недеља, 29. август 2010.

Vojvodjanske knedle :)))


Pravim knedle po raznim receptima,

a ovog puta su bile po receptu koji se

uvek koristio u mojoj porodici…

Ovo je podsecanje na bake, mamu i detinjstvo.


S nestrpljenjem sam trckarala oko stola,

malo pomagala, i cekala da budu gotove i

uzivam u njihovoj pahuljastoj i mirisnoj lepoti :)


Ovaj recept izdvaja od drugih to sto se koriste

mrvice od hleba koji se zatekao u kuci, mnogo su

krupnije od kupovnih mrvica, a ukus se mora

probati i doziveti :)))


Testo :
300 g kuvanog belog krompira
zumance
malo soli
nekoliko kasika ulja
oko 100 g ostrog brasna


Prezle :
po potrebi
ulje
po zelji
mrvice od bajatog hleba


Priprema:
U ljusci skuvati oko 500 g krompira, oljustiti ga

i jos toplog ispasirati u pire.

Dodati zumance, ulje i so i polako dodavati

brasno da se umesi mekano, malo lepljivo testo.

Ne treba da bude tvrdo testo jer ce knedle biti “nabijene”.


Spremiti sljive, oprati ih i prosusiti da budu suve.
Pobrasnjenim rukama otkidati loptice testa, spljostiti

u plocu, staviti sljivu na sredinu i rukama uvaljati da se

dobije knedla.


U serpi zagrejati vodu do kljucanja, malo je posoliti i

spustati gotove knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na povrsinu.


Na ulju proprziti prezle od bajatog hleba, prezle su malo krupnije,

da budu rumene.


Resetkastom kasikom vaditi knedle u vatrostalnu posudu,

po dnu staviti malo prezli, sloziti kuvane knedle i posipati

svaku prezlama i secerom po zelji.


U zagrejanu rernu na 200 stepeni staviti posudu sa knedlama

i ostaviti 5 minuta da se malo peku.

Izvaditi ih iz rerne i sluziti.

недеља, 22. август 2010.

EMPANADE


Trazeci neku posnu grickalicu, naisla sam na razne varijante ovog specijaliteta…
Posnih nije bilo, ali je testo zadovoljavalo kriterijum….
Malom kombinacijom omiljenih sastojaka nastale su hrskave i
ukusne empanade…:)


Sastojci

Testo :
180 ml hladne vode
150 g margarina iz frizidera
1 kasicica soli
450 g mekog brasna tip "400"

Nadev :
100 g biljnog dimljenog sira
100 g maslina


Priprema:
U posudu za mesenje izmrviti hladan margarin,
dodati so i vodu i uz postepeno dodavanje brasna
zamesiti testo koje se ne lepi zaruke, a nije tvrdo.

Testo uviti u alu foliju i ostaviti 30 minutau frizideru.
Za to vreme pripremiti nadev od narendanog sira i iseckanih maslina.

Ukljuciti rernu na 200 stepeni, izvaditi testo iz frizidera i tanko ga razviti
na pobrasnjenoj podlozi.Debljina testa je oko 3 mm…

Vaditi krugove,na svaki staviti po kasicicu nadeva, preklopiti i
viljuskom pritisnuti krajeve da se slepe.

Empanade sloziti na nauljen pleh i peciu rerni na 200 stepeni do rumene boje :))


Posluživanje:
Mogu biti grickalice, predjelo ili sta vi odlucite :)))Ovo je osnovno testo u koje mozete staviti i kasicicu aleve paprike..
Nadev moze biti i od prodinstanog mlevenog mesa, a moze i vocno punjenje..
Tada ne stavljate so u testo vec 1 kasiku sirceta :))

среда, 18. август 2010.

BARSELONA :)))







Najlepsi grad Evrope...Prvi susret je bio ljubav na prvi pogled... Dva dana smo proveli
u obilasku Barse, dosta toga videli, ostajali bez daha, divili se Gaudijevim delima,
zavirili na pijacu prepunu voca, povrca i sunki; probali paelju u restoranu u luci,
posmatrali brodove, nevreme nad gradom i....

Na kraju dana, ocaravajuce magicne fontane !!!

Spoj muzike, boja i vode zaustavlja dah a foto-aparati skljocaju...Barselona je grad koji treba obilaziti,
vracati mu se uvek kad to mozete, jer svaki put ce vas iznova zavoditi i voditi svojim bulevarima, trgovackim delom, nuditi vam nove mirise, zvuke i boje i nju morate voleti ZAUVEK :)))

четвртак, 05. август 2010.

Odmor :))


Sad malo pravih morskih slika..:))) Plaza u Calelli :D

Odmor :))







Posle Italije, stigli smo u Spaniju :))



To je tek bilo ono pravo= odmor, malo



suncanja i brckanja, a najvise smo se radovali



odlasku u Barselonu...



Prvo malo slika iz naseg letovalista CALELLA



koje se nalazi na 70 km od Barselone :)))

среда, 04. август 2010.

Povratak s odmora ili bolno budjenje :))



Svake godine s nestrpljenjem ocekujem tih petnaestak dana odmora...Oni dodju i prodju i ne strecam se puno...Ove godine sam putovanje za svoju porodicu dugo planirala i uklopila


zelje svih nas...:))


Bilo je lepo, naporno, umorni smo jos uvek, ali kad pogledam ove fotografije, opet bih na isti


put :))


Putovali smo Italijom, obisli Veneciju i Veronu, zatim odmor u Spaniji i 2 dana, ah, samo ta 2 dana, u Barseloni i onda nazad kroz Francusku...Videli Kan, Monako i 2 dana bili u Nici :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...