недеља, 09. мај 2010.

Slavski kolacSlavski kolač je deo slavske trpeze i trebalo bi da je umešen u domu koji slavi slavu. Svaka domaćica slavskom kolaču posvećuje pažnju i vreme za njegovu pripremu. Mesi se dan uoči slave, a obavezno mora sadržati i osveštanu slavsku vodicu koju sveštenik osvešta nekoliko dana ranije u domu slavljenika.
U ukrašavanju slavskog kolača vole da učestvuju i deca, pa je to prilika da ih upoznate sa tradicijom i značajem slave.
Ukrase možete napraviti dan ranije, ostaviti ih da se prosuše i onda ih lepiti na kolač pre pečenja, ili pri kraju pečenja ako želite da imaju onu karakterističnu belu boju.
Svaki slavski kolač mora da sadrži pet pečata, po sredini i na 4 strane kolača, jer oni predstavljaju 5 Isusovih rana. Ostali ukrasi se prave po želji: pšenica za rodnu godinu, groždje i burence u vinogradarskim krajevima za dobar rod, knjiga za napredak u školovanju ukućana, mogu se dodati i cvetovi ili deteline, pletenica ili mašnica, sve je stvar izbora i spretnosti domaćice. Ali, ne bi trebalo preterivati sa ukrasima jer je lepo da se vidi i površina kolača.
Testo:
250 ml mlakog mleka
1 kašika šećera
20 g Alfa kvasca
1 kašičica soli
60 g otopljenog maslaca
1 žumance
nastrugana kora od 1 limuna
malo osveštane slavske vodice
600 g mekog brašna
Za ukrase:

100 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika gustina
100 ml vode
Priprema:

Od sastojaka za ukrase umesiti tvrdo i elastično testo, prekriti ga prianjajućom folijom i ostaviti ga 30 minuta da odstoji. 


Nakon tog vremena rastanjiti testo da bude tanko i glatko, pa pristupiti izradi ukrasa.
Prvo napraviti 5 pečata, a zatim i ostale ukrase.
Ukrase prekriti krpom i ostaviti ih da se suše.

U posudu za mešenje staviti izmrvljeni kvasac, dodati šećer i toplo mleko i sve to ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadodje.
Nakon toga dodati polovinu brašna, ostale sastojke i najpre varjačom mesiti testo da što više vazduha udje u njega. Time ćete poboljšati dizanje testa, a vaš kolač će biti mekan i vazdušast. Uz dodavanje ostalog brašna i mešenje rukom umesiti glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke. Tako pripremljeno testo prekriti krpom i ostaviti ga 30 minuta na toplom mestu da udvostruči količinu.


Slavski kolač se peče u dubokoj šerpi, najbolje su one starinske emajlirane od 4 l. Šerpu dobro podmazati maslacem sa svih strana i po dnu. Ne treba posipati brašnom jer će ono goreti tokom pečenja kolača i zadržaće se njegovi ostaci na kolaču. Bez njega ćete dobiti lepu rumenu koricu koja nema ostataka brašna.

Kada je testo udvostručilo količinu, nežno ga oblikovati u loptu i spustiti ga u podmazanu šerpu. Ako ukrase lepite odmah, to uradite tada. Dovoljno je da vodom ovlažite poledjinu svakog ukrasa i tako ih zalepite na testo slavskog kolača.
U sredinu kolača, kao i na sve četiri strane, stavite pečat sa slovima. Ostale ukrase rasporedite po svojoj želji.

Uključiti rernu na 200 stepeni, pripremljen kolač prekriti krpom i ostaviti ga da lepo nadodje.
Slavski kolač staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Tako ga peći samo 15-tak minuta, smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni a površinu kolača prekriti pek papirom da vam ne bi pregoreo po vrhu. Nastaviti pečenje kolača do 1 sat.

Ako niste stavili ukrase pre pečenja slavskog kolača, 10 minuta pred kraj pečenja izvadite kolač iz rerne, a i iz šerpe. On je sada već blago rumen, lagan u ruci i to je znak da je pečen i unutra, te pristupite stavljanju ukrasa. Sada neka vam za to posluži mešavina 1 kašike šećera i 1 kašike vode. Dobićete gustu i lepljivu smesu kojom premažete ceo kolač i zalepite ukrase. Tako pripremljen kolač stavite na metalnu žicu od štednjaka i vratite ga u rernu na 160 stepeni da se ukrasi prosuše i kolač dopeče.

Gotov kolač izvadite iz rerne, pod njega postavite višeslojno presavijenu kuhinjsku krpu i ostavite ga da se lepo prohladi. Ne pokrivati ga da se ne bi potpario i izgubio lep sjaj .


Tako pripremljen kolač je ponos svake domaćice, a radost njegovog mešenja je pravi završetak obimnih slavskih priprema i početak radosnog praznovanja. Uživajte u tim trenucima u krugu najmilijih.


* Ovo je slavski kolač za mrsne slave koji sam naučila da mesim udajom u svešteničku porodicu. Sa neznatnim izmenama mesim ga i danas nakon 30 godina. U mom roditeljskom domu se mesio običan slavski kolač, testo kao za hleb, sa ukrasnom pletenicom, pečatima i obaveznim bosiljkom u sredini. Takav slavski kolač bi se pojeo tokom slavskog ručka. Ovaj mrsni kolač režemo u crkvi, a goste pslužejem tankim komadima na početku slavskog ručka uz crno vino. Mnogi ga jedu i kasnije, ali uglavnom ostane za nas ukućane. Mora se pojesti do poslednje mrvice. Važno je da ga ostavite da se lepo osuši, ne nikako u neke kese da ga pakujete, sečete u tanke listove i uživate uz šolju toplog mleka. Ukrase uglavnom deca poskidaju još tokom slavskog ručka. Ako stavite više gustina u testo za ukrase, oni će biti belji ali i tvrdji za jelo.