среда, 25. новембар 2009.

Kiflice sa euro kremom


Kad neko puno voli kiflice, onda svakog dana pronalazi nove recepte i isprobava ih...Ovo su kiflice koje se brzo prave, a uzivajte polako...:)))


Testo:
1 kg mekog brasna
1/2 l mleka
1,5 dl ulja
3 kasike secera
40 gr svezeg kvasca
2 zumanceta

Preliv:
150 gr euro krema

Priprema:
U malo mlakog mleka staviti 1 kasiku secera i kvasac i sacekati 10 minuta da malo nadodje. 
Dodati ostalo mleko, ulje, zumanca i secer i uz postepen dodatak brasna umesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke. 
Testo podeliti na 6 jufki i sacekati oko 30 minuta da se udvostruci. 

Svaku jufku rastanjiti u krug i premazati rastopljenim euro kremom i naslagati po 3 kore jednu na drugu. 
Na svaku koru staviti po 3 kasike euro krema.

Sada ponovo rastanjiti krug i iseci trouglove za kiflice. 

Kiflice slagati u pleh sa pek papirom i peci na 200 stepeni do rumene boje. Jos tople poseceriti i uzivati.

Kiflice ce se lepo listati i bice sarene.

уторак, 24. новембар 2009.

Gabon torta


Kad sam se udala probala sam prvi put ovu tortu kod jetrve i odmah uzela recept. Godinama sam je pravila za porodicna slavlja, a onda presla na neke druge i na nju zaboravila. Kako smo ovih dana proslavljali godisnjicu braka, bilo mi je logicno da je obelezimo ovom tortom :)))

Fil:
14 zumanaca
250 g margarina
250 g secera u prahu
100 g cokolade za testo

Kore:
14 belanaca
14 kasika kristal secera
300g mlevenih lesnika i
pola smese od fila

Priprema:
Prvo treba poceti od fila. Penasto umutiti secer sa zumancima i malo prokuvati na pari. U prvobitnom receptu se ne kuva fi, ali ja zbog salmonele to redovno cinim. U prohladjen fil dodati penasto umucen margarin i 100 g otopljene cokolade. Sve dobro umutiti u jednolicnu masu.
Za kore treba umutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i dalje mutiti. Na kraju dodati mlevene lesnike ili orahe i sve to sjediniti. Na kraju dodati pola smese od fila, sjediniti i peci 3 kore. Kore su prilicno mekane i nezno ih prebaciti iz pleha na cist stolnjak i ostaviti ih da se dobro prohlade. Fil drzati u frizideru, nafilovati kore, spolja i po vrhu premazati tortu filom i ukrasiti krupno narendanom cokoladom.

понедељак, 23. новембар 2009.

Lazanje Carbonara


Tragajuci po internetu pronasla sam lazanje sa ovim nazivom…Kako smo veliki obozavaoci lazanja, morala sam ih isprobati. Samo sam smanjila kolicinu nekih sastojaka, a neke druge povecala, i prilagodila nasem ukusu :)))

Sastojci:
500 g kora za lazanje
malo maslinovog ulja
2 cena belog luka
300 g sampinjona
100 g stisnjene sunke
100 g dimljenog mesa
2 dl kuvanog paradajz soka
2 dl kisele pavlake/ vrhnja/
po ukusu origano, so, biber
1 kasicica secera
300 g Gaude

Priprema:
Pripremiti kore za lazanje po uputstvu. Na zagrejanom ulju proprziti vrlo kratko iseckani beli luk i dodati iseckane sampinjone. Prziti ih oko 15 minuta i dodati iseckanu sunku i dimljeno meso i kratko proprziti. Zaciniti po zelji i dodati kuvani paradajz pomesan sa kasicicom secera. Skloniti sa ringle i umesati kiselu pavlaku. Sve dobro sjediniti, malo prohladiti i slagati lazanje.

Vatrostalni sud malo podmazati, staviti koru, preliti sosom i bogato posuti narendanom Gaudom. Tako uraditi sa svim korama i sosom. Po vrhu posuti narendanu Gaudu i peci u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Paziti da ne pregori gornja kora i po potrebi smanjiti temperaturu i peci dalje na 150 stepeni do rumene boje. Sluziti malo prohladjenu da bi mogli da je isecete.

Posluživanje:
Ko voli moze dodati jos malo Kecapa u sos. Ja sam i po vrhu prelila sos i tek tad dodala gaudu. Lazanje su bile socne, ali nije nista iscurilo. Taman kako volimo :))

среда, 18. новембар 2009.

Gibanica "guzvara"



Dolaskom u Sumadiju naucila sam, a i zavolela,
da pravim ovu gibanicu...Godinama sam je pravila
"masnu" sa kajmakom, a onda sam sam to izbacila
i sad je spremam ovako... Svi smo zadovoljni :)


Potrebno:

500g kora za pitu
4 jajeta
300g kravljeg sira sto sitnijeg/ to je ovde kao krem sir/
1 prasak za pecivo
0,5 dl ulja
po potrebi kisele vode

Priprema:

Sir umutiti sa jajima i praaskom za pecivo
i polako dodavati ulje i mesati da se
dobro sjedini masa.
Zatim polako dodavati kiselu vodu i
napraviti smesu kao za palacinke.

Uzeti okrugli pleh, podmazati ga uljem
i sloziti dve kore ostavljajuci krajeve
da vire preko pleha.
Za vrh ostaviti dve kore, a ostale kore
"guzvati" i ubaciti u smesu za gibanicu,
dobro natopiti njome i slagati po korama
u plehu. Tako uraditi sa svim korama,
ali ih ne sabijati u plehu vec ostaviti
prostora da se prilikom pecenja rastresu.
Krajeve koji su padali preko pleha prebaciti
preko kora, a sve to pokriti sa preostale
dve kore. Po vrhu premazati ostatkom smese
za filovanje, iseci na 8 delova i peci u
zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

Zatim smanjiti temperaturu na150 stepeni i peci
jos 15 minuta. Iskljuciti rernu i ostaviti gibanicu
jos desetak minuta da se dobro ispece celom dubinom.

Izvaditi pleh, malo prohladiti, iseci na parcad
i sluziti mlaku gibanicu.

Posluzivanje:

Gibanica je najbolja topla uz neki kiselo- mlecni napitak.


уторак, 17. новембар 2009.

Pita sa zlatiborskim rezancima


Ovo je pita koja je nastala od onoga sto se zateklo u kuci...

Sastojci:
200 g zlatiborskih susenih rezanaca od heljdinog brasna
200 g sirnog namaza sa 1% m.m
2 dl kis. pavlake/ vrhnja/ sa 12% m.m
2 jaja
malo soli
1 dl jogurta sa 0% m.m
1 kesica praska za pecivo
po potrebi kis. vode
100 g integralnog brasna
malo ulja

Priprema:
Pomesati sirni namaz, jaja, kis. pavlaku, so,jogurt, prasak za pecivo i dodati kiselu vodu da smesa bude gustine kao za palacinke. Staviti susene rezance, bez lomljenja, pomesati da lepo upiju sve sastojke i dodati integralno brasno, Sve dobro sjediniti i ostaviti 15 minuta da malo stoji u tom sudu gde ste sve pomesali. Zagrejati rernu na 200 stepeni, nauljiti okrugli pleh i sipati masu. Peci na 200 stepeni oko 30 minuta do zlatne boje. Dobro prohladiti i seci po zelji.

Posluživanje:
Sluziti uz jogutr ili kiselo mleko kao veceru ili dorucak. Ova pita je dobra i hladna ako ostane.

Sargarepica i piletina iz kese


Jedan predlog za brz, ukusan i zdrav rucak...
Sargarepica ili cuspajz od sargarepe :)

Sastojci za 4 osobe:
500 gr sargarepe
malo ulja
1 glavica crnog luka
malo secera
1 kasika Vegete
po potrebi mlake vode

Priprema:
Sargarepu ocistit i iseci na kolutove. Na malo ulja proprziti iseckan luk i dodati sargarepu. Najpre posuti sargarepu sa malo secera da bi ostala staklasta, a zatim dodati vegetu.Po potrebi dolivati vodu i dinstati sargarepu dok ne odmekne. Obicno je to oko 30 minuta na nizoj temperaturi. Posuti brasno po sargarepi, dobro promesati i iskljuciti ringlu. Sargarepa neka ostane jos 5-10 minuta na ringli. Jelo ima gustinu variva bez mnogo tecnosti. Sluziti uz meso ili ribu…

Mi volimo uz sargarepicu piletinu i ovog puta su mi posluzile "Fino" kese za pecenja.
Uzeti batake, dobro ih natrljati zacinom i senfom i ubaciti u kesu. Doliti malo vode, oko 0,5dl, zatvoriti kesu, staviti u pleh bez tecnosti i masnoce i peci na 200 stepeni dok ne porumene bataci. Na kraju pecenja otvoriti kesu i servirati ukusnu piletinu.

Lazanje sa sampinjonima


Jos jedan recept za omiljene lazanje…Malo drugaciji od klasike, ali ukusan i lagan za spremanje :)))

Sastojci
12 kora za lazanje

Nadev:
150 g mlevene junetine
150 g sampinjona
1 glavica crnog luka
1 sargarepa
1 kasika ulja
1 kasika paradajz pirea
1 kasika brasna
po ukusu so, biber, majcina dusica i origano

Sos:
200 ml pavlake za kuvanje
200 ml kisele pavlake
i sir za rendanje

Priprema:
Skuvati testo i prosusiti.
Na ulju prodinstati luk,
dodati meso, iseckane sampinjone
i malo prodinstati. Dodati sve
ostale sastojke i zacine i kuvati
dok ne postane gusto.

Pomesati pavlake za sos .
Pomesati sos i nadev i time
filovati kore sve dok ne potrosite.

Po vrhu pospite nastruganim sirom po zelji.

Peci na 200 stepeni do rumene boje.

Posluživanje:

Meni je ostalo mesavine sosa i fila, pa sam time prelila poslednju koru i tek tad narendala Gaudu .

среда, 11. новембар 2009.

Puzici sa sirom

Jos jedan ukusan i dobar recept za slano pecivo za sve prilike...

Sastojci
Testo:
2 dl mleka
20 g svezeg kvasca
malo secera
1 dl ulja
2 jaja
1/2 kasicice soli
500 g brasna

Fil:
2 jaja
300 g sira
i malo ulja

Priprema:
U mlako mleko staviti secer i kvasac. Sacekati da malo nadodje i dodati ostale sastojke i zamesiti mekano testo. Ostaviti ga da se udvostruci, premesiti ga i podeliti na dva dela. Posle 30 minuta razviti dva pravougaonika i premazati filom od jaja i sira. Smotati u rolat i iseci puzice 2 cm siroke. Sloziti ih u podmazan plehu, premazati ih uljem i peci na 200 stepeni do rumene boje.

Posluživanje:
Sluziti kao veceru uz jogurt ili iskoristiti za uzinu.

уторак, 03. новембар 2009.

Starinska proja



Kad krene jesen i sezona kiselog kupusa, pocinjem kuvanje jela od njega...
A uz to, najbolje se slaze ova jednostavna i ukusna proja.
Koristim belo kukuruzno brasno sa potocare.


  POTREBNO:

300 g kukuruznog brasna s potocare
500 ml mlake vode (koristim kiselu vodu)
1 jaje (da bi bolje vezalo brasno)
1 kasicica praska za pecivo
1/2 kasicice soli
malo ulja (oko 3 kasike)

   PRIPREMA:

Od svih sastojaka napraviti testo malo gusce nego za palacinke.
Sipati u podmazan pleh, trebalo bi da je sto tanja proja, i peci na 220 stepeni oko 20 minuta.
Korica po vrhu treba da je zlatno zute boje.

Izvaditi proju iz pleha, blago poprskati hladnom vodom i uviti je u cistu kuhinjsku krpu.

Prohladiti je i sluziti mlaku uz podvarak ili svadbarski kupus.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...