понедељак, 29. март 2010.

Uskrsnja pletenica

Ovu pletenicu pravim za veliki
hriscanski praznik- USKRS :)
To je deo naseg praznicnog menija,
svi su nestrpljivi da je probaju,
pa pokusajte i vi...:)))

Sastojci

Testo :

500 g mekog braana
2,5 dl toplog mleka
1 kasicica secera
30 g svezeg kvasca
1 kasicica soli
2 kasike ulja

Premaz:

50 g tecnog margarina
1 jaje

Priprema:

U toplo mleko staviti secer i
kvasac i sacekati da nadodje.

U brasno staviti so, ulje i
uskisli kvasac te umesiti mekano
testo koje se ne lepi za ruke.

Prekriti ga cistom krpom i ostaviti
na tolpom mestu da kisne.
Na svakih 30 minuta testo malo
premesiti i to uciniti 3 puta.

Kada je testo dovoljno naraslo,
udvostrucilo volumen, rastanjiti ga
na sto tanji pravougaonik.

Premazati rastanjeno testo tecnim
margarinom i uviti rolat.

Uvijeni rolat jos malo razvuci da
svuda bude iste sirine i debljine.
Presaviti rolat na pola, uhvatiti
rukama donji i gornji kraj i uvijati u
suprotnom smeru kao kad cedite ves.

Dobicete uvijenu pletenicu, slozite je
u podmazan pleh i ostaviti da kisne
oko 1 sat.

Premazati pletenicu jajetom i peci je
na 200 stepeni do rumene boje.

Ja sam prvo 15 minuta pekla na 200 stepeni,
smanjila na 150 i pekla jos 15 minuta.

среда, 24. март 2010.

Cufte u paradajz sosu


Cufte svi pravimo i to nije nista novo…
Ali, ovako spremljene cufte su brze i ukusne…
Sve cufte budu odjednom gotove i nema stajanja,
nadgledanja njihovog przenja..:))


Sastojci za 4 osobe

Cufte:

400 g mlevene junetine
100 g mlevene svinjetine
50 g luka/ praziluk/
po ukusu so, biber, persun
1 jaje
100g starog hleba
malo kisele vode
malo ulja

Sos:

1 glavica crnog luka
1 kasika brasna
malo ulja
150 ml paradajz soka
malo vode
po ukusu: zacin, mirodjija


Priprema:

Spojiti meso, dodati hleb
natopljen kiselom vodom
tek da se malo ovlazi, zatim
dodati luk, zacine i jaje,
te sve to dobro smesiti.

Praviti cufte i poslagati
ih na pouljen pleh da
se ne dodiruju.

Pleh staviti u zagrejanu
rernu i peci na 170 stepeni
oko 25 minuta.

Sos:

Na zagrejanom ulju prodinstati
iseckani luk do staklaste
boje, dodati brasno i
proprziti da malo pozuti,
skloniti sa ringle i polako
dodavati paradajz sok uz
neprestano mesanje da se
ne stvore grudvice.
Vratiti sos na umerenu ringlu,
dodati zacine po ukusu, ja dodam i
malo secera i sve ostaviti
da dobro prokrcka…
Ako vam je sos gust, doliti
malo vode, promesati i
ubaciti cufte da se
prokrckaju.
Sve ovo raditi na najmanjoj
temperaturi da samo malo krcka…

Ispecene cufte ubaciti
u sos,i prokrckati jos 15 minuta.

понедељак, 22. март 2010.

Snikers

Ponekad pozelimo nesto slatko, ali nemamo sve potrebne sastojke u kuci...
Ovog puta smo imali ostatke raznog keksa i setila se ovog brzog,
jednostavnog i ukusnog kolaca..Recept sam dobila od komsinice
Sladje...:)))

Potrebno:

18 kasika secera
18 kasika vode ili mleka
250 g margarina
400 g mlevenog keksa
200 g pecenog mlevenog neslanog kikirikija
200 g lomljenog keksa

Glazura:
150 g cokolade

Priprema:

U serpu staviti secer i vodu ili mleko,
staviti na ringlu i pustiti da
malo prokuva i otopi se secer.
Dodati margarin i uz mesanje oto-
piti ga na ringli.

Skloniti serpu sa ringle, dodati
ostale sastojke i sve dobro promesati
da se sjedini.

Pleh podmazati uljem, izliti smesu
i dobro utapkati da bude kompaktna i
ravna masa.

Ostaviti kolac da se prohladi i preliti
ga glazurom od 150 g otopljene cokolade.

Kolac praviti jedan dan ranije, dobro ga
prohladiti i seci po zelji..:)))

петак, 19. март 2010.

Varivo od graska


Sutra i kalendarski stize prolece..
KONACNO!!! Kao pozdrav i dobrodoslica-
jedno zeleno, zdravo i brzo varivo...
Koristila sam zamrznuti grasak, ali
ukus je odlican...:)))

Sastojci:

500 g zamrznutog graska
malo ulja
1 glavica crvenog luka
po zelji vegeta, mirodjija
po potrebi vode
malo brasna

Priprema:

Na ulju isprziti sitno iseckan
luk i dodati zamrznuti grasak.
Sve posuti vegetom, smanjiti
temperaturu i u poklopljenoj
serpi dinstati uz dolivanje vode,
onoliko koliko je potrebno da
ne prione jelo za dno.

Ako je grasak mlad i “secerac”,
bice gotov za 30 minuta,
u suprotnom moze potrajati…

Kad su zrna mekana, posuti
grasak susenom mirodjijom,
malo brasna i uprziti kao zaprsku.
Doliti vrlo malo vode, ostaviti da
tecnost ispari i jelo je gotovo.

Sluziti ga uz meso po izboru.

уторак, 16. март 2010.

Piletina na lovacki nacin


Piletina je moje omiljeno meso...
Naucila sam i ukucane da je jedu
i zato uvek pronalazim
nove i nove nacine da im ne dosadi...
Imam neke svoje omiljene recepte, ali volim
da isprobam i nove...
Ovo je jedan od novijih
iz casopisa "DOBRA HRANA"...Mi smo uzivali
u ukusu i mirisu :))

Sastojci za 4 osobe:

4 veca karabatka
2 korena sargarepe
1/2 korena celera
2 glavice crnog luka
300 g sampinjona ili bukovaca
3 kasike kecapa
1 kasicica mlevene paprike
1/2 kasicice belog luka u prahu
150 ml belog vina
1 l junece supe od kocke
1/2 dl ulja
2 kasike brasna
2 lovorova lista
po ukusu mesavina zacina i bibera

Priprema:

U manjoj posudi sjediniti
kecap,mlevenu papriku i
beli luk u prahu i mesavinu
zacina po ukusu.

Batake odvojiti od karabataka
i uvaljati u pripremljenu
mesavinu. Zatim ih proprziti
na vrelom ulju do rumene boje.
Izvaditi ih iz masnoce i ostaviti
na toplom.

Crni luk iseci na reznjeve,
sargarepu i celer na kockice,
sampinjone na cetvrtine.

Na istom ulju gde smo przili
batake isprziti luk, a zatim
dodati sargarepu i celer, te
i njih proprziti.

Dodati batake, sampinjone
i lovorov list, zaliti belim
vinom i junecom supom
da ogreznu i dinstati na umerenoj
temperaturi da svi sastojci
odmeknu.

Pred kraj dinstanja dodati zacine
po ukusu, brasno i prodinstati
da se dobije gustina umaka.

Sluziti uz baren krompir ili
testeninu i tursiju kao salatu.

Za ljubitelje vina. preporucuje se belo vino.

Posluživanje:
Ja sam stavila bukovace i rezultat je izvanredan :)))

понедељак, 15. март 2010.

Brza pita zeljanica




Sunce se stidljivo pojavilo,vetar i dalje duva
a tu su i neki oblaci...Ali, mi se nadamo prolecu i
poklanjam vam jedan recept u prolecnim bojama..:)))

Sastojci za 6 osoba:

4 jajeta
1 casa kiselog mleka
1 dl ulja
300 gr zgnjecenog sira
3 solje za belu kafu brasna
1 kasicica soli
1 kesica praska za pecivo
500 gr krupno secenog spanaca ili blitve/bareno/

Priprema:

Umutiti sve sastojke redom,
sipati u podmazan pleh i
peci u prethodno zagrejanoj
rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Mozete jednu kolicinu brasna zameniti kukuruznim
i pita ce biti rastresitija.

Sluziti uz jogurt kao veceru ili dorucak :)))

субота, 13. март 2010.

Slani uvojci



Peciva nikad dosta u nasoj kuhinji...
Jos jedan brzi i ukusan, mirisan i neodoljiv...

Sastojci

Testo :

350 g brasna tip "500"
100 g krem margarina ili margarina za mazanje
1 kasicica soli
2 kasike kis. pavlake/ vrhnja/
1 zumance
6 kasika hladnog mleka
1 kesica praska za pecivo

Fil :

1 belance
100 g Feta sira

Premaz:
1 jaje

Priprema:

Od svih sastojaka umesiti mekano
glatko testo.

Ostaviti testo 15 minuta i
za to vreme ukljuciti rernu na
200 stepeni i pripremiti fil.

Penasto umutiti belance,
dodati izmrvljen sir i sve
povezati u jednolicnu masu.

Na pobrasnjenoj podlozi razviti
testo na debljinu od 0,5 cm i praviti
oblike po zelji: pravougaonike,
krugove, trouglove i dr.
Ja sam sekla kvadrate, punila ih
filom i onda stavljala u kalupe
za mafine..Malo sam sabila krajeve
i napravia lopticu... Ali vi mozete
praviti oblike po zelji...

Na sredinu svakog komada staviti malo fila,
saviti testo i sloziti na pek papir kojim
ste oblozili pleh za pecenje.

Premazati pecivo umucenim jajetom i
peci na 200 stepeni do zlatne boje.

Posluživanje:
Pecivo je mekano, brzo se sprema, ali i brzo nestaje.

понедељак, 08. март 2010.

Piroske sa kukuruznim brasnom


Cesto spremam piroske na razne nacine i ove sam pozelela, cim sam ih ugledala u casopisu"Dobra hrana",da pripremim..
Rezultatom sam vise nego zadovoljna i zato vam poklanjam recept

Testo:

250 g mekog psenicnog brasna
20 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
2 dl mleka
1 kasicica soli
75 g margarina
1 jaje
150 g kukuruznog brasna

Fil:

200 g mladog sira
100 g mesnate slanine
Premaz:
1 jaje

Priprema:

Mleko zagrejati, staviti secer
i izmrvljeni kavasac. Sacekati
da se malo podigne.

U posudu za mesenje staviti
kvasac, dodati, so, jaje i
omeksali margarin. Postepeno
dodavati pomesana brasna i umesiti
glatko testo.

Testo prekriti, ostaviti na
toplom da se udvostruci kolicina.

Pripremiti fil.Umutiti sir sa
sitno iseckanom slaninom.

Nadoslo testo rastanjiti na
pobrasnjenoj podlozi na
debljinu od 0,5 cm.Iseci na
komade velicine 10×15 cm.

Na svaki komad staviti po
kasicicu fila,bocne strane
presaviti ka unutra i uro-
lovati da se dobije izgled
piroske.

Pleh obloziti pek papirom,
poslagati pripremljene
piroske i ostaviti jos 15 min.
da malo kisnu.

Zagrejati rernu na 250 stepeni,
premazati piroske umucenim
jajetom i posuti ,po zelji,
susamom i ispeci ih do
rumene boje.

Sluziti kao veceru, dorucak ili uzinu za vase malisane...Pice po zelji...:)))

уторак, 02. март 2010.

Saum rolne



Secam se detinjstva i ovih kolaca..Spremale smo ih mama i ja za velike praznike..
Kako se blizi jedan od njih, Uskrs, podsecanje na osobu koje nema i miris koji
jos uvek nosim u srcu...

Testo:
500 g lisnatog testa/ 2 ploce/
Saum:
4 belanceta
200 gsecera u prahu
1 kesica vanilin secera
po zelji: 1 kasika limunovog soka

1
Lisnato testo razviti na
debljinu od 0, 5 cm i
iseci trake sirine 2 cm
i duzine 20 cm.
2
Metalne valjke za saum
rolne premazati uljem i
i na njih namotati testo.
Ja ove nikad ne premazujem,
nikad se ne zalepi testo i
samo sklizne sa njih.
3
Tako pripremljene valjke
sloziti u pleh oblozen
pek papirom i peci na
200 stepeni dok malo ne
porumene.
4
Ispecene saum rolne skinuti
sa valjka i prohladiti.
5
Fil pripremiti na pari.
Umutiti belanca sa
secerom i kuvati na
pari da se dobije cvrst
saum. Na kraju dodati vanilin
secer i limunov sok.
6
Ohladjenim filom puniti
testo i posuti prah secerom.
Posluživanje
Od ove kolicine dobije se 16 saum rolni..Uzivajte!!


Posluživanje:

Od ove kolicine dobije se 16 saum rolni..Uzivajte!!

SAVET:
Ako nemate kalupe, možete ih napraviti sami :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...