четвртак, 22. октобар 2009.

Starinska lepinja


Ova lepinja je deo mog detinjstva…Mesila se u nasoj porodici onako "natenane", bez zurbe i elektricnih rerni… Najbolja je iz pravih starinskih zidanih furuna, ali moze i ovako…:D Trebalo bi umesiti lepiju sa crnim brasnom, a moze i na ovaj nacin.

Sastojci
Kvasac:
20 g svezeg kvasca
2 kasike brasna
1 kasicica secera
1 solja od 2 dl tople vode+ mleko
Testo:
1 kasicica soli
2 kasike ulja
nekoliko kapi sirceta
2 solje od 2 dl brasna tip "500"
1 1/2 solja od 2 dl integralnog brasna

Priprema:
Prvo treba podmesiti kvasac, najbolje uvece, ali moze i da stoji samo 30 minuta. U mesavinu toplog mleka i vode staviti secer, brasno i kvasac i sve dobro rastopiti. Poklopiti poklopcem od serpe i ostaviti kvasac da kisne. Ako to radite uvece posudu ostaviti na hladnom da se polako dize kvasac. Nakon tog vremena, kod mene je to bilo samo 30 minuta, dodati u kvasac sve sastojke, a brasno dodavati polako i rukama mesiti. Umesiti testo koje je glatko i ne lepi se za ruke.Umeseno testo prekriti cistom krpom i ostaviti najmanje 1 sat da kisne. U toku tog procesa bilo bi dobro 2-3 puta ga premesiti da bi uslo sto vise vazduha i lepinja ce biti mekanija. Nakon 1 sata lepinju oklagijom rastanjiti na velicinu pleha u kojem ce se peci. Ja sam pekla u plehu za pizzu. Pleh malo podmazati uljem, staviti lepinju i ostaviti jos 15 minuta da naraste dok se zagreje rena na 250 stepeni. Staviti lepinju u zagrejanu rernu i peci do rumene boje. Nakon 15 minuta smanjiti temperaturu na 180 i zavrsiti pecenje. Pecenu lepinju ovlas poprskati vodom, uviti u cistu krpu i prohladiti.

Da bi lepinja bolje narasla, pre stavljanja u rernu, ostrim nozem zaseci povrsinu u obliku sah polja. Tako ce vise temperature proci u testo i lepinja ce biti vazdusasta i mekana.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...