недеља, 29. август 2010.

Vojvodjanske knedle :)))


Pravim knedle po raznim receptima,

a ovog puta su bile po receptu koji se

uvek koristio u mojoj porodici…

Ovo je podsecanje na bake, mamu i detinjstvo.


S nestrpljenjem sam trckarala oko stola,

malo pomagala, i cekala da budu gotove i

uzivam u njihovoj pahuljastoj i mirisnoj lepoti :)


Ovaj recept izdvaja od drugih to sto se koriste

mrvice od hleba koji se zatekao u kuci, mnogo su

krupnije od kupovnih mrvica, a ukus se mora

probati i doziveti :)))


Testo :
300 g kuvanog belog krompira
zumance
malo soli
nekoliko kasika ulja
oko 100 g ostrog brasna


Prezle :
po potrebi
ulje
po zelji
mrvice od bajatog hleba


Priprema:
U ljusci skuvati oko 500 g krompira, oljustiti ga

i jos toplog ispasirati u pire.

Dodati zumance, ulje i so i polako dodavati

brasno da se umesi mekano, malo lepljivo testo.

Ne treba da bude tvrdo testo jer ce knedle biti “nabijene”.


Spremiti sljive, oprati ih i prosusiti da budu suve.
Pobrasnjenim rukama otkidati loptice testa, spljostiti

u plocu, staviti sljivu na sredinu i rukama uvaljati da se

dobije knedla.


U serpi zagrejati vodu do kljucanja, malo je posoliti i

spustati gotove knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na povrsinu.


Na ulju proprziti prezle od bajatog hleba, prezle su malo krupnije,

da budu rumene.


Resetkastom kasikom vaditi knedle u vatrostalnu posudu,

po dnu staviti malo prezli, sloziti kuvane knedle i posipati

svaku prezlama i secerom po zelji.


U zagrejanu rernu na 200 stepeni staviti posudu sa knedlama

i ostaviti 5 minuta da se malo peku.

Izvaditi ih iz rerne i sluziti.

11 коментара:

  1. Prekrasne knedle, sada je njihovo vrijeme:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Kako imam divnih šljiva na pretek, stalno čekam kada će netko objaviti recept za knedle, za tijesto. I dočekala sam i baš ti hvala. Ovaj tjedan radim prema tvome receptu, vidim i po slici da su odlične!

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepo izgledaju, sad bih bas pojela par :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam puno..Mi uvek pravimo ovakvo testo, a mozete ih i zamrznuti vec gotove .Kasnije ih skuvate i zavrsite poslasticu :)))

    ОдговориИзбриши
  5. OBOŽAVAM knedle. radim ih po istom receptu..

    predivno :)

    ОдговориИзбриши
  6. Obozavam knedle. Ove tvoje bas izgledaju primamljivo. Skoro sam postavila recept za knedle bez krompira.

    ОдговориИзбриши
  7. Knedle bez krompira su brze za spremanje, ali nas nisu odusevile svojim ukusom :( Zato uvek pravim na ovaj nacin :)))

    ОдговориИзбриши
  8. knedle obožavam, ove tvoje prema slici izgleda da su odlične

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...