петак, 08. јануар 2010.

Bozic :)))

Najradosniji dan u hriscanskom svetu uvek se osebno praznuje u nasem domu... Obavezan deo svecane trpeze je obredna pogaca- Cesnica :)))
Cesnica je bezkvasni hleb u koji se obavezno stavlja srebrni novcic, a ostalo po zelji i mogucnostima: zrno psenice, kukuruza,pasulja i delovi badnjaka...U gradovima se zrnevlje retko stavlja, ali novcic je nezaobilazni deo i svi ga s nestrpljenjem ocekujemo i trazimo.

Vremenom su domacice pocele da u mesenju cesnice dodaju jaja, mleko, buter i ukrasavaju ih, ali ja se i dalje drzim tradicije...
Moja cesnica je jedino dobila malo kvasca i ulja da bi bila mekana i deci ukusnija :)))

Sastojci:
500g mekog brasna tip"400"
3 dl tople vode
1 dl ulja
malo secera
10g svezeg kvasca
1 kasicica secera
i jos brasna za premesivanje

U toplu vodu staviti secer, dodati kvasac i sacekati da se rastopi.
Dodati ulje, so i uz polako dodavanje brasna umesiti testo da bude mekano.
Pokriti testo na pobrasnjenoj podlozi i ostaviti 30 minuta da kisne.
Dodati malo brasna i premesiti nadoslo testo. Tako uraditi 3 puta na po 30 minuta.
Posle treceg premesivanja, razviti oklagijom testo na velicinu pleha i
sloziti u uljem podmazan pleh i ostaviti da kisne dok se rerna zagreje na 200 stepeni.
U toku treceg premesivanja ubaciti srebrni novcic i dobro ga umesiti da
se ne vidi!!!
Cesnicu peci na 200 stepeni oko 10 minuta, smanjiti tem. na 150 i peci do zlatne boje.
Pecenu cesnicu malo poprskati hladnom vodom, uviti u krpu i ostaviti da se prohladi.

Prilikom iznosenja na sto na sredinu staviti malo meda, da svi ukucani budu zdravi i uspesni :)))

2 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...