субота, 24. октобар 2009.

Moka kocke


Ovo su nase omiljene kocke, a recept sam dobila ,tajno, iz poslasticarnice mog detinjstva. Tu se jeo najbolji sladoled, tamanili kolaci po recepturi pravih majstora svog zanata :D

Kore:
12 belanaca
350 g kristal secera
350 g mlevenih lesnika ili oraha
5 ravnih kasika brasna
5 kasika hladne vode

Fil:
12 zumanaca
12 kasika prah secera
1 soljica skuvane crne kafe
250 g butera
200 g prah secera

Glazura:
100 g cokolade za testo
50 g butera ili
3 kasike ulja

Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati secer i umutiti cvrstu penu. Dodati mlevene lesnike i vodu i blago mikserom sve sjediniti. Na kraju dodati brasno i nezno mesajuci sjediniti sve sastojke. Od ove kolicine peci 3-4 kore, u zavisnosti od velicine pleha,na pek papiru kojim ste oblozili dno pleha. Kore peci na 200 stepeni oko 10 minuta. Ostaviti kore da se hlade, a pripremiti fil. Umutiti zumanca sa 12 kasika secera i sve to skuvati na pari. Kad je fil kuvan dodati 1 soljicu skuvane jake crne kafe i sve to sjediniti. Posebno penasto umutiti buter sa 200 g secera i dodati prohladjen fil od zumanaca. Sjediniti sve i filovati kore. Na poslednju koru po vrhu staviti glazuru od cokolade. Na pari otopiti cokoladu i buter ili ulje, dobro promesati i sjediniti i ravnomerno rasporediti po povrsini kore. Kocke je najbolje praviti dan pre serviranja.

Posluživanje:
Ovog puta sam pravila “mini” varijantu od pola mere jer izadje puno od cele mere. Pogodne su za secenje i kao torta i kao kocke.
Pola mere sam pekla u plehu od el. sporeta/38×25cm/,presekla na tri dela po duzini i jos preko pola po sirini i filovala.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...