уторак, 02. фебруар 2010.

Svadbarski kupus



Dok sam zivela u Banatu, od kiselog kupusa smo spremali sarmu i podvarak...
Dolaskom u Sumadiju, a i cestim boravkom kod rodbine u Cacku, zavolela sam,
a i cesto spremam ovaj kupus...
Najbolji i najukusniji je na Saboru trubaca u Guci, tamo sam se vencala,
ali ni ovaj u kucnoj izradi nije los...
Staviti sto vise raznog mesa, krckati 3-4 sata i ukus je ocaravajuci :)))

Sastojci za 8 osoba:

1 glavica /1500 g/  kiselog kupusa
500 g junetine
200 g svinjetine od vrata
300 g suvih rebara/spic rebra/
100 g mesnate suve slanine
0,5 dl uljaili 2-3 kasike masti
3 dl vode
po ukusu Vegeta i slatka aleva paprika

Priprema:

Glavicu kiselog kupusa oprati i
listove skidati sve dok se mogu skidati.
Ja je malo ostavim u hladnoj vodi
da izvuce so i kiselost kupusa.

Meso iseckati na kocke velicine
kajsije/odstraniti sve koske iz mesa/.

U dublji lonac/ja to stavljam u Zepter lonac od 4 l/
staviti malo ulja i poceti sa slaganjem kupusa.
Uzimati list kupusa i staviti komad mesa,
pa ga ovlas saviti i redjati u lonac.
Tako uraditi sa svim kupusom i mesom.
Svaki red malo zaciniti po zelji, po poslednjem
redu dodati jos malo ulja po vrhu.

Slaninu staviti u sredinu sa onim kupusom sa
kojeg se nisu skinuli listovi.

Naliti kupus vodom,pritisnuti po vrhu manjim
tanjirom,i kuvati na tihoj vatri tako da zaboravite
na njega.

Sto se duze kuva on je sve svarljiviji i ukusniji.
Ja ga obicno “krckam” najmanje 3 sata na tihoj vatri.

Uz kupus obavezno sluziti "Starinsku proju" :)))