четвртак, 22. октобар 2009.

Moje mekike


Evo jednostavnog i brzog recepta za omiljene mekike. Nema velike mudrosti i sigurno uspevaju :)))

Sastojci:
500 g brasna tip "500"
40 g svezeg kvasca ili kesica suvog kvasca
1 kasicica soli
1 jaje/ moze i bez toga/
oko 4 dl mlake vode ili mesavine vode i mleka
ulje za przenje

Priprema:

U vanglu staviti brasno pomesano sa 1 kasicicom soli, dodati kvasac i uz dolivanje vode i stalno lupanje testa varjacom umesiti testo mekse nego za hleb. 
Lupati testo 10 minuta varjacom dok ne pocnu da se stvaraju klobuci, a testo da se odvaja od zidova osude. 
Pokriti testo i ostaviti na toplom da se dize. Posle desetak minuta jos jednom izlupati testo par puta i ostaviti ga da stoji dok ne izadje do vrha posude. 

Zagrejati ulje u manjoj dubljoj serpi u koju moze stati samo jedna mekika. Mnogo je bolje prziti mekike u manjem sudu jer ih mozete lepo polivati toplim uljem i one ce biti suplje i bez masnoce. Kad se ulje zagreje smanjiti na srednju temperaturu i poceti sa przenjem. 
Ruke svaki put ovlaziti vodom, zahvatiti testo velicine manje jabuke, i malo ga razvuci i spustati u toplo ulje. 
Kasikom polivati testo toplim uljem da se naduva i dobije supljine. 
Prziti mekike po 3-4 minuta sa svake strane. 
Izvaditi ih na upijajuci papir i sluziti po zelji.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...