петак, 23. октобар 2009.

Testo za peciva


Ponekad nemam vremena da mesim i tad volim da imam ovo testo u frizideru…Dobro dodje i mladim i iskusnijim domacicama!Pustite masti na volju i pravite sve sto pozelite:D

Sastojci:
500 gr ostrog brasna
500 gr mekog brasna
0, 5 dl ulja
200 ml kis. pavlake/ vrhnja/
1/2 l jogurta
40 gr svezeg kvasca
1 kesica praska za pecivo
malo secera
1 kasicica soli
1 dl mlake vode

Priprema:
U mlaku vodu staviti secer i kvasac i sacekati da malo nadodje. U vecu posudu za mesenje stavite brasno, nadosli kvasac i sve ostale sastojke. Umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.Svi sastojci moraju biti sobne temperature. Testo podeliti na 2-3 dela, staviti u vece kese, zavezati i ostaviti u frizideru do upotrebe. Ako zelite da ga koristite istog dana mozete to uciniti posle 30 minuta, a ostalo moze stajati do 7 dana. Kod mene to stoji 3-4 dana i uvek ga potrosim ranije.Mozete od njega praviti pizze, kifle slane i slatke, rol virsle, ustipke,piroske, pogace, pletenice i dr.Pri koriscenju ostaviti ga na toplom mestu 10 minuta, razviti na pobrasnjenoj podlozi i praviti sta pozelite.

1 коментар:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...