar 30 minuta.
Na polovini tog vremena okrenuti ih da gornja strana bude dole i ostaviti
još da kisnu.



U dublju šerpu sipati ulje i na srednjoj temperaturi zagrejati ga.
Spuštati krofne u vrelo ulje/3-4 komada/, poklopiti, smanjiti temperaturu i
pržiti ih oko 2 minuta.
Pomeriti šerpu sa ringle, okrenuti krofne, vratiti na ringlu i ispržiti ih, bez poklapanja, i sa druge strane do svetlo rumene boje.

Vaditi krofne na papir za upijanje, malo prohladiti i služiti pošećerene.

Po želji možete ih i filovati jer imaju šupljinu, ali ima i testa u sredini.
Imaćete šta da zagrizete i uzivajte!

Posluživanje:

Paziti da na krofnama nema ostatka brasna jer će ulje goreti i malo će potamneti krofne. Ovo su krofne koje se prave u mom rodnom kraju, a spremam ih i u novom okruženju. Stari recepti su neprolazne vrednosti.

2 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...