недеља, 29. август 2010.

Vojvodjanske knedle :)))


Pravim knedle po raznim receptima,

a ovog puta su bile po receptu koji se

uvek koristio u mojoj porodici…

Ovo je podsecanje na bake, mamu i detinjstvo.


S nestrpljenjem sam trckarala oko stola,

malo pomagala, i cekala da budu gotove i

uzivam u njihovoj pahuljastoj i mirisnoj lepoti :)


Ovaj recept izdvaja od drugih to sto se koriste

mrvice od hleba koji se zatekao u kuci, mnogo su

krupnije od kupovnih mrvica, a ukus se mora

probati i doziveti :)))


Testo :
300 g kuvanog belog krompira
zumance
malo soli
nekoliko kasika ulja
oko 100 g ostrog brasna


Prezle :
po potrebi
ulje
po zelji
mrvice od bajatog hleba


Priprema:
U ljusci skuvati oko 500 g krompira, oljustiti ga

i jos toplog ispasirati u pire.

Dodati zumance, ulje i so i polako dodavati

brasno da se umesi mekano, malo lepljivo testo.

Ne treba da bude tvrdo testo jer ce knedle biti “nabijene”.


Spremiti sljive, oprati ih i prosusiti da budu suve.
Pobrasnjenim rukama otkidati loptice testa, spljostiti

u plocu, staviti sljivu na sredinu i rukama uvaljati da se

dobije knedla.


U serpi zagrejati vodu do kljucanja, malo je posoliti i

spustati gotove knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na povrsinu.


Na ulju proprziti prezle od bajatog hleba, prezle su malo krupnije,

da budu rumene.


Resetkastom kasikom vaditi knedle u vatrostalnu posudu,

po dnu staviti malo prezli, sloziti kuvane knedle i posipati

svaku prezlama i secerom po zelji.


U zagrejanu rernu na 200 stepeni staviti posudu sa knedlama

i ostaviti 5 minuta da se malo peku.

Izvaditi ih iz rerne i sluziti.