петак, 05. фебруар 2010.

Posna pita sa sampinjonima


Za sve koji poste, slave posne slave ili vole da probaju nesto novo...:)))


Testo:

450 g brasna tip "500"
2 dl mlake vode
malo secera
10 g svezeg kvasca
5 kasika ulja
1 kasika sirceta
1 kasicica soli

Premazivanje:

100 g margarina
2 kasike gustina

Fil:

malo ulja
300 g sampinjona
100 g biljnog sira "Gaudino"

Premaz:

3 kasike vode
3 kasike ulja
na vrh noza praska za pecivo

Priprema:

U mlaku vodu dodati malo secera i kvasac i sacekati da
se rastvori.

U brasno dodati so, ulje, sirce i rastvoreni kvasac te umesiti
glatko testo.
Ostaviti testo 30 minuta da se digne.

Rastanjiti sto tanji krug i premazati sa polovinom margarina i posuti
jednom kasikom gustina.
Trakasto iseci delove koje preklapamo jedan preko drugog
da dobijemo loptu.
Uviti je u foliju i ostaviti 30 minuta u frizideru.

Jos jednom ponoviti postupak sa drugom polovinom margarina.

Posle 30 minuta na pobrasnjenoj povrsini razviti sto tanju koru i
nafilovati filom.

Fil pripremimo tako sto na malo ulja proprzimo isecene sampinjone
i zacinimo po zelji.

Preko kore stavimo sampinjone i narendamo sir. Mozemo uviti srtrudlu
ili se malo “poigrati”, pa secemo trake koje naizmenicno preklapamo.

Ostaviti 15 minuta testo u plehu, zagrejati rernu na 250 stepeni.

Premazati pitu prelivom od prokuvane vode i ulja koju prohladimo i stavimo
malo praska za pecivo.

Stavimo pitu u zagrejanu rernu i pecemo 15 minuta na 250 stepeni,
smanjimo na 180 stepeni i pecemo da bude rumena.

Pecenu pitu prekriti krpom i ohladiti.

Posluživanje:

Lepo se lista ova pita i ne primeti se da je posna, sem po kori koja nije premazana zumancetom.