четвртак, 25. фебруар 2010.

Posna boranija



Za sve ljubitelje zdravog, laganog i ukusnog obroka..:)))


Sastojci za 4 osobe:
500 gr mlade boranije /"olovka"boranija/
1 glavica crnog luka
0,5 dl ulja
po potrebi mlake vode
po ukusu Vegeta, beli luk, mirodjija i
paradajz sok ili svezi paradajz

Priprema:

Boraniju ocistiti i iseci na
krace komade.

Na luku proprziti iseckani
luk i dodati opranu boraniju.
Trebalo bi da je boranija vlazna
da se ne zalepi za dno.
Dodati vegetu i malo vode,
samo da ogrezne , i na srednjoj
temperaturi dinstati boraniju
30 minuta. Ako je mlada boranija,
ona ce biti mekana i na kraju dodati
sitno iseckan beli luk, mirodjiju i
paradajz sok i sve jos malo prokrckati.

Jelo je gusto i nema puno tecnosti.

Ovo varivo je dobro i kao prilog uz meso,
a ja ga jedem uz ribu.

среда, 24. фебруар 2010.

„Quiche Lorraine“ kod nas kao „Kiš Loren“



Cesto pravim italijanske specijalitete, ali ovog puta sam malo "otputovala" u
Francusku i pripremila „Quiche Lorraine“ kod nas kao „Kiš Loren“...

Testo:

200 g mekog brasna
100 g butera ili margarina
1 jaje
malo soli

Nadev:

200 g dimljene pecenice
100 g rendane gaude
100 g mariniranih sampinjona

Preliv:

3 jajeta
200 ml kisele pavlake/ vrhnja/

Priprema:

U brasno dodati so, jaje
i polako dodavati margarin
ili buter isecen na listice.
Rukama utrljavati masnocu i
umesiti glatko testo.

Testo ostaviti 1 sat u
frizideru.

Sitno iseckati dimljenu
vesalicu i sampinjone, a gaudu
narendati.

Izvaditi testo iz frizidera.
rastanjiti ga i njime obloziti
pleh za kis. Ivice treba malo
da izviruju.

Preko testa staviti
nadev i preliti umucenim jajima
sa kiselom pavlakom.

Peci 30 minuta na 200 stepeni.

Posluživanje:
Sluziti toplo iseceno na trouglove...

понедељак, 22. фебруар 2010.

Lazanje sa piletinom


Ideju za ove lazanje dobila sam listajuci casopise sa italijanskom hranom..U osnovi su Toskanske lazanje, ali ja sam napravila izmene i svi smo bili zadovoljni

Sastojci za 4 osobe:

1 pakovanje kora za lazanje koje se ne kuvaju
300 g pileceg belog mesa
200 ml neutralne pavlake/ vrhnja/
200 ml kisele pavlake/ vrhnja/
2 korena sargarepe
200 g trapista
so, suvi biljni zacin po zelji
ulje po potrebi
100 ml kecapa

Priprema:

Piletinu iseci na kockice, sargarepu
narendati i sve to zaciniti po ukusu..

Zacinjenu piletinu prodinstati na
ulju oko 5 minuta.

Nakon toga piletinu preliti
mesavinom pavlake i pustiti
da malo krcka dok se ne
zgusne.

Pravougaonu vatrostalnu
posudu premazati uljem i
slagati lazanje.

Preko svake kore staviti fil
od piletine i pavlake, preliti
sa malo kecapa i tako
uraditi sa svim korama.

Po vrhu obilno posuti
narendanim trapistom, prekriti
alu -folijom i peci 45 minuta
na 200 stepeni.

Nakon tog vremena skinuti
foliju i peci jos 5 minuta da
se dobije lepa korica.

Posluživanje:
U originalnom receptu je trebalo 4 sargarepe i 500 ml neutralne pavlake i sve to bez kecapa..Nama je to bilo previse belo i dodala sam kecap i time su lazanje dobile divan spoj ukusa..

понедељак, 08. фебруар 2010.

PARMIDJANO




U nasoj kuci su cesto na meniju italijanski specijaliteti...Kad god pronadjem neki nov i zanimljiv recept, moram ga isprobati. Ovaj nas je odusevio :))

Potrebno je:

1/2 kg kora za lazanje
150 g praske sunke
150 g suvog vrata
250 g Gaude
2 jajeta
200 ml kisele pavlake
po potrebi so
100 g kecapa
origano
2 kasike rendanog parmezana

Priprema:

Najpre skuvati kore za lazanje,
a potom ih nakratko potopiti u
hladnu vodu. Kore dobro prosusiti.

Umutiti jaja s kiselom pavlakom, malo
posoliti i dodati parmezan.

Prosusenu koru premazati prelivom
od jaja i pavlake, preko staviti
prasku sunku, suvi vrat i list Gaude,
saviti u rolnicu i sloziti u vatrostalnu
posudu. Tako uraditi sa svim korama.

Rolnice preliti preostalim filom sa
jajima, zatim kecapom i na kraju narendanom
Gaudom.Na kraju posuti origanom i peci u
zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Najbolje bi bilo da su rolnice poslagane
u jednom redu jer se tada bolje ispeku.

петак, 05. фебруар 2010.

Posna pita sa sampinjonima


ZA sve koji poste, slave posne slave ili vole da probaju nesto novo...:)))

Testo:

450 gr brasna tip "500"
2 dl mlake vode
malo secera
10 gr svezeg kvasca
5 kasika ulja
1 kasika sirceta
1 kasicica soli

Premazivanje:

100 gr margarina
2 kasike gustina

Fil:

malo ulja
300 gr sampinjona
100 gr biljnog sira "Gaudino"

Premaz:

3 kasike vode
3 kasike ulja
na vrh noza praska za pecivo

Priprema:

U mlaku vodu dodati malo
secera i kvasac i sacekati da
se rastvori.

U brasno dodati so, ulje, sirce
i rastvoreni kvasac te umesiti
glatko testo.
Ostaviti testo 30 minuta da
se digne.

Rastanjiti sto tanji krug i premazati
sa polovinom margarina i posuti
jednom kasikom gustina.
Trakasto iseci delove koje
preklapamo jedan preko drugog
da dobijemo loptu.
Uviti je u foliju i ostaviti 30 minuta
u frizideru.

Jos jednom ponoviti postupak sa
drugom polovinom margarina.

Posle 30 minuta na pobrasnjenoj
povrsini razviti sto tanju koru i
nafilovati filom.

Fil pripremimo tako sto na malo
ulja proprzimo isecene sampinjone
i zacinimo po zelji.

Preko kore stavimo sampinjone i
narendamo sir. Mozemo uviti srtrudlu
ili se malo “poigrati”, pa secemo
trake koje naizmenicno preklapamo.

Ostaviti 15 minuta testo u plehu,
zagrejati rernu na 250 stepeni.

Premazati pitu prelivom od prokuvane
vode i ulja koju prohladimo i stavimo
malo praska za pecivo.

Stavimo pitu u zagrejanu rernu i
pecemo 15 minuta na 250 stepeni,
smanjimo na 180 stepeni i pecemo
da bude rumena.

Pecenu pitu prekriti krpom i ohladiti.

Posluživanje:

Lepo se lista ova pita i ne primeti se
da je posna, sem po kori koja nije premazana zumancetom.

четвртак, 04. фебруар 2010.

Prokelj u testu


U ove zimske dane treba koristiti sto vise povrca...
Ovo sam pronasla na pijaci i napravila brz i ukusan rucak :))

Sastojci za 4 osobe:

500 g prokelja
malo soli
po potrebi vode
1 jaje
3 kasike ostrog brasna
malo mleka
po zelji Vegete
100 g trapista u listovima
malo ulja

Priprema:

Prokelj ocistiti od spoljnih listova,
zaseci na vrhu u obliku krstica i
dobro oprati pod mlazom hladne vode.

Skuvati ga u kljucaloj posoljenoj
vodi 5-6 minuta. Duze kuvanje ga
cini zilavim. Ocediti ga i preliti
hladnom vodom. Dobro ga ocediti
i pripremiti testo kao za palacinke.

Umutiti jaje, vegetu i brasno i polako
dolivati po malo mleka. Napraviti testo
malo gusce nego za palacinke.

Vatrostalnu posudu malo nauljiti,
umakati kelj u testo i slagati u posudu.

Ostatak testa preliti preko kelja,
prekriti ga listovima trapista i zapeci
u toploj rerni na 200 stepeni.

Na tiganju isprziti dimljenu vesalicu.

Gotov kelj prekriti pecenom vesalicom i
vratiti jos par minuta u rernu koju ste
iskljucili.

Sluziti uz salatu po zalji.

Hlebna pita





Uvek se trudim da nam ne pretekne, ali kad ga ima vise, hleb iskoristim do poslednje mrvice...
Ovo je jedan od takvih recepata..:)))

Sastojci za 4 osobe:

4-5 kriski starog hleba
1 dl mlakog mleka
2 dl kis. vode
2 jajeta
malo soli
1/2 kesice praska za pecivo
3 kasike ulja
7 kasika ostrog brasna
50 gr Feta sira
50 gr seckane salame
50 gr rendanog trapista
8 komada iseckanih zel. maslina

Priprema:

Kriske hleba natopiti toplim mlekom
i viljuskom dobro isitniti hleb.
Mleko ne cediti!!!

Dodati redom ostale sastojke i
usuti u brasnom podmazan okrugli pleh.

Ostaviti 10 minuta da stoji i
za to vreme zagrejati rernu na
200 stepeni i sloziti pitu.

Peci je oko 30 minuta.
Probati cackalicom da li je do
dna pecena.

Ako vam je smesa lepljiva,
slobodno dodajte jos malo
starog hleba, ali onako suvog..
Kad sve to sjedinite bice rastresita
masa koja ce lepo rasti i ispeci se :)))


Sluziti malo prohladjenu uz jogurt.

Posluživanje:
Dobra je i prohladjena, a i kad prenoci.

уторак, 02. фебруар 2010.

Svadbarski kupus



Dok sam zivela u Banatu, od kiselog kupusa smo spremali sarmu i podvarak...
Dolaskom u Sumadiju, a i cestim boravkom kod rodbine u Cacku, zavolela sam,
a i cesto spremam ovaj kupus...
Najbolji i najukusniji je na Saboru trubaca u Guci, tamo sam se vencala,
ali ni ovaj u kucnoj izradi nije los...
Staviti sto vise raznog mesa, krckati 3-4 sata i ukus je ocaravajuci :)))

Sastojci za 8 osoba:

1 glavica/1500 gr/ kiselog kupusa
500 gr junetine
200 gr svinjetine od vrata
300 gr suvih rebara/spic rebra/
100 gr mesnate suve slanine
0,5 dl uljaili 2-3 kasike masti
3 dl vode
po ukusu Vegeta i slatka aleva paprika

Priprema:

Glavicu kiselog kupusa oprati i
listove skidati sve dok se mogu skidati.
Ja je malo ostavim u hladnoj vodi
da izvuce so i kiselost kupusa.

Meso iseckati na kocke velicine
kajsije/odstraniti sve koske iz mesa/.

U dublji lonac/ja to stavljam u Zepter lonac od 4 l/
staviti malo ulja i poceti sa slaganjem kupusa.
Uzimati list kupusa i staviti komad mesa,
pa ga ovlas saviti i redjati u lonac.
Tako uraditi sa svim kupusom i mesom.
Svaki red malo zaciniti po zelji, po poslednjem
redu dodati jos malo ulja po vrhu.

Slaninu staviti u sredinu sa onim kupusom sa
kojeg se nisu skinuli listovi.

Naliti kupus vodom,pritisnuti po vrhu manjim
tanjirom,i kuvati na tihoj vatri tako da zaboravite
na njega.

Sto se duze kuva on je sve svarljiviji i ukusniji.
Ja ga obicno “krckam” najmanje 3 sata na tihoj vatri.

Uz kupus obavezno sluziti "Starinsku proju" :)))


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...