петак, 05. фебруар 2010.

Posna pita sa sampinjonima


ZA sve koji poste, slave posne slave ili vole da probaju nesto novo...:)))

Testo:

450 gr brasna tip "500"
2 dl mlake vode
malo secera
10 gr svezeg kvasca
5 kasika ulja
1 kasika sirceta
1 kasicica soli

Premazivanje:

100 gr margarina
2 kasike gustina

Fil:

malo ulja
300 gr sampinjona
100 gr biljnog sira "Gaudino"

Premaz:

3 kasike vode
3 kasike ulja
na vrh noza praska za pecivo

Priprema:

U mlaku vodu dodati malo
secera i kvasac i sacekati da
se rastvori.

U brasno dodati so, ulje, sirce
i rastvoreni kvasac te umesiti
glatko testo.
Ostaviti testo 30 minuta da
se digne.

Rastanjiti sto tanji krug i premazati
sa polovinom margarina i posuti
jednom kasikom gustina.
Trakasto iseci delove koje
preklapamo jedan preko drugog
da dobijemo loptu.
Uviti je u foliju i ostaviti 30 minuta
u frizideru.

Jos jednom ponoviti postupak sa
drugom polovinom margarina.

Posle 30 minuta na pobrasnjenoj
povrsini razviti sto tanju koru i
nafilovati filom.

Fil pripremimo tako sto na malo
ulja proprzimo isecene sampinjone
i zacinimo po zelji.

Preko kore stavimo sampinjone i
narendamo sir. Mozemo uviti srtrudlu
ili se malo “poigrati”, pa secemo
trake koje naizmenicno preklapamo.

Ostaviti 15 minuta testo u plehu,
zagrejati rernu na 250 stepeni.

Premazati pitu prelivom od prokuvane
vode i ulja koju prohladimo i stavimo
malo praska za pecivo.

Stavimo pitu u zagrejanu rernu i
pecemo 15 minuta na 250 stepeni,
smanjimo na 180 stepeni i pecemo
da bude rumena.

Pecenu pitu prekriti krpom i ohladiti.

Posluživanje:

Lepo se lista ova pita i ne primeti se
da je posna, sem po kori koja nije premazana zumancetom.

5 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...