четвртак, 28. октобар 2010.

Pizza


Cesto pravim pizzu, i uvek nesto novo isprobam od saveta koje "pokupim" s raznih strana...

Ovo je najmeksa i najukusnija podloga za pizzu :))




Testo :

1 ,5 dl mlake vode
o,5 dl ulja/ maslinovog/
1/2 paketica svezeg kvasca
1/2 kasicica secera
1 kasicica soli
1/2 kasicice Cedevite
250 gr brasna / mesavina mekog i ostrog/


Nadev:

po zelji


Priprema :

U mlaku vodu staviti secer i Cedevitu, izmrviti kvasac i odmah dodati
ostale sastojke.

Umesiti mekano testo, prekriti ga i ostaviti 30 minuta da nadodje.

Nakon toga, testo uzeti u ruku, i bacati na pobrasnjenu podlogu desetak puta.
Na ovaj nacin ucice vazduh i ucinice da bude rastresito i vazdusasto.

Ostaviti testo jos 30 minuta i za to vreme grejati rernu do temperature od 300 stepeni.


Uzeti okrugli pleh za pizzu, dobro ga podmazati uljem, staviti testo i masnim rukama
razvlaciti da prekrije ceo pleh i jos malo po obodu.
Podloga treba da je u sredini najtanja, a iduci prema ivicama sve deblja.

Premazati pizzu paradajz pireom ili pelatom, i slagati nadev po zelji.

Obilno je prekriti mozzarelom i peci par minuta u zagrejanoj rerni .
Dovoljno je 8-10 minuta.

четвртак, 21. октобар 2010.

Euro stangle


Kolac sam pravila vise

puta i uvek nas odusevi

svojim ukusom i kremastom

strukturom :))

Recept je sa Coolinarike




kora:
6
belanaca
2 šoljice (za crnu kafu)
šećera
1 šoljica
ulja
50 gr
rendane čokolade
7 kašika
brašna
1 kesica
praška za pecivo


preliv:
6
žumanaca
5 kašika
šećera
125 gr
margarina
50 gr
rendane čokolade
100 gr
eurokrem bloka


Priprema :
Umutiti koru od belanaca sa šećerom,

na kraju mućenja dodati ulje i rendanu čokoladu,

zatim brašno i prašak za pecivo.


Peći u podmazanom plehu na 220 stepeni

dok ne porumeni. Ohladiti koru.


Za preliv umutiti žumanca i šećer, dobro da se

šećer istopi, kuvati na pari.

Pri kraju kuvanja dodati margarin i čokoladu,

kratko ukuvati, da se ne razliva.


Vrućim filom premazati koru.

Preko narendati eurokrem blok


Ja sam preliv kuvala na ringli i

to na najmanjoj temperaturi uz

stalno mesanje..Tako mi je brze,

a zumanca se lepo skuvaju :)))

понедељак, 18. октобар 2010.

Cokoladne grudvice


Brza, jednostavna, ukusna i omiljena poslastica svih…Mogu je napraviti i pocetnici, vasa deca…:)))



Sastojci:

100 g mlecne cokolade
100 g cokolade za kuvanje
30 g margarina
100 g corn fleksa
malo ulja


Priprema:
U serpu staviti margarin i cokoladu izlomljenu na kockice.
Staviti na ringlu i polako otopiti ovu smesu.

Paziti da ne prokuva jer ce se stvrdnuti i bice neupotrebljiva .


Slkloniti smesu s ringle,staviti corn fleks i promesat da se sav corn- fleks prelije cokoladom.


Na posluzavnik staviti malo ulja, podmazati ga i rukama oblikovati grudvice.
Poslagati grudvice na posluzavnik,ostaviti par sati u frizideru da se dobro prohlade i stvrdnu.


Posluživanje:
Ako ste veliki ljubitelj ovakvih slatkisa,

pravite odmah duplu meru :)))

U posnoj varijanti cela kolicina cokolade je ona za kuvanje.

субота, 16. октобар 2010.

Ukusna oblanda


Drage moje citateljke blogerke,

proslavljam 1. rodjendan :))

Uzivala sam dok sam pisala,

pripremala i slikala jela iz

moje kuhinje ....

Nadam se da cemo nastaviti i dalje

da se druzimo...

Hvala vam sto ste bili

uz mene tokom ove prve, mozda i

najteze, godine Kuhinjskih carolija :)))


Za sve vas, jedan brz i ukusan recept :)



Sastojci:


1 pakovanje
oblandi
500 gr
secera
2 kasike
kakaoa
3 kasike
ostrog brasna
2 dl
mleka i li sojinog mleka
po zelji
kokos, mleveni orasi ili lesnici, mlevena Plazama ili mleveni kikiriki
250 gr
margarina


Priprema:


U dubljem sudu u kojem ce se kuvati fil,

na suvo izmesati secer, brasno i kakao ,

dodati mleko i staviti da se kuva.


Pustiti da kuva par minuta od trenutka kad

provri i dodati margarin koji ce se topiti u toplom filu.


Dobro sve pomesati i dodati oko 100 gr sastojaka po zelji.


Mlakim filom mazati oblande sa rebraste strane,

dobro pritisnuti i staviti nesto tesko preko poslednje oblande.


Ostaviti na hladnom 2-3 sata da se stegne. Seci kocke po zelji.


Posluživanje:


Fil ce vam biti redji, ali nikako ne dodajte puno satojaka

po zelji , jer ce se stegnuti i bice suva i neupotrebljiva oblanda.

Velika kolicina secera ce stegnuti fil.

Ovog puta sam dodala saku mlevene Plazme i oblanda je prelepa …


среда, 13. октобар 2010.

Starinski vocni kolac

Nekada su svi recepti za kolace
imali mere koje ne traze vagu :)))

Ovo je jedan takav, veoma star i

univerzalni recept za mnoge

kombinacije…

Mogu se staviti tresnje, visnje, maline

ili nesto drugo…Sve je stvar ukusa :D



Sastojci


Testo:
jajeta
13 kasika secera
13 kasika ulja
13 kasika mleka
15 kasika ostrog brasna
1 kesica praska za pecivo


Voce:
300 g voca po zelji


Priprema:
Umutiti belanca u sneg, dodati secer i jos

malo mutiti mikserom/ u starom receptu to se radi zicom za sneg/.


Polako dodati zumanca i mutiti da se sjedine.

Dodati ulje i mleko i blago mesati da se sjedini,

dodati brasno sa praskom za pecivo i sve sjediniti.


Podmazati pleh i usuti testo u pleh.


Peci 5 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.


Izvaditi pleh i po povrsini testa sloziti ocisceno voce.

Ako je voce kiselo pomesati ga sa malo secera i staviti po testu.


Vratiti u rernu, smanjiti na 180 stepeni i peci dok se

testo ne odvoji od ivica pleha.


Probati cackalicom da li je svuda pecen kolac.
Prohladiti, seci i sluziti.

понедељак, 11. октобар 2010.

Sok od jabuka i cimeta


Voce treba koristiti u svim oblicima:

sveze, kuvano, preradjeno…

Ovo je ukusan, bez konzervansa,

sok koji mozete pripremitii od male

kolicine voca :)))



Sastojci
za 300 ml sirupa :


2,5 kg
jabuka
500 ml
vode
150 g
secera
2 kasike
meda
sipka
cimeta


Priprema :)
Jabuke operite, izvadite semenke i sitno iseckajte.


U sud za kuvanje staviti 500 ml vode, dodati jabuke,

secer i sipku cimeta.
U poklopljenoj posudikuvati smesu oko 20 minuta.


Dobijenu smesu izrucite u gusto sito i ostavite

da se dobro procedi tokom noci.


Dobijeni sok skuvajte sa 2 kasike meda

i kuvajte dok ne dobijete kolicinu od 300 ml.

Penu skidati kasikom.


Sirup sipajte u sterilisanu flasu i cuvati u frizideru.


Posluživanje:
Odlican je u kombinaciji sa vodom ili sampanjcem:)))

понедељак, 04. октобар 2010.

Loptice s makom


Najvise volim jednostavne, a ukusne kolace....
Ovo je takav kolac; prhko testo, a unutra mak :)))



Sastojci

Testo :
250 g margarina
200 ml kis. pavlake
malo soli
400 g mekog brasna

Nadev :
200 g mlevenog maka
100 g secera u prahu
po potrebi dzem od kajsija/ marelice/
i jos prah secera


Priprema:
Zamesiti testo od brasna,margarina, kis. pavlake i malo soli.
Ostaviti testo da odstoji 1 sat u frizideru.


Za to vreme pripremiti nadev..

Mak pomesati sa secerom i dodati dzema koliko
treba da se dobije tvrda masa od koje treba napraviti kuglice.
Ja sam napravila 50 kuglica.


Na pobrasnjenoj podlozi rastanjiti testo na 0,5 cm
debljine, manjom casom seci krugove.
Na sredinu svakog kruga staviti po kuglicu od maka,
pa je umotati u testo.


Redjati kuglice na pleh oblozen pek papirom.
Peci loptice u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko
10 – 15 minuta .Loptice moraju ostati blede.


Prohladiti loptice, uvaljat ih u prah secer i uzivati :)))

* Od ovog testa možete napraviti i štrudlice.
Podeliti testo na 3 dela, tanko razvući u
pravougaonik i nafilovati po želji: mak, oprasi ili Nutella :)

Pre pečenja zaseći štrudlice na željenu veličinu i peći
ih na 180 stepeni do bledo žute boje.

Prohladiti ih, pa zaseći do kraja, uvaljati u prah šećer
i uživati :)

субота, 02. октобар 2010.

Musaka od pl. patlidzana sa sirom


Musake volimo, cesto ih spremam,
uvek nesto kombinujem i ova je jedna od tih…
Moze biti ukusan, brz i jednostavan
rucak za sve koji vole povrce i sir :)



Sastojci za 3 osobe :
1 plavi patlidzan/300 g/
200 g mladog sira
1 jaje
malo ulja
malo soli
po zelji prezle / mrvice/

Preliv:
1 jaje
po potrebi mleka


Priprema :
Plavi patlidzan oprati i iseci na kolutove, posoliti i ostaviti 15 minuta.
Umutiti jaje sa sirom i po zelji malo posoliti.


Vatrostalnu posudu blago podmazati, posuti prezlama po dnu i sloziti prvi red plavog patlidzana.
Rasporediti po njemu umucen sir, sloziti drugi sloj patlidzana i tako sve dok ne potrosite sve sastojke.


Umutiti jaje s mlekom i preliti preko pl. patlidzana, te posuti prezlama po zelji.
Mleka treba staviti da plavi patlidzan bude u njemu.

Peci na 200 stepeni dok se ne uhvati korica po vrhu, a mleko uvri.


Posluživanje:
Ja sam ovog puta dodala i malo dimljenog karea. Ovu musaku mozete praviti i sa mladim tikvicama.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...