четвртак, 28. јануар 2010.

Prave italijanske grisine


Grisine koje mozete napraviti uz malo truda, a uzivati
dugoo..:)))

Sastojci:
1 kocka svezeg kvasca
250 ml vode
40 gr maslaca
500 gr brasna
1 kasicica soli
40 gr rendanog parmezana

Priprema:
U toplu vodu staviti kocku kvasca.
U ciniji pomesati sve ostale sastojke
i dodati nadosli kvasac.
Umesiti testo i ostaviti ostaviti ga na
toplom mestu da udvostruci meru.

Razviti testo da bude oko 1/2 cm
debljine, seci ga na uzane tracice.
Tracice malo valjati da postanu
oble kao grisine, a zatim ih redjati
na pleh oblozeb pek- papirom.

Zagrejati rernu na 200 stepeni i
ostaviti grisine u blizini rerne oko
10 minuta da malo narastu.

Ubaciti pleh u toplu rernu i peci
oko 10 minuta do rumene boje.

Sluziti grickalice uz belo vino ili
spricer.

петак, 22. јануар 2010.

Trouglovi


Brzo i ukusno pecivo koje ce vas oduseviti :)

Sastojci

Testo :

200 gr brasna
150 gr margarina
1 jaje
1/2 kesice praska za pecivo
malo soli

Nadev :
po zelji: sunka, kackavalj ili
neki drugi sir za rendanje

Priprema:

Zamesiti testo od svih sastojaka,
dobro ga izraditi i ostaviti 1
sat u frizideru.

Izvaditi testo i na pobrasnjenoj
podlozi razviti tanku koru kao
za domace rezance.

Iseci kocke, na svaku staviti nadev
po zelji i preklopiti u trougao.

Slagati u pleh, premazati zumancetom
i peci u rerni zagrejanoj na 250 stepeni
10 minuta.

Od ove mere izadje 30 trouglova.

Posluživanje:
Sluziti uz jogurt kao veceru ili dorucak.
Mogu posluziti i kao koktel pecivo…

петак, 15. јануар 2010.

Domace napolitanke


Za sve ljubitelje oblandi, brza i ukusna poslastica :)

Sastojci:
150 gr secera u prahu
3 jajeta
60 gr cokolade za kuvanje
150 gr mlevenih lesnika
2 lista oblande
60 gr butera


Priprema:

U sud za kuvanje staviti secer,
jaja, cokoladu i mlevene lesnike
i na srednjoj temperaturi
prokuvati da postane gusta
masa.

Skloniti sa ringle, dodati buter
i sve dobro sjediniti.

Filovati dva lista oblande,
pritisnuti teskim predmetom
i ostaviti na hladnom 1-2 dana
da se lepo stegne.

Seci po zelji ostrim nozem.

Posluživanje:
Brz i jednostavan slatkis koji ce vasa deca voleti...

понедељак, 11. јануар 2010.

Keks torta II


Prva torta koju sam napravila, jos u srednjoj skoli,
bila je keks torta. Brzo se pravi, a ne trazi neko
veliko umece i iskustvo.
Sada je pravim uvek kad je se zazelim, a moji ukucani
se ne bune :)))
Ova je sa ukusom kafe i cokolade...

Potrebno je:

1 kg keksa "pti ber"
250 g butera
250 secera u prahu
3 jajeta
150 g cokolade za testo
250 ml mleka
2 kasicice nes kafe
150 ml crne kafe

Priprema:

1. Belanca odvojiti od zumanaca
i umutiti u cvrst sneg.

2. Posebno sjediniti buter i secer
u prahu i umutiti mikserom.
Dodati otopljenu cokoladu,
zumanca i dobro sjediniti.

3. U umucenu smesu dodati sneg
od belanaca, nes kafu i polako
promesati varjacom kako bi se
dobila ujednacena masa.

4. Posebno sjediniti skuvanu crnu kafu
i toplo mleko.U pripremljeni rastvor
nakratko umakati keks i slagati ga
u odgovarajucu tepsiju dok se ne
prekrije dno.

5. Keks premazati sa malo pripremljenog
fila i prekriti drugim slojem natopljenog
keksa. Postupak ponavljati dok se ne
potrosi materijal.

6. Gotovu tortu premazati ostatkom fila
i ukrasiti po zelji.


Tortu napraviti jedan dan ranije, dobro je
rashladiti i uzivati u ukusima :)))

петак, 08. јануар 2010.

Bozic :)))

Najradosniji dan u hrišćanskom svetu uvek se osebno praznuje u našem domu... Obavezan deo svečane trpeze je obredna pogaca- Česnica :)))

Česnica je beskvasni hleb u koji se obavezno stavlja srebrni novčić, a ostalo po želji i mogućnostima: zrno pšenice, kukuruza,pasulja i delovi badnjaka...U gradovima se zrnevlje retko stavlja, ali novčić je nezaobilazni deo i svi ga s nestrpljenjem očekujemo i tražimo. Onaj ko ga dobije te godine će imati sreće i uspeha u svemu što radi.

Vremenom su domaćice počele da u mešenju česnice dodaju jaja, mleko, buter i ukrašavaju ih, ali ja se i dalje držim tradicije...
Moja česnica je jedino dobila malo kvasca i ulja da bi bila mekana i deci ukusnija :)))

Sastojci:
500 g mekog brašna tip"400"
3 dl tople vode
1 dl ulja
malo šećera
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
i još brašna za premesivanje

U toplu vodu staviti šećer, dodati kvasac i sačekati da se rastopi.
Dodati ulje, so i uz polako dodavanje brašna umesiti testo da bude mekano.

Pokriti testo na pobrašnjenoj podlozi i ostaviti 30 minuta da kisne.
Dodati malo brašna i premesiti nadošlo testo. Tako uraditi 3 puta na po 30 minuta.

Posle trećeg premesivanja, razviti oklagijom testo na veličinu pleha i
složiti u uljem podmazan pleh i ostaviti da kisne dok se rerna zagreje na 200 stepeni.

U toku trećeg premesivanja ubaciti srebrni novčić i dobro ga umesiti da
se ne vidi!!!

Česnicu peći na 200 stepeni oko 10 minuta, smanjiti tem. na 150 i peći do zlatne boje.
Pečenu česnicu malo poprskati hladnom vodom, uviti u krpu i ostaviti da se prohladi.

Prilikom iznošenja na sto na sredinu staviti malo meda, da svi ukućani budu zdravi i uspešni :)))

уторак, 05. јануар 2010.

Nagrade...


Moja druga nagrada od drage prijateljice Ruze123...
Nagradu prosledjujem sledecim blogovima:

1.http://googowillworld.blogspot.com/

2. Mamina jela http://www.maminajela.com/

3. Kolaci http://sonja-kolaci.blogspot.com/

4. Kulinarije http://oljinekulinarije.blogspot.com/

5. Kuhinjica http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/


Zakacite nagradu i prosledite dalje :)))

субота, 02. јануар 2010.

Zapecena curetina


Curetina je na nasim trpezama uglavnom praznikom,
ali moze biti odlican brz i ukusan obrok i drugim
danima...:)

Sastojci za 4 osobe:

500 g cureceg belog mesa
komadic margarina
100g dimljenog mesa
po zelji vegete
malo mrvica
2 dl mleka ili kisele pavlake
2 jaja
150 g Gaude

Priprema:

Curece meso iseci u tanke snicle,
po zelji zaciniti i uvaljati u mrvice.

Vatrostalnu posudu premazati
margarinom.Sloziti snicle,
prekriti listovima dimljenog mesa
i preliti
umucenim mlekom sa jajima.

Peci u rerni na 200 stepeni dok meso ne odmekne.

Otvoriti posudu, prekriti rendanom Gaudom
i zapeci do rumene boje.

Posluživanje:

Posluziti uz pire krompir i salatu po zelji.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...