недеља, 09. мај 2010.

Slavski kolac


Deo slavske trpeze je i slavski kolac. Treba da je umesen u domu u kojem se slavi, obavezan
sastojak je i osvestana slavska vodica.
Kad krenem da ga mesim, prvo na radni deo stavim vodicu, da je ne zaboravim,
i krecem sa mesenjem. Ovog puta je bila mrsna Slava, pa je i kolac mogao da
sadrzi mleko i jaja..Kako mora da stoji, uglavnom nekoliko dana, a da bi bio mekan
sve vreme, stavljam pola mleka a pola vode i samo 1 jaje. Po zelji, ali nije obavezno, stavlja se malo
narendane limunove korice i neka masnoca..Moze biti ulje, maslac ili margarin...Ja stavljam ulje i to
mu daje mekocu. Naravno, nista bez kvasca!!!
Sve ostalo radim "od oka" i nemam tezinske mere sastojaka.

Ukrasi za slavski kolac su stvar umeca domacice, ponekad i raspolozenja, a najcesce proizvod slobodnog vremena...
Ove godine i nisam bila inspirisana za pravljenje ukrasa, ali bilo ih je dovoljno...:)))

4 коментара:

  1. Divan ti je kolač. Moja mama ga je pravila slično, samo je još od testa oblikovala i minijaturne ptičice, to je bilo posebno slatko.

    ОдговориИзбриши
  2. Prelep je!Svaki slavski kolač je lep samo kad se radi sa ljubavlju,a tebi toga vidim nije nedostajalo!

    ОдговориИзбриши
  3. Kod mene je golub, a bude tu i grozdja i sljiva ali ovog puta nije bilo mesta...Hvala :D

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...