среда, 30. децембар 2009.

SRECNA NOVA GODINA :)))


Dragi moji citaoci, svima zelim puno srece, zdravlja i veselja u Novoj 2010. godini!!! Da vam se sve zelje ostvare i osmeh blista na vasim licima, a najdrazi da vas vole i maze ... SRECNA NOVA GODINA!!!

четвртак, 17. децембар 2009.

Nagrade...


Dobila sam nagradicu i puno se obradovala...
Hvala draga Vera.:D

Nagradu prosledjuem Aliki.

Nagradu prosledjujem Ruzi123 i blogu

Zakacite nagradicu i prosledite dalje svojim dragim blogericama :)

среда, 16. децембар 2009.

Kuvano vino


Pravo je vreme za kuvano vino:
napolju sneg veje, sezona je raznih virusa
i treba cuvati zdravlje..

Potrebno je:
2,5 dl crnog vina /Zdrepceva krv i sl./
2 dl vode
2 kasike zutog secera
10 klincica/karanfilic/

Priprema:
U dublji sud ili dzezvu pomesati
vino i vodu, dodati secer i
klincice i staviti na ringlu da
prokljuca. Kad pocne da kljuca
ostaviti da vino "baci" 5-6 kljuca,
u otvorenom sudu i sluziti kuvano vino
dok je jos toplo.

Posluzenje:
Odnos vina i vode menjati po potrebi..Kod nas ovo vinu piju i mladje osobe i zato je takav odnos. Obavezno staviti klincice i prokuvati u otvorenom sudu da malo ispari alkohol, a i vi cete se bolje osecati...Nece vas boleti glava :)))

понедељак, 14. децембар 2009.

Domaci keks


Kako se blize praznici,
secanje me vraca u detinjstvo i
miris maminih keksica golica cula...

Ovo je stari recept za najlepse domace kolace,
bez puno sastojaka, a miris i njihova prhkost
vas nece ostaviti ravnodusnim :)))

Potrebno je:
250g margarina ili butera
200g secera
3 zumanceta
5 kasika mleka
narendana limunova korica/ od pola limuna/
2 kesice vanilin secera
1 kesica praska za pecivo
500g mekog brasna

Priprema:
Margarin ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi.
U sud za mesenje staviti margarin i
secer i penasto umutiti. Dodati
ostale sastojke i na kraju polako
dodavati brasno i umesiti glatko testo.

Na pobrasnjenoj podlozi rastanjiti testo
na debljinu od 0,5 cm i modlicama
vaditi zeljene oblike.

Slagati keks na pek papir koji ste stavili
na dno pleha. Zagrejati rernu na 180 stepeni
i peci keks do blago rumene boje.

Posluzivanje:
Ako volite cokoladni keks, mozete u pola testa staviti 1 kasiku kakaoa.

среда, 09. децембар 2009.

Pileca Karadjordjeva snicla


Neko ce reci da nije neka mudrost i da je sve vec poznato, ali mala izmena u klasicnom receptu, i ukus je sasvim drugaciji :)))

Sastojci za 4 osobe:

500 g pileceg filea bez kozica i zilica
100 g gaude ili trapista
2 jajeta
malo soli, ulja za przenje
po potrebi brasno i prezle/ mrvice/

Priprema:

Od pileceg filea formirati snicle.
Svaku sniclu ubaciti u najlon kesicu za zamrzivac
i tuckom za meso napraviti sto tanju sniclu.

Gaudu iseci na sto tanje listove i
poslagati listice preko snicli.

Smotati svaku sniclu u rolnu, uvaljati
u brasno, umucena jaja i mrvice.

Na zagrejano ulje spustati pripremljene
snicle i prziti ih na srednjoj temperaturi
oko 5 minuta sa svake strane.

Gotove snicle malo posoliti i
servirati ih uz pomfrit i kolutove limuna.

Posluživanje:

Svaku sniclu malo poprskati limunovim sokom
i uzivajte :)))

Vinski gulas s njokama od krompira




Vec dugo imam ovaj recept u svesci, ne znam gde i kada sam ga zapisala, i sad je stigao na red za isprobavanje…

Za sve koji vole ovakva jela, moja topla preporuka, treba ga probati :)))



Sastojci

Njoke:
1 kg krompira
250 g ostrog brasna
1 jaje
malo soli
voda za kuvanje

Gulas:
1 glavica crnog luka
500 g junetine
1 sargarepa
1 dl belog vina
1 dl kuvanog paradajza ili 1 svez paradajz
1 paprika sveza
po ukusu vegete, origano, beli luk
i malo brasna
malo ulja

Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, oljusti ga i ispasirati kao za pire.

Dodati ostale sastojke i umesiti testo.

U sud sa kipucom vodom spustati njoke koje zagrabite kasikom.

Kuvati ih dok ne isplivaju po povrsini.

Za gulas na ulju prodinstati luk, dodati iseceno meso i sargarepu, papriku i paradajz isto iseci i sve zaliti vinom.

Dinstati dok meso ne odmekne.

Po potrebi dolivati vode.

Na kraju zaciniti po ukusu, dodati paradajz sok i, ako treba, malo brasna da sve dobije gustinu gulasa.

Gotov gulas servirati uz njoke.

Posluživanje:
Mi smo uzivali u mirisnom gulasu i neznim njokama…

уторак, 01. децембар 2009.

Domaci burek kao iz pekare


Recept je iz časopisa "Hrana i vino" i prvi put sam ga videla na Coolinarici.Maja ga je napravila i svojom slikom zainteresovala sve...Kad sam ga prvi put probala, znala sam da je to ono pravo: nema masti, a ipak burek! Probajte ga, i oduseviće vas :)))





Sastojci za 4 osobe
potrebno:

1/2 kg debljih kora
300 g sira
250 ml vode
125 ml ulja
po potrebi soli

Priprema:

U dublji sud pomešati vodu i ulje i posoliti ( ako vam je i sir dosta slan pazite da ne preterate). Biće potrebno da pre svakog prskanja kora promešate ovu tečnost jer se ulje izdvaja.

Okruglu tepsiju (ja sam koristila br.26) podmazati uljem i staviti 2 kore čiji krajevi treba da prelaze ivice tepsije tj. da vise sa strane. Poprskati mešavinom ulja i vode.

Ostatak kora podeliti na grupice od po 3 kore.
Uzeti 3 kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge gužvajuci ih da mogu da stanu, pa treću poprskati i posuti izmrvljenim sirom.

Ponoviti ovo i sa ostalim korama osim 3.
Prvu od te tri staviti nagužvanu u tepsiju i poprskati.
Staviti i pretposlednju koru. I nju poprskati i staviti ostatak sira.
Staviti i poslednju koru i poprskati mešavinom vode i ulja.
One krajeve koji vise sa strane sada prebaciti preko poslednje kore zatvarajući burek i poprskati tečnošću.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.

Posluživanje:
Kod mene su bile kore za pitu, a samim tim ih je više i burek je dobio na visini... Sve ostalo je kao u izvornom receptu.


Ako želite hrono burek, uzmite kore od heljde ili spelte, mladi sir i količinu ulja smanjite na pola. Ulje može biti maslinovo ili od koštica groždja.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...