среда, 08. децембар 2010.

Bele lazanje :)


Kad neko kao mi toliko voli italijansku kuhinju, onda stalno nesto isprobava...
Ovo je bilo nesto drugacije, a opet smo ostali u Italiji :)


Sastojci:

1 pakovanje kora za lazanje
500 g mlevenog mesa/ junetina ili svinjetina ili mesano/
1 glavica crnog luka
2 dl kisele pavlake
300 g kackavalja
0,5 dl ulja
mesavina zacina

Za besamel :

80 g butera
3 kasike brasna
7 dl mleka
3 jajeta
mesavina zacina



Crni luk iseci na kockice, a kackavalj izrendati na krupno rende.

Na malo ulja proprziti luk, dodati mleveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne odmekne, a suvisna tecnost ne uvri.

Posebno pripremiti besamel :
U manjoj serpi otopiti buter, dodati brasno i kratko proprziti.
Postepeno dodavati 6 dl toplog mleka i mesati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati zacine po ukusu.

Dinstano meso sjediniti sa 3/4 besamela, dodati pavlaku, zaciniti po ukusu i polako promesati.

Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti blansirane listove lazanja.
Premazati sa malo pripremljenog nadeva od mesa i posuti rendanim kackavaljem.
Isti postupak ponavljati dok se ne utrosi sav nadev , a zavrsiti korama za lazanje.

Posebno umutiti 1/4 besamel sosa sa jajima i 1 dl mleka i preliti preko lazanja.
Odozgo posuti rendanim kackavaljem i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Posluživanje:

Gotove lazanje posluziti uz salatu od cvekle i neki gazirani sok.

*Ja sam koristila Gaudu, a kore za lazanje su domace i nije bilo potrebe za blansiranjem..Ima dovoljno tecnosti u prelivu, tako da su bile mekane i socna lazanja.