петак, 08. јануар 2010.

Bozic :)))

Najradosniji dan u hrišćanskom svetu uvek se osebno praznuje u našem domu... Obavezan deo svečane trpeze je obredna pogaca- Česnica :)))

Česnica je beskvasni hleb u koji se obavezno stavlja srebrni novčić, a ostalo po želji i mogućnostima: zrno pšenice, kukuruza,pasulja i delovi badnjaka...U gradovima se zrnevlje retko stavlja, ali novčić je nezaobilazni deo i svi ga s nestrpljenjem očekujemo i tražimo. Onaj ko ga dobije te godine će imati sreće i uspeha u svemu što radi.

Vremenom su domaćice počele da u mešenju česnice dodaju jaja, mleko, buter i ukrašavaju ih, ali ja se i dalje držim tradicije...
Moja česnica je jedino dobila malo kvasca i ulja da bi bila mekana i deci ukusnija :)))

Sastojci:
500 g mekog brašna tip"400"
3 dl tople vode
1 dl ulja
malo šećera
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
i još brašna za premesivanje

U toplu vodu staviti šećer, dodati kvasac i sačekati da se rastopi.
Dodati ulje, so i uz polako dodavanje brašna umesiti testo da bude mekano.

Pokriti testo na pobrašnjenoj podlozi i ostaviti 30 minuta da kisne.
Dodati malo brašna i premesiti nadošlo testo. Tako uraditi 3 puta na po 30 minuta.

Posle trećeg premesivanja, razviti oklagijom testo na veličinu pleha i
složiti u uljem podmazan pleh i ostaviti da kisne dok se rerna zagreje na 200 stepeni.

U toku trećeg premesivanja ubaciti srebrni novčić i dobro ga umesiti da
se ne vidi!!!

Česnicu peći na 200 stepeni oko 10 minuta, smanjiti tem. na 150 i peći do zlatne boje.
Pečenu česnicu malo poprskati hladnom vodom, uviti u krpu i ostaviti da se prohladi.

Prilikom iznošenja na sto na sredinu staviti malo meda, da svi ukućani budu zdravi i uspešni :)))

2 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...