недеља, 26. септембар 2010.

Bele stanglice


U detinjstvu sam uvek jela stanglice sa orasima,
ali udajom u neke druge krajeve, pocela sam da se navikavam na bele stanglice, i mogu vam reci da
su mi one omiljene…:)





Sastojci:

Pena:
2 belancetaa
250 g secera u prahu
1 limun/korica i 1 kasika soka/


Testo:
250 g masti
400- 450 g brasna
2 zumanceta
4 kasike secera


Priprema:


Umutiti penu od belanaca,secera i limuna da bude cvrsta.
U poseban sud penasto umutiti mast, zumanca i secer i
dodati polovinu umucene pene, te blago promesati i dodati brasno.

Sjediniti masu i odmah razvuci testo na 0,5 cm debljine

i sirine po zelji/koliko zelite duge stanglice/,

premazati penu koju ravnomerno rasporedimo.


Seci ostrim nozem stanglice sto tanje. Sloziti u pleh i

peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni/ bolje reci susiti

da ostanu bele/.


Posluživanje:
Sto duze stoje sve su bolje i tope se u ustima :)

петак, 24. септембар 2010.

Necine kifle ili Jogurt kifle :)))


Ovo su kifle koje nikoga

ne ostavljaju ravnodusnim :)

U poslednjih dvadesetak dana

pravim ih vec treci put, a

recept je od moje drage

sugradjanke Elene J.

Hvala, Elena, na prelepom

receptu :))

Mekane su i drugog dana, ako ostane sto,

a mogu se zamrznuti i po potrebi


zagrejati.

Ovde mozete naci recept:


Testo:

1 kg brasna
1 kocka kvasca ( 40g )
200 ml mleka
2 case od 200 ml jogurta
1 casa od 200 ml ulja
2 kasicice soli
1 prasak za pecivo
3 zumanceta
200 g trapista ili kackavalja, a moze i obicnog sira
250 g margarina

Priprema:

U vanglicu se stavi brasno i odmah se pomesa
sa praskom za pecivo i dve kasicice soli.
Posebno se sastavi kvasac sa mlakim mlekom,
malo brasna, secera i soli da nadodje, pa kada naraste,
sipa se u brasno.
Onda se u brasno sipa jogurt, ulje, zumaca i preostalo
mleko i zamesi se testo, koje bude jako lepo,
glatko i ne lepi se za sto.
U slucaju da se lepi, radite ga na ploci dodajuci jos malo brasna.

Kada umesite testo, odmah ga podelite na 4 jufkice i ostavite ih da narastaju.
Kada udvostruce volumen, onda svaku pojedinacno razvucite
oklagijom na dasci i svaku jufkicu podelite na 16 delova.
Punite ih narendanim kackavaljem ili sirom, koji ste prethodno
izgnjecili sa jednim belancem.
Zavijate kiflice od sirokog dela ka uzem, pridrzavajuci ih za
vrh i razvlaceci ih pomalo, kako bi se sto vise puta zarolale.

Poredjate ih na pleh koji ste ili namazali sa malo margarina,
ili prekrili papirom za pecenje.
Svaku kiflicu premazite prethodno umucenim celim jajetom,
pospite susamom, a na svaku odozgo staviti po kocku margarina,
ali tako da se utrosi sav margarin.

Posluživanje:
Od ove mere izadju dva velika puna pleha kiflica.
Kada napunite plehove, tek onda ukljucite rernu na 200 stepeni,
taman ce za to vreme kiflice da nadodju u plehu.
Pecite petnaestak minuta.

субота, 18. септембар 2010.

Kaneloni :)))


Sastojci za 4 osobe

Punjenje:

300 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
mao ulja
1 dl belog vina
200 g paradajz pelata
biber, vegeta, origano po ukusu


Besamel sos:
0,3 dl ulja
20 g brasna
3 dl mleka
vegeta
muskatni orascic
200 g mozzarele ili gaude
i jos
8 kanelona

Priprema:
Na malo ulja proprziti iseckani luk,
dodati meso i vino, i na tihoj vatri
dinstati 10-tak minuta.
Na kraju dodati paradajz i zacine po ukusu.

Kanelone pripremiti po uputstvu.


Tek sad pripremiti besamel sos.
Na zagrejanom ulju proprziti brasno
do svetlo- zute boje, skloniti s ringle,
postepeno dodavati mlako mleko
i sve vreme mesati sos da se ne
stvore grudvice.
Vratiti na zagrejanu ringlu, i uz
mesanje, sacekati da sos prokljuca.
Dodati vegetu i nastrugani muskatni
orascic.


Vatrostalnu posudu samo malo podmazati
uljem, staviti pola besamel sosa i
100 g rendane mozzarele.


Napuniti kanelone i poslagati ih po
dnu posude. Kaneloni moraju biti u
jednom redu, a ne po spratovima
poredjani.


Preliti kanelone preostalim besamel
sosom, posuti ostatak mozzarele i
peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do
rumene boje.

Posluziti tople kanelone uz belo vino :)))

Posted by Picasa

четвртак, 16. септембар 2010.

Banatske savijace :)))


Prijateljstvo s Verom, mojom

dragom zemljakinjom, je samo

virtuelno...Druzimo se vec 2. godine

i drago mi je da na svom blogu

neguje kuhinju nase ravnice...


Ove savijace su obelezile moje

detinjstvo i dugo, dugo nisam

mogla da pronadjem tacan recept...


Mama, a pre nje baka, uvek su

ih pravile bez mere, i nikad se

nisam setila da zapisujem dok

one mese...


Hvala Veri

sto je sacuvala od zaborava

ove jednostavne, a ukusne

savijace :))


Kod mene su vecina savijaca

bez sira, samo mali deo je sa

njim, a jeli smo ih u slatkoj i

slanoj varijanti :)))


среда, 15. септембар 2010.

Kocke sa virslama



Virle su uvek dobitna kombinacija..
Ovog puta "uronjene" u mekano testo :)))


Sastojci za 4 osobe:
6 komada virsli
200 ml kisele pavlake
200 ml jogurta
4 jajeta
100 ml ulja
po ukusu soli
1 kesica praskaza pecivo
malo naseckane crvene paprike
150 g brasna
100 g narendanog kackavalja

Priprema:
Odvojiti zumanca od belanaca. Umutiti belanca u cvrst sneg .
Polako mutiti zumanca dodajuci pavlaku,jogurt,sir, so,ujle, brasno i prasak za pecivo,
dodati papriku i sve dobro sjediniti.

Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promesati varjacom.

U dublji sud za pecenje staviti pek papir i usuti testo.Uzduzno staviti virsle i peci u
zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Dobro prohladiti i iseci kocke .Kocke seci tako da se virsle nadju
u sredini .



Posluživanje:
Posluziti uz jogurt

субота, 11. септембар 2010.

Riba pod krompirom



Tragajući po internetu naišla sam na ovaj zanimljiv recept. Spremila sam danas ribu i ukus je predivan…




Sastojci za 3 osobe:

300 g filea morske ribe/ može i som/
300 g roze krompira
2 glavice crnog luka
1 kašičica listova žalfije
80 g zelenih maslina
po želji : so, beli luk i biber
po potrebi : maslinovo ulje i belo vino


PRIPREMA:

Luk oljuštite, iseckajte na listiće te složite u nauljenu vatrostalnu posudu po dnu.
Ribu operite, osušite, posolite i složite preko luka. Posuti je žalfijom, belim lukom i biberom.

Krompir oljuštiti, osušiti krpom i narezati na tanke listiće te pokriti ribu celom površinom.
Posoliti krompir, naliti ulje i belo vino da bude do polovine posude.Po vrhu staviti maslinke.

Peći na 180 stepeni 45 minuta.

Služiti uz salatu i belo vino.

Ovako spremljena riba se topi u ustima :)))



среда, 08. септембар 2010.

Brzo lisnato testo

Uvek kad pravim klasicno, ili kupim gotovo lisnato testo, imam problem masnoce…
Nekako mi ne prija toliko masnoce u testui zato sam napravila kombinaciju po meri :)))

Testo :
100 g margarina za testo
200 ml kisele pavlake
1 kasicica soli
1/2 kesicpraska za pecivo
300g brasna



Priprema:
Od svih sastojaka zamesiti mekano,nelepljivo testo.



Testo staviti u alu- foliju i ostaviti 2 sata u frizideru.
Na pobrasnjenoj podlozi rastanjiti testo, seci oblike po zelji:


trakice za rol virsle, trouglove zakiflice ili sta vi zelite…



Premazati pecivo jajetom i peci u rerni zagrejanoj na


250 stepeni do rumene boje :))


Posluživanje :
Testo nije masno, lepo se razvlaci i bas je ukusno :))


Mozete ga koristi za sve sto zelite: slatko ili slano, razne


pite i dr...

четвртак, 02. септембар 2010.

KARAMEL KOCKE :)))


Ovo su kocke koje cesto pravim, volimo ih i bas
uzivamo u njima, a ovog puta su bile zamena za
rodjendansku tortu :))


Hvala svima koji su mi svojim zeljama ulepsali
jucerasnji dan :)))


Kore:
600 g mekog brasna
200 g masti ili butera
140 g secera
jajeta
na vrh noza sode bikarbone
po potrebi mleka da se zamesi testo ili
2 kasike
kis. pavlake/ vrhnja/


Fil:
70 g secera
500 ml mleka
200 g secera
3 kasike ostrog brasna
50 g cokolade za kuvanje
100 g butera



Glazura:
50 g cokolade
1 dl mleka
2 kasike secera



Priprema:


Od svih sastojaka zamesiti glatko testo i podeliti ga na 4 lopte.
Svaku loptu razviti u velicinu cetvrtastog pleha i odmah peci na
poledjini podmazanog pleha.


Kore malo izbosti viljuskom i peci na 180 stepeni da ostanu bele.
Prohladiti kore te napraviti fil.


U serpu staviti 70 gr secera i prziti na ringli dok ne dobije smedju boju.
U taj karamel sipati mleko i dodati ostatak secera i kuvati dok ne provri.


U malo hladnog mleka izmesati brasno da nema gromuljica i zakuvati u mleko
koje kljuca. Dodatii cokoladu i sve dobro prokuvati da varjaca ostavlja trag po dnu serpe.


Fil prohladiti i dodati umucen buter.
Filovati kore, a cetvrtu ostaviti cistu za glazuru.


U mleko dodati secer i pustiti da provri.Dodati sitno iseckanu cokoladu i lagano
promesati na toploj ringli, ali da ne prokljuca. Preliti tako gusto i vruce preko kore.


Ostaviti na hladnom bar jedan dan da se lepo stvrdne i kore upiju fil.


Seci po zelji na kocke.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...