понедељак, 28. јун 2010.

Tiramisu


Kad u poslasticarnici narucim

ovu poslasticu uvek strahujem

zbog jaja u njoj...

Pronasla sam nacin da ne bude

tako, a i da u kuci uzivamo u

divnoj poslastici..:)

Brz, jednostavan i sasvim

zadovoljavajuci ukus ove

poslastice je pred vama...


Sastojci:

300 g piskota

1 dl skuvane nes kafe

2 kesice "C" Tiramisu krema

oko 500 ml hladnog mleka

kakao po zelji


Priprema:

Skuvati nes kafu.


Umutiti Tiramisu krem

po uputstvu sa kesice.

Ja uvek stavim nesto

manje mleka da ne bi

fil bio redak i previse

natapa piskote.


Pripremiti dublji pleh

pravougaonog oblika,

staviti po dnu jedan

sloj piskota, poprskati

ih kafom, staviti pola

fila.

Preko staviti jos jedan sloj

piskota i uraditi sve kao i sa prvim.


Ostaviti tiramisu bar jedan dan

da se dobro rashladi i

piskote upiju kafu.


Seci na parcad i svaki

komad posuti gorkim

kakaoom. Uzivati :)

петак, 25. јун 2010.

Frcokle s belim vinom



Ukusne, hrskave i jednostavne grickalice...


Sastojci:
2 dl belog vina
2 dl ulja
1 kasicica soli
1 prasak za pecivo
500 g brasna

Posip:
mak i susam
1 jaje

Priprema:

Pomesati ulje i belo vino , dodati so i prasak za pecivo i sve
malo promesati.
Postepeno dodavati brasno i smesiti glatko, mekano testo.

Ukljuciti rernu na 200 stepeni i poceti sa pravljenjem frcokla...

Uzeti prianjajucu foliju i na nju rastanjiti testo na 0,5 cm debljine.

Premazati jednu stranu umucenim belancetom i posuti makom, a
drugu stranu premazati zumancetom i posuti susamom.

Iseci stapice 7 x 1 cm, uvrnuti ih kao spiralu i redjati u pleh.

Ispeci ih do rumene boje.

недеља, 20. јун 2010.

Starinske griz knedle


Supu sa ovim knedlama najvise volim. Ne raspadaju se, a ipak su mekane i tope
se u ustima..
Dugo mi je trebalo da naucim kako se prave, a sad znam, da su svi ti starinski odookativni
recepti, stvar iskustva..:)))


Knedle:
1 jaje
1 kasika masti
malo soli ili vegete
2-3 kasike vrijuce supe
po potrebi griza

Priprema:
Penasto umutiti mast sa zacinom,dodati jaje i sve dobro sjediniti…
Kad supa vri, uzeti 2-3 kasike i staviti u smesu za knedle.


Sve dobro sjedinitii polako dodavati krupniji griz.
Smesa treba da bude zitka, ali ne retka.


Ostaviti je 5 minuta,procediti supu od mesa koje se kuvalo i malom kasikom zahvatati knedle i spustati u vrijucu supu.
Ako ste ih dobro smesili, nece se raspadati i bice kao pena…

среда, 16. јун 2010.

Guzvara sa jogurtom


Jos jedna pita.. Kad neko kao ja zivi u Sumadiji a tu je gibanica specijalitet, normalno
je da stalno isprobavam nove nacine spremanja…


Nisam ljubitelj kajmaka, sir kupujem kod proverenih osoba, i uvek nesto svoje
dodam u vec isprobani recept…Ovog puta je to bilo ovako…:)))


Sastojci za 4 osobe:

500 g kora za pitu
300 g kravljeg sira/ ovaj lici na krem ali je domaci/
1 dl ulja
1 dl jorurta
1 dl kisele vode
jajeta / po mogucstvu sto zuca i domaca/


Priprema:


Umutiti jaja, dodati sir i sve dobro sjediniti.
Dodati tecne sastojke i napraviti smesu kao za palacinke.


Na dno podmazanog okruglog pleha staviti
jednu koru, malo je premazati filom, staviti i
drugu koru, a ostale kore zguzvati u ruci,
namociti filom i redjati po dnu pleha.

Ne sabijati kore i ostaviti im prostora da se
lepo rasire tokom pecenje.


Za vrh ostaviti 2 kore i sloziti ih
kao i prve dve.


Po vrhu gornje kore staviti
malo fila, zaseci ostrim nozem na 4 dela
i peci guzvaru na 200 stepeni do rumene boje.


Iskljuciti rernu i ostaviti guzvaru jos desetak minuta
u toploj rerni.



Posluživanje:


Sluziti uz mlecni napitak po zelji :))

уторак, 08. јун 2010.

"Lenji" kupus


Da li se jelo moze kuvati samo, bez stajanja kraj sporeta ??? Da, moze!!! To je ovaj recept,
nama omiljeno jelo u ove tople dane...:)))





Sastojci za 4 osobe:


500 g junetine od buta
200 g suvog mesa od kolenice/ da ima kožuricu i masnoće/
1 srednja šargarepa
1 glavica crvenog luka
1 glavica/ oko 1 kg/ kupusa
po želji Vegeta, biber, aleva paprika
malo ulja
malo vode
po želji paradajz pire


Priprema:
Ovaj kupus se kuva tako što sve isečemo na sitno, sem kupusa, i stavljamo redom u dublji sud.


Na malo ulja propržimo luk i odmah dodamo šargarepu, meso sveže i suvo.
Kupus isečemo na 4 do 6 delova i poslažemo preko mesa. Dodamo začine, paradajz pire i nalijemo vodom samo da ogrezne. Jelo treba da bude gusto.


Ostaviti da kupus provri, smanjiti na srednju temperaturu i kuvati oko 30 minuta.
Potom smanjiti na najslabiju temperaturu i kuvati dok meso ne bude mekano.


Posluživanje:


Ovo je "sladak ” kupus, ali mu suvo meso


daje ukus “kiselog” kupusa i topi se u ustima.

понедељак, 07. јун 2010.

UŠTIPCI OD TIKVICA


Sezona tikvica traje veci deo godine, ali ih sada najvise koristim u kuhinji
i ovog puta su bili ustipci...
Brz, lagan i meni omiljen nacin spremanja, uz dobru sezonsku salatu moze biti kompletan
obrok :)))



Priprema:

Koliko tikvica, toliko jaja i kasika brasna.

Tikvice, prema potrebi, oguliti i narendati
na krupno rende..Posoliti ih i ostaviti
desetak minuta da puste vodu.

Umutiti 2-3 jajeta sa 2-3 kasike ostrog
brasna, dodati ocedjene tikvice i prziti
ustipke na vrelom ulju do rumene boje :))

петак, 04. јун 2010.

Salata od makarona


Ovu salatu cesto spremam i volimo je

jer je dobra kao laka, hladna vecera…


Sastojci za 4 osobe:

500 gr
makarona/"spirale"/
200 ml
kisele pavlake/ vrhnja/
200 ml
majoneza sa maslinovim uljem
200 gr
pilece ili curece salame
4
kisela krastavca
6
maslinki
8
mariniranih sampinjona
100 gr
trapista ili sl. sira


Priprema:
Makarone skuvati na uobicajeni nacin.


Isprati pod mlazom vode i dobro ocediti.


Salamu sitno iseckati, isto uraditi i sa krastavcima,

maslinkama i sampinjonima.


Umutiti majonez sa kis. pavlakom, dodati iseckane

dodatke i sve sjediniti sa makaronama.


Staviti u posudu i po vrhu narendati trapist.


Dobro rashladiti i sluziti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...