уторак, 11. мај 2010.

Dobos kocke

Svi dobro znamo za Dobos tortu,
pravu poslasticu naseg severnog suseda,
ali ovog puta su kocke bile deo naseg
slavskog posluzenja…
Brze se spreme, seku se kao kocke,
a i razlikuju se po filu..
Nama se svidjaju i uzivamo u njima…:))




Kore:

5 jaja
5 kasika kristal secera
5 ravnih kasika brasna

Fil:

4 zumanceta
7 kasika secera u prahu
100 g cokolade za kuvanje
125 g maslaca

Glazura:

100g cokolde za kuvanje
1 kasicica maslaca

Priprema:

Za kore mutiti po
1 belance, dodati kasiku
secera, zatim zumance,
dobro umutiti
i dodati kasiku brasna
i blago mikserom promesati
da se sve sjedini.
Kore peci u plehu za
Dobos tortu oblozenom
pek papirom.

Po zelji, moze biti i manje ali
i vise kora…
Dok se kore hlade, pripremiti
fil.

Fil:

Umutiti zumanca sa secerom,
staviti u serpu sa debelim
dnom i na tihoj vatri, nekada
se to radilo na kraj sporeta na drva, kuvati fil sve vreme
mesajuci. Kad se fil zgusne i vidi se dno pri mesanju,
dodati izlomljenu cokoladu
i jos malo vratiti na ringlu
da se otopi i sve lepo
sjedini.
Fil prohladiti, dodati umucen
maslac i filovati korice.

Glazura:

Otopiti maslac , dodati
cokoladu i ne dozvoliti
da to provri..
Glazura ce izgubiti sjaj!
Preliti gornju koru, lepo
razvuci i odloziti kocke u
frizider.

Posluživanje:

Ove kocke najbolje izgledaju
kad su jaja domaca…
Tada su kore zlataste, mekane
kao sundjer i svi uzivamo :)))


Seci po zelji, a kod nas su
to kocke.

4 коментара:

  1. I torta i ove kocke su odlični, mene samo izluđuje pečenje kora za takve slojevite kolače. Bilo bi najbolje da sve odjednom stanu u pećnicu, ali beskrajno pečenje jedne za drugom dolazi u obzir samo kada se radi o nekom rođendanu ili slično.

    ОдговориИзбриши
  2. Torta je napravljena profesionalno!Ima tu posla ali je krajnji rezultat preukusan!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala, Vera..Za tortu pravim 10 korica :))

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...