среда, 21. октобар 2009.

Pogacice sa cvarcima




Uvek kad imam dobre cvarke, to znaci, malo masnije, ja napravim ove mekane i lisnate pogacice...

Sastojci:

5 dl mlake vode
1 kasicica secera
40 g svezeg kvasca
1/2 kesice praska za pecivo
1 dl ulja
2 kasike kis. pavlake/ vrhnja/
0ko 800 g brasna tip "500"
po zelji soli/ ako cvarci nisu slani/

Premazivanje:

300 g duvan cvaraka
2 kasike tecnog ili krem margarina
1 jaje

Priprema:

U mlaku vodu dodati secer i kvasac
i sacekati desetak minuta da se podigne.

Dodavati redom ostale sastojke i umesiti
glatko testo koje se ne lepi za ruke,
ali je mekano. Prekriti ga krpom i ostaviti
na toplom da udvostruci kolicinu.

Cvarke pomesati sa margarinom u kompaktnu masu.

Na radnoj ploci pobrasnjenoj razviti oklagijom
testo debljine 0,5 cm.Preko ravnomerno razmazati
cvarke i testo presaviti tako da gornji deo testa
savijete do polovine, a zatim donji deo spojite
sa gornjim delom. Tako uraditi i sa levom i desnom
stranom.

Ostaviti testo prekriveno 15 minuta. Zatim ponovo
razviti oklagijom i jos jednom premazati i saviti
isto kao i prvi put. Opet testo stoji 15 minuta.

Nakon toga razviti testo na debljinu oko 1 cm i
modlom ili casom vaditi pogacice.

Slagati ih u pleh na pek papir i ostaviti ih
prekrivene jos 10 minuta.

Zagrejati rernu na 200 stepeni, premazati pogacice
jajetom i peci ih dok ne porumene.

Pre premazivanja mozete zaseci tupom stranom noza
pogacice po gornjoj povrsini.

Mozete cvarke i posoliti i pobiberiti, ali moji cvarci
su bili preslani tako da sam testo tek malo posolila.

Prohladjene pogacice mozete zamrznuti i koristiti po potrebi.
Miris peciva i cvaraka mami ce vas da ih jedete, jedete i
tesko da ce nesto preteci…

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...