среда, 21. октобар 2009.

ŽERBO KOCKE





Stare dobre žerbo kocke. Listajući stare recepte setila sam sa svog omiljenog kolača iz detinjstva i rešila da ga podelim sa vama…



Kvasac:

1 dl mleka
1 pakovanje/ kocka/ svežeg kvasca
2 kašike brašna
malo secera

Testo:

350 g brašna
200 g masti
1 žumance
2 kašike šećera
malo sode bikarbone

Fil :

200 g mlevenih oraha
100 g šećera
po želji džem od kajsija

Glazura :
3 kašike vode
2 kašike šećera
3 rebra čokolade za testo

Priprema:

U mlako mleko dodati brašno, malo šećera i kocku kvasca. Kada je kvasac nadošao dodati mast, žumance, šećžer, sodu bikarbonu i brašno te smesiti testo. 
Nekoliko minuta ga raditi i podeliti na tri dela. 

Prvi deo rastanjiti i staviti u pleh. Preko testa premazati džem, posuti orasima i šećerom.
Preko staviti drugi deo testa i ponoviti postupak sa filom. 
Na kraju staviti treću koru i ostaviti 15 minuta da pita kisne. 

Za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni i peći pitu. Moja rerna je jaka i pita se ispeče za 15-20 minuta.
Probati čačkalicom da li je dobro pečena. Izvaditi pitu iz rerne, ali ne i iz pleha. 

Napraviti glazuru tako što prokuvate vodu sa šećerom i dodate čokoladu da se istopi. Paziti da smesa ne proključa jer tada čokolada gubi sjaj. Pitu prohladiti i seći na kocke.

Posluživanje:

Pita je još bolja kad odstoji jedan dan i testo upije sve sastojke fila.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...