четвртак, 15. јул 2010.

Hamburgeri


Brz i jednostavan recept za hamburgere u kucnom izdanju..:)))


Sastojci:

300 g mlevene junetine ili mesanog mesa
2 kasike brasna
3 kasike mrvica
po ukusu so i biber
2 jaeta
1 kafena soljica kisele vode / ona starinska/
na vrh noza sode bikarbone
ulje za przenje

Priprema:

Pomesati sve sastojke za hamburgere, ostaviti ih 2-3 sata u frizideru.

Zagrejati ulje u tiganju u kojem ce se prziti i praviti velicinu hamburgera po zelji.

Prziti ih na srednjoj temperaturi do rumene boje.

Posluzivanje:

Kod mene su bili u obliku cufti i sa pire krompirom :)))




Palacinke s belim vinom i kvascem


Zasto stalno praviti klasicne palacinke?? Setila sam se palacinki, ili kako smo ih
mi zvali "Bućkanice", iz detinjstva i mog Banata :)))
Da ne bi upile puno ulja, dodala sam malo belog vina i ispale su fantasticne :)))




Sastojci:

10 g svezeg kvasca
1/2 kasicice secera
na vrh noza soli
1/2 l mleka
2 jajeta
2 kasike belog vina
i brasna po potrebi


Priprema :

U mlako mleko staviti secer i kvasac
i odmah dodati jaja, belo vino i so.

Uzeti zicu za penu, jer dok lupate ove palacinke
mora se cuti buc, buc :))

Dodavati brasno i sve vreme lupati
smesu da se ne stvore grudvice i da
"udje" sto vise vazduha koji ce im
dati rastresitost.

Smesa treba da bude malo gusca nego
za klasicne palacinke.

Ostaviti testo na toplom mestu bar 30 mnuta.

Zagrejati tiganj, staviti malo ulja i
kutlacom stavljati testo u obliku
krugova...

Peci ih po par minuta sa obe strane.


Posluzenje :

Mogu biti slane ili slatke, a vi odlucite :))

понедељак, 12. јул 2010.

недеља, 11. јул 2010.

Pita od heljdinih kora

Odavno se spremam da napravim pitu s heljdinim korama..Znam da su one prilicno deblje od obicnih kora za pitu, i da traze dosta fila i ulja..Ali, danas sam na pijaci nasla kore koje su bile pogodne za pitu bez puno ulja, samo sam podmazala pleh. U paketu od 500 g bilo je 8 kora, ja sam ih presekla preko pola i koristila sam ovaj nacin savijanja u trougao http://www.coolinarika.com/recept/pita-sa-heljdinim-korama :)
Za fil sam uzela 300 g dobrog kravljeg sira, domaci je i vise lici na krem sir, 4 jajeta, malo soli dodavanjem kisele vode dobila sam smesu kao za palacinke. Svaku koru sam dobro premazala filom, savijala u trougao i slagala u nauljen pleh. Po vrhu sam prelila kore ostatkom fila. Pekla sam ih 30 minuta na 200 stepeni. Odusevljena sam ukusom i mekocom ove pite. Probajte i vi :)))
Posted by Picasa

субота, 10. јул 2010.

Sladoled torta


Brza i ukusna letnja poslastica :))


Sastojci:
100 g
sladoleda u prahu sa ukusom cokolade
100 g
sladoleda u prahu sa ukusom vanile ili stracatele
4 dl
mleka
300 g
Plazme ili piskota
1 dl
skuvane nes kafe
200 g
slaga u prahu
2 dl
kisele vode



Priprema:
Umutiti sladoled po uputstvu sa kesice

dok se ne dobije gusta masa.

Mleko dodavati pomalo, i paziti da sladoled

ne bude redak.

Ako se polako dodaje mleko, mozda ce vam

malo i ostati.

Ovo zavisi od proizvodjaca sladoleda u prahu.


Skuvati nes kafu i pripremiti modlu ili plasticnu

posudu za sladoled. Obloziti je folijom i poceti

slaganje torte.


Umakati keks u kafu, sloziti prvi red po dnu

posude, staviti svetliji sladoled, prekriti drugim

redom kesksa natopljenim u kafu, opet staviti

sladoled, ovog puta cokoladni,i zavrsiti keksom.


Ostaviti posudu sa tortom preko noci u zamrzivacu.
Izvaditi tortu iz posude, skinuti foliju i ukrasiti

umucenim slagom.


Slag mutiti s hladnom kislom vodom.

Sluziti tortu po zelji.


Mora se drzati sve vreme u zamrzivacu :)))

петак, 09. јул 2010.

Zapeceni sendvici


Posted by Picasa

Debeli palacinci


Palacinke ne moraju uvek biti tanke, sa slatkim filom…
Ovo su brze i jednostavne deblje palacinke koje vam mogu biti dorucak ili vecera.




Sastojci

Za 1 osobu:
1 jaje
1 soljica za crnu kafu ostrog brasna
1 soljica jogurt "Plus"/ sto gusci jogurt/
malo soli
1 kasika mladog sira
malo ulja


Priprema

Ulupati jaje viljuskom sa malo soli,
dodati brasno i razrediti jogurtom, dodati sir.

Palacinke mutite par minuta da se svi sastojci
sjedine u guscu masu.

Zagrejati tiganj, malo staviti ulja, i peci palacinke 3 minuta
sa jedne i 2 minuta sa druge strane.


Posluzite ih posute “parmezanom”uz salatu od seckanih krastavaca i jogurta.

четвртак, 08. јул 2010.

Punjene paprike iz rerne


Volimo punjene paprike i otvaram sezonu njihovog spremanja...
Najlepse su mi kad ih ukrckam u rerni i malo zapecem :))



Fil :
500 g mlevene junetine
100 g pirinca
malo ulja
1 glavica crnog luka
vegeta i biber po ukusu
1/2 kasike aleve paprike
1 jaje
i jos:
10 babura
2 paradajza
1/2 l kuvanog paradajz soka
malo vode


Priprema:

Na zagrejanom ulju prodinstati luk ,
dodati meso, zaciniti i dinstati ga oko 10 minuta
na srednjoj temperaturi.
Na kraju dodati opran pirinac, alevu papriku
i sve dobro promesati da se sjedini.
Skloniti sa ringle, umesati 1 jaje i
puniti ociscene babure.

Vatrostalnu ili keramicku posudu
nauljiti, sloziti punjene paprike, zatvoriti ih
paradajzom, i preliti mesavinom paradajz
soka i vode, ne vise od 1 dl vode, i staviti
u rernu koju tek tada ukljucimo na
200 stepeni.
Možete paprike prekriti alu folijom, krčkati ih
oko 60 minuta, skinuti foliju i završiti pečenje
u rerni.

Paprike ce se krckati jos oko 15-20 minuta, videcete po tome
sto ce uvriti tecnost, a one dobiti koricu po
povrsini.
Iskljuciti rernu i ostaviti ih jos desetak minuta do sluzenja .

Posluzivanje :
Paprike posluziti uz domace kiselo mleko ili
mesavinu kiselog mleka i kisele pavlake :))



Možete ih naliti samo vodom do visine njih, i ceo postupak je isti.

уторак, 06. јул 2010.

Baklava s kiselim mlekom



Za 200. post- nesto slatko :))Jednostavna, brza i ukusna poslastica...Dobro rashladjena prijace vam i tokom leta :)))





Sastojci:
500 g tankih kora
1 casa kiselog mleka/ 180 ml/
1 ista takva casa ulja
1 casa secera
4 jajeta
1 kesica praska za pecivo

Sirup:
1 casa secera
3 case vode
sok od 1/2 limuna

Priprema:

Umutiti jaja sa kiselim mlekom, dodati secer,
ulje, prasak za pecivo i sve dobro sjediniti u smesu
za premazivanje kora.
Kora za pitu treba 16 komada, a za svaku strudlicu uzeti po 4 kore.

Premazati prvu koru prelivom, od polovine ove
kore staviti drugu koru, premazati je prelivom,
opet od polovine te kore staviti trecu koru,
premazati prelivom i tako dodati i cetvrtu koru,
premazati je i smotati sve kore u strudlicu.



Ne smete sabijati kore prilikom motanja u strudlicu.
Isto uciniti i sa ostalim korama i sve strudlice staviti u nauljen pleh.

Zaseci strudlice na zeljenu parcad, preliti sa preostalim
prelivom i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Peci do rumene boje.

Sirup skuvati od vode i secera, prohladiti ga, dodati lumunov
sok i preliti toplu baklavu.
Ostaviti baklavu u plehu da dobro upije sirup,
prohladiti je i sluziti…:))

понедељак, 05. јул 2010.

Piletina u soja sosu


Kod mene je piletina cesto na meniju, neko negoduje, ali ja je volim i spremam
tako da svi budu zadovoljni :))
Danas sam malo zasla kod Kineza i pripremila ukusan i lagan rucak…:)))




Sastojci:

1 dl soja sosa
1 dl kecapa
1 dl jabukovog sirceta
4 kasike zutog secera
1 dl vode
malo zacina po ukusu
1 pilece belo meso
malo ulja
po potrebi gustina
i pirinac po zelji


Priprema:

Soja sos, kecap, sirce, secer i vodu sjediniti da se dobije gustina sosa.
Staviti to u serpu i pripremiti meso.


Pilece belo meso iseci na kaiseve, a potom ih uvaljati u gustin . Pazite da nema grudvica i
proprzite ga na zagrejanom ulju da porumen i sa obe strane.
Kada porumeni, meso prebacite u serpu sa sosom i kuvajte dok ne prokljuca. Smanjite temperaturu
i kuvajte jos 10 minuta dok meso ne upije skoro ceo sos.


Posebno skuvati pirinac i servirati uz piletinu.

недеља, 04. јул 2010.

Ustipci od karfiola


Brzo i jednostavno spremanje karfiola. Malo inspiracije, pogled u frizider i evo recepta…



Sastojci za 4 osobe:

1 glavica karfiola /obarenog 500 gr/
2 jajeta
3 kasike brasna
1 kasika griza
1 kasika mlake vode
po zelji vegete
20 gr rendanog parmezana
1 dl ulja

Priprema:
Obariti karfiol da bude mekan.

Ocediti ga od vode i malo posoliti.

Napraviti testo od svih sastojaka i
zatim dodati obaren karfiol.
Nezno viljuskom promesati masu da se
sjedine sastojci.

Zagrejati ulje i vaditi kasikom ustipke koje
spustamo da se prze.

Prziti sa obe strane do zlatno-zute boje.

Sluziti uz sezonsku salatu, ili kao prilog mesu po zelji.


Posluživanje:
Mogu se jesti i hladni uz sir ili jogurt kao vecera :))

субота, 03. јул 2010.

Pancerote iz rerne


Volimo razna peciva, ali njavise ona koja se brzo spremaju i peku...Znam da su prave pancerote
one koje se prze u ulju, ali ni ove nisu lose..Brzo se spreme, a jos brze pojedu :)))


Sastojci za testo:

2 dl jogurta
1 dl ulja
malo soli
1 kesica praska za pecivo
3 case od 2 dl brasna

Fil :

100 g rendane sunke
100 g rendane mozzarele
1 belance
origano

Premaz:

1 jaje


Priprema:

Od svih sastojaka za testo zamesiti mekano...
Ostaviti 15 minuta na dasci za mesenje.

Uljuciti rernu na 200 stepeni i pripremiti fil.


Umutiti belance i dodati narendanu sunku i mozzarelu.

Na pobrasnjenoj podlozi razviti testo debljine 0,5 cm
i modlicom za pancerote ili vecom casom seci krugove.


Na svaki krug staviti fil, preklopiti krug i pritisnuti
da se ivice dobro spoje.

Sloziti pancerote u pleh, premazati umucenim jajetom i peci u zagrejanoj
rerni do rumene boje.


петак, 02. јул 2010.

Sarena pita



Brzo, jednostavno i od


onoga sto se naslo u kuci :)))





Sastojci za 4 osobe:
3
jajeta
2 dl
jogurta
50 gr
kajmaka
3 kasike
ulja
malo
soli
1 kesica
praska za pecivo
50 g
sunke ili salame/ sitno iseckane/
10 komada
zelenih maslina/ iseckane na kolutove/
12 kasika
ostrog brasna



Priprema:
Umutiti jaja sa kajmakom, dodati redom ostale sastojke.
Ostaviti 10 minuta da stoji dok zagrejete rernu na 200 stepeni.
Usuti masu u pobrasnjenu okruglu tepsiju i ispeci do zlatne boje.



Mozete probati cackalicom da li je lepo pecena.



Ova pita je vazdusasta i morate malo sacekati da se prohladi i iseci je na zeljenu velicinu.
Posluziti uz kiselo-mlecni napitak za veceru ili dorucak.



Posluživanje:
Kombinujte dodatke po zelji. Ovog puta sam imala ove sastojke, a sledeci put ko zna?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...