петак, 23. октобар 2009.

Univerzalna pita


Ime govori kakva je ovo pita. Mozete je praviti sa sampinjonima, bukovacama, mesom ili nekim zelenisom/ spanac, blitva, zelje, tikvice,brokoli i sl.

Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
4 jajeta
malo soli
malo ulja
2 dl kis. pavlake/ vrhnja/
1 dl jogurta sto veceg % ml. masti
1 kesica praska za pecivo

Fil:
500 g sampinjona
malo ulja
1 glavica crvenog luka
po zelji so i biber

Priprema:
Spremala sam je ovog puta sa sampinjonima
koje sam prethodno na ulju i luku prodinstala
da ispari tecnost. Zaciniti po zelji.

Napraviti preliv od jaja, pavlake, jogurta i praska za pecivo.

Nauljiti pravougaoni pleh i slagati pitu.
Svaki red kora mazati prelivom, a fil staviti na 3-4 kore.

Prebrojte kore pre slaganja i onda rasporedite kolicinu fila.
Nekad ima 16 kora, a nekad i ne.

Pitu preliti po vrhu prelivom, posuti susamom,
zaseci na zeljene komade i ispeci je u zagrejanoj
rerni na 250 stepeni.
Kad se blago zarumeni, iskljuciti rernu, pitu malo
poprskati uljem i ostaviti je jos desetak minuta u
toploj rerni.

Prohladiti je,iseci na zeljenu parcad i sluziti uz
jogurt kao veceru.

Moze biti i toplo predjelo za neke proslave.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...