уторак, 02. фебруар 2010.

Svadbarski kupus



Dok sam zivela u Banatu, od kiselog kupusa smo spremali sarmu i podvarak...
Dolaskom u Sumadiju, a i cestim boravkom kod rodbine u Cacku, zavolela sam,
a i cesto spremam ovaj kupus...
Najbolji i najukusniji je na Saboru trubaca u Guci, tamo sam se vencala,
ali ni ovaj u kucnoj izradi nije los...
Staviti sto vise raznog mesa, krckati 3-4 sata i ukus je ocaravajuci :)))

Sastojci za 8 osoba:

1 glavica/1500 gr/ kiselog kupusa
500 gr junetine
200 gr svinjetine od vrata
300 gr suvih rebara/spic rebra/
100 gr mesnate suve slanine
0,5 dl uljaili 2-3 kasike masti
3 dl vode
po ukusu Vegeta i slatka aleva paprika

Priprema:

Glavicu kiselog kupusa oprati i
listove skidati sve dok se mogu skidati.
Ja je malo ostavim u hladnoj vodi
da izvuce so i kiselost kupusa.

Meso iseckati na kocke velicine
kajsije/odstraniti sve koske iz mesa/.

U dublji lonac/ja to stavljam u Zepter lonac od 4 l/
staviti malo ulja i poceti sa slaganjem kupusa.
Uzimati list kupusa i staviti komad mesa,
pa ga ovlas saviti i redjati u lonac.
Tako uraditi sa svim kupusom i mesom.
Svaki red malo zaciniti po zelji, po poslednjem
redu dodati jos malo ulja po vrhu.

Slaninu staviti u sredinu sa onim kupusom sa
kojeg se nisu skinuli listovi.

Naliti kupus vodom,pritisnuti po vrhu manjim
tanjirom,i kuvati na tihoj vatri tako da zaboravite
na njega.

Sto se duze kuva on je sve svarljiviji i ukusniji.
Ja ga obicno “krckam” najmanje 3 sata na tihoj vatri.

Uz kupus obavezno sluziti "Starinsku proju" :)))


7 коментара:

  1. Sjajno mi deluju tvoji recepti, hvala! :-)

    Naseg sam porekla, ali rodjena i zivim u inostranstvu, pa ponekada ne razumem sve. Da li bi bila tako dobra da mi objasnis sta to znaci da se listovi kupusa "ovlas" saviju oko mesa? Je li to kao kada se mleveno meso uvije u list kupusa kao kada se pravi sarma, ili nesto drugo? I da li stavis samo jedno parce mesa (velicine kajsije) u veliki list kupusa, ili nekoliko parcadi mesa?

    Izvini ako su pitanja tupava, ali niti 100% vladam jezikom, niti sam bas mnogo upoznata sa nasom tradicijonalnom kuhinjom, pa nemam osnovno znanje kako se to sve uobicajno radi (nisam ni uopsteno neka velika domacica). No, u zadnje vreme sam pocela da se interesujem za nasa jela, pa sam tim putem nabasal na tvoj lepi blog. :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Da, u svaki list kupusa stavis komad mesa i savijes ga kao za sarmu..Samo sto ne mora biti tako cvrsto savijeno, jer nemasta da iscuri :))
    Nadam se da ces uspeti da isprobas ovaj, a i mnoge druge, recepte nase kuhinje :) POzzz

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...