четвртак, 29. април 2010.

Oblande sa smokvama


Za sve koji vole smokve
i oblande…:D

Sastojci:

250 gr mlevenih smokava
250 gr secera
250 gr mlevenih oraha
1 dl vode
2 kasike ruma
1 pakovanje oblandi

Priprema:

U serpu staviti secer, dodati
vodu i na ringli kuvati sirup.
Dodati mlevene orahe i mlevene
smokve i sve dobro sjedinitiu.

Prohladiti fil, dodati rum i
filovati oblande.

Pritisnuti teskim predmetom i
ostaviti na hladnom 1-2 dana da
se dobro stvrdnu i seci po zelji
na kocke.

Posluživanje:

Brzo se pravi, ali je ukus fenomenalan!

субота, 24. април 2010.

Pita s pecurkama


Kombinacijom vise
recepata i podesavanjem
ukusa, nastala je
ova "carobnica"...
Mi je prosto obozavamo :)))

Sastojci za 8 osoba:

500 gr grckih kora za pitu

fil:

500 gr sampinjona
0,5 dl ulja
1 glavica crnog luka
po zelji i ukusu vegeta i biber
1 casa kisele pavlake
200 gr feta sira ili krem sira
4 jajeta

preliv:

1 dl ulja
1 dl vode
1/2 kesice praska za pecivo

Priprema:

Na ulju proprziti luk i dodati
sitno iseckane sampinjone.
Prziti ih dok ne odmeknu i po
zelji zaciniti.

Umutiti jaja sa kis. pavlakom i
sirom.

Zagrejati mesavinu vode i ulja do
kljucanja,skinuti sa vatre i dodati
prasak za pecivo.

Uzeti srednju tepsiju pravougaonog
oblika i podmazati je sa malo ulja.

Pitu slagati tako sto preko svake kore
prelijemo malo preliva i razmazemo,
a posebno krajeve da ne ostanu suvi.
Naizmenicno kore prelivati pecurkama,
pa kora sa prelivom , onda kora,
pa preliv sa jajima i tako dok se
ne potrosi sva kolicina.

Ostaviti malo fila sa jajima za prelivanje
poslednje kore koju pre pecenja
zasecemo na parcad zeljene velicine.

Pitu peci u zagrejanoj rerni na 250 stepeni,
smanjiti posle 15 minuta na 200 stepeni i
peci jos 15 minuta da bude lepo rumena.

Dobro bi bilo da ostane malo preliva sa
uljem i vodom i preliti vec pecenu pitu,
pa vratiti u iskljkucenu rernu i ostaviti
jos 5 minuta da lepo upije.

Malo prohladiti pa iseci pitu.Sluziti mlaku pitu.

Posluživanje:

Jede se i ocima i svi jedva sacekaju da se prohladi.
Moze uz jogurt kao vecera,predjelo za goste i dr….

Galete


Kad pozelimo brze i
ukusne keksice ovaj
recept je pravi BINGO :)))

Sastojci:

3 jajeta
3 soljice za crnu kafu mleka
3 soljice/iste/ ulja
10 kasika zutog secera
3 kesice vanilin secera
1 kesica praska za pecivo
10 kasika integralnog brasna
18 kasika brasna tip "500"
2 kasike sojinog brasna
1/2 limuna sok

Priprema:

Sve sastojke pomesati da
se dobije redje testo koje
se zahvata kasikom.

Zagrejati aparat za galete
i peci.

Brzo i jednostavno za sve generacije.

Posluživanje:

Ovog puta je bila kombinacija brasna i prelepe su galete.
Dugo ostaju sveze, ako ih ne pojedete jos dok se peku…

уторак, 20. април 2010.

Avganistanski cevap kao snicla




Ovaj recept je svima poznat,
ali ja ga pravim kao snicle…
Manji deo odmah upotrebim, a
ostatak zamrznem, i kad
pozelimo nesto brzo za rucak-
resenje je u zamrzivacu :)))

Sastojci:

500 g mlevene junetine
500 g kuvanog krompira
1 glavica crvenog luka
2 jaja
2=3 cesnja belog luka
malo persunovog lista
zacin za jelo vegeta i sl.
po potrebi hlebnih mrvica

Za pohovanje:

2 jaja
malo ulja

Priprema:

Krompir skuvati u ljusci,
oljustiti ga i ispasirati
kao za pire.

Pomesati meso i krompir,
dodati sitno iseckan beli
i crveni luk, persunov list
sitno iseckan, jaja, zacin po
ukusu i sve dobro rukama
umesiti.

Od ove smese ja odmah
pravim loptice; na dlanu
ih rastanjim do velicine
snicle i valjam u hlebne
mrvice.

Tako pripremljene snicle
slazem na plasticni
posluzavnik i jos malo
pospem mrvicama da se
ne slepe. Stavim ih u
zamrzivac oko 2 sata
i spremne su za rucak.

Jedan deo odmah upotrebim,
a ostatak pakujem u kutije za
zamrzavanje i odlazem u
zamrzivac do upotrebe.

Ovako spremljene snicle
ne treba odmrzavati kod
pripreme vec ih odmah
uvaljati u jaja i prziti na
zagrejanom ulju….
Temperaturu podesavati
po sopstvenog iskustvu :)))

Snicle uvaljati u jaja
i prziti na vrelom ulju
sa obe strane po 5 minuta.

Posluživanje:

Uz varivo i salatu po zelji...

субота, 17. април 2010.

Posna pizza

Cesto spremam ovu pizzu i kad
ne postimo jer je ukusna i mekana.

Testo :

1 ,5 dl mlake vode
o,5 dl ulja
1/2 paketica svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
250 gr brasna

Nadev :

1 konzerva tunjevine u ulju
100 gr biljnog kackavalja
50 gr mariniranih sampinjona
po zelji pizza kecap, origano i maslinke,
sveza paprika...

Priprema:

U mlaku vodu dodati secer i
kvasac i za par minuta ,kad
kvasac nadodje, dodati ostale
sastojke i umesiti mekano testo.

Testo mesiti par minuta i ostaviti
30 minuta da naraste.

Uzeti odgovarajuci pleh za pizzu
i razviti testo u velicini pleha.

Premazzati kecap, doadati tunjevinu
ocedjenu od ulja i sve ostale sastojke
za nadev. Kackavalj narendati i sloziti
u zagrejanu rernu na 250 stepeni i
peci 10-15 minuta .

Paziti da ne pregori odozdo, vec
da ostane mekana i svetlo-zuto testo.

Posluživanje:

Ovo je brz i jednostavan recept,
a nadev za pizzu odaberite po zelji…

среда, 14. април 2010.

Gurmanske kifle


Listajuci stare sveske sa receptima
naisla sam na isecak iz novina sa
ovim receptom…
Nepravedno sam ih zaobilazila i tek
sad sam ih isprobala…:)))

Testo:

300 g kravljeg sira
/ koristila sam ELLA sir sa 0% m.m/
8 kasika mleka
8 kasika ulja
1 jaje
1 kasicica soli
500 g mekog brasna
1 kesica praska za pecivo

Fil:

100 g pilecih prsa
moze i sunka ili kackavalj

Premaz:

1 jaje

Priprema:

U posudu za mesenje
staviti sir, posoliti i
dodati ulje i mleko.
Sve dobro sjediniti,
dodati jaje i polako
mesiti dodavanjem
brasna pomesanog
s praskom za pecivo.
Umesiti glatko, mekano
testo koje treba podeliti
na dve lopte.

Svaku loptu rastanjiti
u krug, radlom iseci na 12
delova i na svaki deo
staviti po komad sunke,
pilecih prsa ili sira po
zelji. Saviti kifle i slagati
ih u pleh oblozen pek
papirom.

Ukljuciti rernu na
250 stepeni i nakon
15 minuta premazati kifle
umucenim jajetom i
peci ih do rumene boje.

субота, 10. април 2010.

Rolnice sa sampinjonima


Za sve ljubitelje pita, sampinjona
i brzih uzivancija..:)))

Sastojci:

500 g kora za pitu
400 g sampinjona
4 jajeta
300 g mladog sira
1 dl kisele pavlake
4 dl mleka
1/2 dl ulja
1 praziluk
mesavina zacina

Priprema:

Sampinjone iseci na
listice, a praziluk na kolutove.

Na malo ulja proprziti
praziluk, dodati sampinjone
i zaciniti po ukusu.
Prodinstati dok ne uvri tecnost
koju su pustili sampinjoni.

U prohladjene sampinjone
staviti 1 jaje i sir,te sve
dobro sjediniti.

Pleh za pecenje podmazati
uljem i slagati rolnice:

Na svaku koru za pitu
staviti po jednu kasiku fila
po sredini i bocne strane
preklopiti ka unutra
tako da se na sredini
preklope.Smotati rolnicu i
redjati u podmazan pleh.
Tako uraditi sa svim
korama.

Umutiti 3 jajeta sa 1 dl
kisele pavlake i mlekom
i time premazati rolnice.

Peci u dobro zagrejanoj
rerni na 200 stepeni do
rumene boje.

Posluživanje:
Posluziti uz jogurt kao
veceru ili dorucak…

Ovo su kore za pitu,
ne za baklavu ili gibanicu…
Ima ih u 500g oko 16 komada…

Po zelji mozete rolnice
puniti rendanim tikvicama.
zeljem ili spanacem u
kombinaciji sa sirom..:)))

среда, 07. април 2010.

Kasato torta


Jedna od prvih torti koju sam,
kao pocetnik, napravila i cesto
spremala...Davno nije je bilo na
nasem stolu, pa ovog puta, resismo
da se podsetimo njenog ukusa...:)))

Sastojci:

300 g piskota
4 jajeta
250 g margarina
250 g prah secera
100 g cokolade za testo
2 dl mleka
malo ruma
2 kesice slaga sa ukusom slatke pavlake/ vrhnja/
i jos mleka za slag

Priprema:

U posudu za tortu staviti
foliju po dnu i bocnim
ivicama.

Zagrejati mleko, dodati
malo ruma i natapati
svaku piskotu te je
stavljati po dnu i
uz bocne ivice pleha.

Umutiti zumanca sa
2 kasike prah secera,
dodati umucen margarin,
otopljenu cokoladu i
penasto umucena belanca
sa preostalim prah secerom.
Masu dobro sjediniti i
njome ispuniti sredinu
pleha.

Ovako pripremljenu
tortu ostaviti preko
noci u zamrzivacu.

Istresti tortu iz pleha,
skinuti foliju i
ukrasiti je umucenim slagom.
Torta je spremna
za degustaciju…:)))

Posluživanje:

Jaja su kupljena u marketu, nadam se da su kntrolori odradili svoj deo posla…
Ako niste sigurni u ispravnost jaja, prokuvajte jaja na pari sa secerom…Ukus ce biti drugaciji..:)

понедељак, 05. април 2010.

Uskrsni rucak :)



Po tradiciji,a i po navici, za Uskrs uvek mora
biti jagnjetine na nasem stolu...I ove godine
smo ispostovali obicaje...Uz jagnjetinu bilo
je i mladih krompirica...
Uz sve to ide i Uskrsnja pogaca...:)))
Uvek mi je posebno uzivanje da je mesim,
a dok se pece- mirise li mirise...
Na kraju svi uzivamo u njenom ukusu i
mekoci :)))

субота, 03. април 2010.

HRISTOS VASKRSE!


Vaskrs

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne pre te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.
Za Vaskrs su, takođe, vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezai običaj darivanja jajima.
Jaje je simvol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Farbanje vaskršnjih jaja

Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vredna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba) na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

SRECNE USKRSNJE PRAZNIKE i puno srece, blagostanja i radosti od srca vam zelim uz pozdrav :
HRISTOS VASKRSE!

четвртак, 01. април 2010.

Musaka od hleba


Uvek se trudim da nam ne pretekne hleb, a i da ga ne bacamo..
Ovo je jedan brz i ukusan obrok od starog hleba…:))

Sastojci:

1 vekna starog hleba
4 jajeta
200 ml jogurta
200 ml kisele pavlake/ vrhnja/
150 ml mleka
200 g sunke u listovima
200 g gaude ili sl. sira u listovima
malo butera

Priprema:

Umutiti jaja, kiselu pavlaku,
jogurt i mleko.
Hleb iseci na parcad i pripremiti
uzu, duguljastu tepsiju
koju treba dobro podmazati
buterom.

Svaku krisku hleba umociti
u smesu od jaja, pa vertikalno
naizmenicno redjati tako
natopljen hleb, list gaude i list
sunke.

Kad se potrosi sav materijal, preliti
musaku smesom od jaja i
peci u zagrejanoj rerni na
220 stepeni do rumene boje.

Posluživanje:
Posluziti uz jogurt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...