понедељак, 19. октобар 2009.

Moje lepinje



Uvek kada pravimo rostilj moram daspremim ove lepinje. Mekane i ukusne mogu biti i dobra osnova zasendvic.

Potrebno:

500 g brasna tip "500"
2 dl toplog mleka
2 dl tople vode
malo secera
20 gr svezeg kvasca
1 kasicica soli
3 kasike ulja
i jos po potrebi brasna za oblikovanje lepinja

Priprema:
U toplo mleko staviti secer i kvasac i sacekati da nadodje. Prosejati brasno, staviti u sud za mesenje , dodati so i ulje i nadosli kvasac. Uz dolivanje tople vode umesiti testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodati brasna sve dok se ne dobije kompaktna masa, ne tvrda, koja se ne lepi za ruke. Prekriti testo cistom krpom i ostaviti na toplom mestu da se “dize”. U toku dizanja testa obavezno ga premesiti 2-3 puta, jer ce testo biti supljikavo i ukusnije. Ove lepinje zahtevaju oko 2 sata za spremanje, ali se trud isplati. Posle poslednjeg premesivanja testo podeliti na 4-6 loptica, malo ih oklagijom rastanjiti i ostaviti jos malo da rastu dok ugrejete rernu i pleh. Rernu zagrejati, sve sa plehom na kojem se peku lepinje, na 250 stepeni. Na prevrnutu stranu pleha staviti lepinje, premazati vodom i peci do blago rumene boje. Treba od 8- 10 minuta. Tople lepinje poprskati vodom i uviti u cistu krpu. Malo prohladiti i servirati po zelji.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...