субота, 24. октобар 2009.

Pita s tikvicama ili zeljem


Svi znamo da su najbolje pite od domacih kora...Ovo je malo drugaciji nacin spremanja kora, meni se vise svidjaju od klasicnih, a fil sami odaberite...



Testo:
500 g glatkog brasna/ namensko/
30 ml ulja
1 kasicica soli
1/2 kesice praska za pecivo
200 ml vode
po potrebi ulja

Fil:
60 g mladog luka
400 g tikvica ili zelja
malo soli
350 g svezeg kravljeg sira
1 kasika ulja

Priprema:
Od brasna, ulja, praska za pecivo,
soli i vode umesiti glatko testo.

Podeliti testo na 3 loptice,
prekriti ga alu- folijom i
ostaviti 30 minuta da se odmara.

Za to vreme pripremite fil:
Na malo ulja prodinstati sitno
iseckan luk i ohladiti.

Ako koristite tikvice, iseckati
ih na kockice, malo posoliti i
ostaviti da puste vodu.
To je oko 10 minuta.
Ocediti tikvice od vode, pomesati
sa sirom i dodati ohladjeni luk.

Ako koristite zelje, dobro ga oprati,
iseckati na sitnije, preliti kljucalom
vodom i sacekati 10 minuta. Ocediti vodu,
malo posoliti zelje i rukama ugnjeciti da
bude sitno. Nikako ga ne bariti!

Pripremljeno testo tanko razviti na
pobrasnjenoj podlozi pomocu oklagije
dok moze, a posle rukama razvlaciti da
bude sto tanja kora.
Krajeve nisam odsecala jer imam one koji
vole da osete testo u piti.
Razvucenu koru poprskati uljem po celoj
povrsini, staviti fil na jednom kraju celom
duzinom i pomocu platnenog stolnjaka,
na njemu sam razvlacila testo, urolati pitu.

Slagati pitu u nauljen pleh. To isto uraditi
i sa druge dve lopte testa.
Pitu jos malo pouljiti i peci u zagrejanoj
rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

Pecenu pitu prekriti suvom krpom i ostaviti da se prohladi.

Posluživanje:
Pitu sluziti uz jogurt ili kiselo mleko.
Secite po zelji, a mi volimo da lomimo i
zato pravim u kruznom plehu.
Moja cerka ovakvu pitu naziva “Frulice” i
ne voli da joj secem te zato nemam uslikane
komade pite.
Ovako napravljene kore su malo deblje od klasicnig
i ako se dovoljno naulje budu hrskave i tope se u ustima.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...