субота, 06. новембар 2010.

PIDE


Specijalitet turske kuhinje u domacoj izradi…Po povratku iz TR, cerka je s odusevljenjem
pricala o ovom jelu… Pozelela sa da ga isprobam, potrazila recepte, i kombinacijom
nekoliko, nastao je ovaj…:)))



Sastojci za 4 osobe
Testo :
100 ml tople vode
100 ml jogurta
100 ml ulja
20 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
1 kasikamargarina/ otopljenog ili onog za mazanje/
500 g mekog brasna
i po potrebijos brasna

Nadev :
300 gmlevene junetine
1 glavica crvenog luka
paradajz
po ukusu so, biber
jaje
malo ulja


Priprema :
U toplo vodu staviti secer,dodati kvasac
i sacekati da se rastvori.
Dodati ulje, jogurt, so i polako dodavati brasno.Umesiti mekano
brasno koje se ne lepi za ruke.

Ostaviti testo bar 2 sata da fermentise.
Duzim stajanjem testo ce postati mekano,
lako rastegljivo i supljikavo nakon pecenja.




Pripremiti nadev:
Na ulju prodinstati iseckaniluk, dodati meso i
dinstati desetak minuta.
Paradajz oguliti i sitno iseckati te dodati u meso,
prodinstati jos malo i zaciniti po ukusu.


Nakon 2 sata, ukljuciti rernu na 250 stepeni i
poceti pripremu pidea.


Testo podeliti na 6 loptica,svaku lopticu
razvuci i obliku elipse.


Spojiti krajeve da se dobije izgled camca, podici bocne


ivice i napuniti sa nadevom.


Sloziti pide na podmazan pleh,premazati ivice
umucenim jajetom i peci u zagrejanoj rerni do
rumene boje.




Posluživanje:
Mirisno i ukusno pecivo sluziti uz jogurt.
Pide mozete puniti i sirom, tunjevinom a,
ko voli, moze nadenuti i kavurmom :)))

Može napraviti i pide sa pizza punjenjem.