недеља, 09. мај 2010.

Slavski kolac



Slavski kolač je deo slavske trpeze i trebalo bi da je umešen u domu koji slavi slavu. Svaka domaćica slavskom kolaču posvećuje pažnju i vreme za njegovu pripremu. Mesi se dan uoči slave, a obavezno mora sadržati i osveštanu slavsku vodicu koju sveštenik osvešta nekoliko dana ranije u domu slavljenika.
U ukrašavanju slavskog kolača vole da učestvuju i deca, pa je to prilika da ih upoznate sa tradicijom i značajem slave.
Ukrase možete napraviti dan ranije, ostaviti ih da se prosuše i onda ih lepiti na kolač pre pečenja, ili pri kraju pečenja ako želite da imaju onu karakterističnu belu boju.
Svaki slavski kolač mora da sadrži pet pečata, po sredini i na 4 strane kolača, jer oni predstavljaju 5 Isusovih rana. Ostali ukrasi se prave po želji: pšenica za rodnu godinu, groždje i burence u vinogradarskim krajevima za dobar rod, knjiga za napredak u školovanju ukućana, mogu se dodati i cvetovi ili deteline, pletenica ili mašnica, sve je stvar izbora i spretnosti domaćice. Ali, ne bi trebalo preterivati sa ukrasima jer je lepo da se vidi i površina kolača.
Testo:
250 ml mlakog mleka
1 kašika šećera
20 g Alfa kvasca
1 kašičica soli
60 g otopljenog maslaca
1 žumance
nastrugana kora od 1 limuna
malo osveštane slavske vodice
600 g mekog brašna
Za ukrase:

100 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika gustina
100 ml vode
Priprema:

Od sastojaka za ukrase umesiti tvrdo i elastično testo, prekriti ga prianjajućom folijom i ostaviti ga 30 minuta da odstoji. 


Nakon tog vremena rastanjiti testo da bude tanko i glatko, pa pristupiti izradi ukrasa.
Prvo napraviti 5 pečata, a zatim i ostale ukrase.
Ukrase prekriti krpom i ostaviti ih da se suše.

U posudu za mešenje staviti izmrvljeni kvasac, dodati šećer i toplo mleko i sve to ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadodje.
Nakon toga dodati polovinu brašna, ostale sastojke i najpre varjačom mesiti testo da što više vazduha udje u njega. Time ćete poboljšati dizanje testa, a vaš kolač će biti mekan i vazdušast. Uz dodavanje ostalog brašna i mešenje rukom umesiti glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke. Tako pripremljeno testo prekriti krpom i ostaviti ga 30 minuta na toplom mestu da udvostruči količinu.


Slavski kolač se peče u dubokoj šerpi, najbolje su one starinske emajlirane od 4 l. Šerpu dobro podmazati maslacem sa svih strana i po dnu. Ne treba posipati brašnom jer će ono goreti tokom pečenja kolača i zadržaće se njegovi ostaci na kolaču. Bez njega ćete dobiti lepu rumenu koricu koja nema ostataka brašna.

Kada je testo udvostručilo količinu, nežno ga oblikovati u loptu i spustiti ga u podmazanu šerpu. Ako ukrase lepite odmah, to uradite tada. Dovoljno je da vodom ovlažite poledjinu svakog ukrasa i tako ih zalepite na testo slavskog kolača.
U sredinu kolača, kao i na sve četiri strane, stavite pečat sa slovima. Ostale ukrase rasporedite po svojoj želji.

Uključiti rernu na 200 stepeni, pripremljen kolač prekriti krpom i ostaviti ga da lepo nadodje.
Slavski kolač staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Tako ga peći samo 15-tak minuta, smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni a površinu kolača prekriti pek papirom da vam ne bi pregoreo po vrhu. Nastaviti pečenje kolača do 1 sat.

Ako niste stavili ukrase pre pečenja slavskog kolača, 10 minuta pred kraj pečenja izvadite kolač iz rerne, a i iz šerpe. On je sada već blago rumen, lagan u ruci i to je znak da je pečen i unutra, te pristupite stavljanju ukrasa. Sada neka vam za to posluži mešavina 1 kašike šećera i 1 kašike vode. Dobićete gustu i lepljivu smesu kojom premažete ceo kolač i zalepite ukrase. Tako pripremljen kolač stavite na metalnu žicu od štednjaka i vratite ga u rernu na 160 stepeni da se ukrasi prosuše i kolač dopeče.

Gotov kolač izvadite iz rerne, pod njega postavite višeslojno presavijenu kuhinjsku krpu i ostavite ga da se lepo prohladi. Ne pokrivati ga da se ne bi potpario i izgubio lep sjaj .


Tako pripremljen kolač je ponos svake domaćice, a radost njegovog mešenja je pravi završetak obimnih slavskih priprema i početak radosnog praznovanja. Uživajte u tim trenucima u krugu najmilijih.


* Ovo je slavski kolač za mrsne slave koji sam naučila da mesim udajom u svešteničku porodicu. Sa neznatnim izmenama mesim ga i danas nakon 30 godina. U mom roditeljskom domu se mesio običan slavski kolač, testo kao za hleb, sa ukrasnom pletenicom, pečatima i obaveznim bosiljkom u sredini. Takav slavski kolač bi se pojeo tokom slavskog ručka. Ovaj mrsni kolač režemo u crkvi, a goste pslužejem tankim komadima na početku slavskog ručka uz crno vino. Mnogi ga jedu i kasnije, ali uglavnom ostane za nas ukućane. Mora se pojesti do poslednje mrvice. Važno je da ga ostavite da se lepo osuši, ne nikako u neke kese da ga pakujete, sečete u tanke listove i uživate uz šolju toplog mleka. Ukrase uglavnom deca poskidaju još tokom slavskog ručka. Ako stavite više gustina u testo za ukrase, oni će biti belji ali i tvrdji za jelo.

4 коментара:

  1. Divan ti je kolač. Moja mama ga je pravila slično, samo je još od testa oblikovala i minijaturne ptičice, to je bilo posebno slatko.

    ОдговориИзбриши
  2. Prelep je!Svaki slavski kolač je lep samo kad se radi sa ljubavlju,a tebi toga vidim nije nedostajalo!

    ОдговориИзбриши
  3. Kod mene je golub, a bude tu i grozdja i sljiva ali ovog puta nije bilo mesta...Hvala :D

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...