среда, 21. октобар 2009.

Zerbo kocke


Stare dobre zerbo kocke. Listajuci stare recepte setila sam sa svog omiljenog kolaca iz detinjstva i resila da ga podelim sa vama…

Kvasac:

1 dl mleka
1 pakovanje/ kocka/ svezeg kvasca
2 kasike brasna
malo secera

Testo:

350 gr brasna
200 gr masti
1 zumance
2 kasike secera
malo sode bikarbone

Fil :

200 gr mlevenih oraha
100 gr secera
po zelji dzem od kajsija
Glazura :
3 kasike vode
2 kasike secera
3 rebra cokolade za testo

Priprema:

U mlako mleko dodati brasno, malo secera i kocku kvasca. Kada je kvasac nadosao dodati mast, zumance, secer, sodu bikarbonu i brasno te smesiti testo. 
Nekoliko minuta ga raditi i podeliti na tri dela. 

Prvi deo rastanjiti i staviti u pleh. Preko testa premazati dzem, posuti orasima i secerom.
Preko staviti drugi deo testa i ponoviti postupak sa filom. 
Na kraju staviti trecu koru i ostaviti 15 minuta da pita kisne. 

Za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni i peci pitu.Moja rerna je jaka i pita se ispece za 15-20 minuta.
Probati cackalicom da li je dobro pecena. Izvaditi pitu iz rerne,ali ne i iz pleha. 

Napraviti glazuru tako sto prokuvate vodu sa secerom i dodate cokoladu da se istopi. Paziti da smesa ne prokljuca jer tada cokolada gubi sjaj. Pitu prohladiti i seci na kocke.

Posluživanje:

Pita je jos bolja kad odstoji jedan dan i testo upije sve sastojke fila.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...