петак, 31. децембар 2010.

SRECNA NOVA GODINA !


Jos jedna godina odlazi...
Bilo je lepih trenutaka,
divnih putovanja, prijatnog
druzenja sa dragim osobama
koje sam upoznala virtuelnim
putem...

Sve je to ucinilo, ono lose zaboravljam
odmah, da pamtim samo lepo i zelim
da i nadalje bude tako :)


Druzenje na blogu i sa dragim blogerkama
je dopunilo i obogatilo moje ovogodisnje
utiske...
Puno lepih recepata, divnih nagrada, a iznad svega,
novih prijateljstava ostaje iza svega :)


SVIMA ZELIM DA STE ZDRAVI, VESELI, SRECNI,
ISPUNJENI SRECOM I RADOSCU TOKOM CELE
2011. GODINE
!

SRECNA NOVA GODINA :)

среда, 29. децембар 2010.

Pasta s incunima i limunom


Recept je od moje drage

prijateljice Sanjanirvana

sa Coolinarike :)



Jedno lagano, mirisno i

brzo jelo pogodno i za

dane posta :)



Sastojci :
200 g testenine po zelji
maslinovo ulje
6 incuna u ulju
8 ravnih kasika prezli
3 kasike limunovog soka
2 kasike seckanog persuna
sveze mleveni biber
malo rendane limunove kore

Priprema :
1
U vecem loncu zagrejati vodu do kljucanja,
malo posoliti i sipati testeninu.

2
Istovremeno, na malo maslinovog ulja prziti incune,
mesajuci varjacom, dok se ne raspadnu.


3
Incunima zatim dodati prezle i dalje prziti dok
prezle lepo ne porumene.

4
Potom sniziti temperaturu, dodati limunov sok,
persun, biber i skuvanu testeninu, pa sve dobro izmesati.

5 Pre posluzivanja pastu posuti sa malo rendane limunove kore.


Posluziti toplu pastu uz salatu po izboru :)
U nedostatku incuna, ja sam koristila
tunjevinu iz konzerve :)

субота, 25. децембар 2010.

Kroketi od krompira


Ove krokete sam davno cesto pravila,


moja cerka ih je zvala "bananice", i onda


sam sasvim zaboravila na njih..


Recept sam izgubila, ali podsecanjem sam


napravila iste, i svi smo bili zadovoljni :)


Zato ga sad belezim, za mene ,a i za sve


vas koji vole krokete :)



Sastojci:

500 g belog krompira skuvanog u ljusci
2 zumanceta
po ukusu soli
3 kasike ostrog brasna
na vrh noza praska za pecivo



za pohovanje :
2 jajeta
po potrebi brasna
i jos ulje za przenje


Priprema :
1
Krompir skuvati u ljusci i jos topao oljustiti i
izgnjeciti ga kao za pire.
2
Dodati zumanca, so, prasak za pecivo, brasno
i umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Od kvaliteta krompira zavisi da li ce vam trebati jos malo brasna.
Ali pazite da ne preterate jer ce se smesa lepiti i bice brasnjavi kroketi.
3
Od ove smese praviti krokete,
uvaljati ih u brasno, pa u umucena jaja i prziti na
zagrejanom ulju da porumene sa obe strane.


Posluživanje:
Tople krokete posluziti uz neko meso u sosu i sezonsku salatu.

недеља, 19. децембар 2010.

Coko keks torta :)


Brza, jedna ukusna i jeftina poslastica..:)


Sastojci :
500 g petit keksa
7 dl obranog mleka
1 kesica pudinga od čokolade
250 g margarina
150 g šećera u prahu
100 g čokolade

Priprema :
1
U 5 dl mleka skuvati puding po uputstvu sa kesice.

Pri kraju kuvanja dodati 50 g čokolade i sve dobro sjediniti.
2
U prohladjen puding dodati margarin umućen sa šećerom u prahu.
3
Redjati keks umočen u malo mlakog mleka, premazati kremom
i tako dok ne potrošite sve sastojke.
4
Tortu premazati kremom i po vrhu i posuti krupno rendanom čokoladom.
5
Tortu možete napraviti i u posnoj varijanti.
6
Koristite sojino mleko ili vodu za kuvanje pudinga i posni keks.

Margarin i čokolada za testo su posni.


Posluživanje :
Torta se brzo sprema, ali treba je ostaviti da prenoći da bi keks upio sve sastojke.

недеља, 12. децембар 2010.

Pilece grudi u "kaputu" :)


Setnju blogovima nastavila sam

po ruskim kulinarskim sajtovima :)

Tu bas ima puno dobrih, zanimljivih

ali i brzih i jednostavnih stvari...

Naziv jela vam govori da je u Rusiji hladno,

a ni kod nas nije nista bolje, pa da se piletina

ne smrzne, obukli smo je i dobro utoplili :)

Jelo je socno, topi se u ustima i sto jos jednog

nacina da pilece grudi budu ukusne i cesto

na nasim trpezama :)



Sastojci:
500 g pilecih grudi
2 glavice crnog luka
100 g rendane Gaude
4 kasike maslinovog ulja
1 kasika susene mirodjije
2 cena belog luka
po ukusu so i biber


Testo:
3jajeta jajeta
2 dl jogurta ili kefira
1,5 kasicica praska za pecivo
malo soli
po potrebi brasna



Priprema
Težina:
Srednje zahtjevno
1
Pilece grudi iseci u tanje snicle.
2
U dubljoj posudi pomesati ulje,
zgnjecen beli luk, mirodjiju,so i biber.
3
Staviti meso u mesavinu od uilja
i zacina, dobro natopiti snicle i
ostaviti ih 30 minuta u frizideru.
4
U okruglu vatrostalnu ili keramicku posudu
sloziti snicle u krug i prekriti njima dno posude.
5
Preko snicli staviti iseckan crni luk i narendanu Gaudu.
6
Umutiti testo od jaja, jogurta ili kefira,posoliti po ukusu,

dodati prasak za pecivo i brasna toliko da se dobije smesa

gustine kao za palacinke.
7
Umucenom smesom prekriti snicle, mozete samo po

vrhu ili malo pustiti da probije kroz meso.
8
Meso peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se

po vthu ne uhvati rumena korica.


Posluživanje:
Posluziti piletinu isecenu na kocke uz neko varivo

i salatu po zelji .

петак, 10. децембар 2010.

Kisela banica :)


Volim da istrazujem blogove raznih zemalja, a nekako najvise se zadrzim tu u komsiluku
i na Balkanu :)
Probala sam ovu banicu pre 2 godine u Bugarskoj, svidela mi se i sad kad sam je pronasla, morala sam je napraviti :)


Testo je mekano, lako za razvlacenje, a njena mekoca i mirisi su nesto sto mami da se jede, jede i...:)




Sastojci :


500 g mekog brasna
300 ml mlake vode
malo secera
10 g svezeg kvasca
100 ml ulja
1 kasicica soli



Nadev:
2 jajeta
300 g kravljeg sira
i jos ulja






Vreme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtevno



1
U posudu za mesenje staviti vodu, secer i kvasac.
Sve to razmutiti da se kvasac rastopi.
2
Dodati, ulje i so i polako dodavati brasno i rukama mesiti testo.
Testo ce biti mekano, ali se nece lepiti za ruke.
3
Ostaviti testo 15 minuta da raste.
4
Sada testo podeliti na 3 lopte i odmah ih tanjiti na pobrasnjenoj podlozi.
Ja sam to radila na stolnjaku.
5
Prvo testo tanjiti oklagijom, a zatim malo razvuci rukama da se dobije pravougaonik.
6
Za nadev umutiti jaja sa sirom.
7
Svaki pravougaonik premazati uljem, staviti sir po celoj povrsini, sem nekih 10 cm na gornjem kraju.
8
Pomocu stolnjaka na kojem se testo tanjilo, urolati rolnu, savitri je u krug i slagati u nauljeni pleh.


9
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci banicu oko 30 minuta.
Iskljuciti rernu, banicu poprskati jos malo uljem i vratiti jos 5 minuta u toplu rernu.
10
Izvaditi pleh, ohladiti banicu i seci je ili kidati delove po zelji.



Posluživanje:
Sluziti je uz jogurt ili kiselo mleko .

среда, 08. децембар 2010.

Bele lazanje :)


Kad neko kao mi toliko voli

italijansku kuhinju, onda

stalno nesto isprobava...

Ovo je bilo nesto drugacije,

a opet smo ostali u Italiji :)


Sastojci:

1 pakovanje kora za lazanje
500 g mlevenog mesa/ junetina ili svinjetina ili mesano/
1 glavica crnog luka
2 dl kisele pavlake
300 g kackavalja
0,5 dl ulja
mesavina zacina
Za besamel :
80 g butera
3 kasike brasna
7 dl mleka
3 jajeta
mesavina zacina


1.
Crni luk iseci na kockice, a kackavalj izrendati na krupno rende.
2
Na malo ulja proprziti luk, dodati mleveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne odmekne, a suvisna tecnost ne uvri.
3
Posebno pripremiti besamel :
U manjoj serpi otopiti buter, dodati brasno i kratko proprziti.
Postepeno dodavati 6 dl toplog mleka i mesati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati zacine po ukusu.
4
Dinstano meso sjediniti sa 3/4 besamela, dodati pavlaku, zaciniti po ukusu i polako promesati.
5
Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti blansirane listove lazanja.
Premazati sa malo pripremljenog nadeva od mesa i posuti rendanim kackavaljem.
Isti postupak ponavljati dok se ne utrosi sav nadev , a zavrsiti korama za lazanje.
6
Posebno umutiti 1/4 besamel sosa sa jajima i 1 dl mleka i preliti preko lazanja.
Odozgo posuti rendanim kackavaljem i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.
Posluživanje
Gotove lazanje posluziti uz salatu od cvekle i neki gazirani sok.
Ja sam koristila Gaudu, a kore za lazanje su domace i nije bilo potrebe za blansiranjem..Ima dovoljno tecnosti u prelivu, tako da su bile mekane i socna lazanja.

понедељак, 06. децембар 2010.

Salata od sampinjona :)


Jos jedna salata u nizu koja moze

biti predjelo ili kompletan obrok :)

Recept je iz casopisa DOBRA HRANA...




Sastojci:
400 g sampinjona
200 g praske sunke
150 g sitne testenine/ Tarane/
5 kiselih krastavcica
2 dl kisele pavlake/ vrhnja/
150 ml majoneza
4 kasike ulja
po ukusu biber i so
150 g kackavalja



Priprema:
Vreme pripreme:
35 min
Težina:
Jednostavno


1
Sampinjone iseci na listove i proprziti na malo ulja.
Mozete koristiti i marinirane sampinjone.
2
Testeninu obariti, ocediti i dobro prohladiti
3
Kisele krastavcice i prasku sunku iseci na kockice, a kackavalj izrendati na krupno rende.
4
U odgovarajucoj posudi sjediniti sve sastojke osim majoneza i pavlake.

5
Sjediniti pavlaku i majonez i dodati u smesu, polako promesati i sve dobro sjediniti.
6
Po vrhu staviti jos malo majoneza i posuti sa malo rendanog kackavalja.
7
Prohladiti i servirati salatu.


Posluživanje:
Uz ovo jelo, ako je kompletan obrok, sluziti djus :)

петак, 03. децембар 2010.

Corba od mariniranih pecuraka :)


Vreme je posta, ali je i dobro malo odmoriti od teske i mesne
hrane...
Ovo je ukusna, hranljiva i brza corba koju vam toplo preporucujem :)



Sastojci :
350 g mariniranih pecuraka po zelji
1 glavica crnog luka
250 ml paradajz pelata
1/4 celera
1 sargarepa
1 dl crnog vina
1 crvena paprika
1 l supe od povrca
prstohvat belog luka u prahu
1 kasicica secera
4 kasike ulja
po ukusu mesavina zacina, biber i
seckani list celera


Priprema :
1
Crni luk iseci na kockice, a sargarepu i celer izrendati.
2
Papriku iseci na stapice, a pelat paradajza samleti
na masini za mlevenje.
3
Na malo ulja prodinstati luk, dodati sargarepu i celer,
papriku pa prziti dok povrce ne omeksa.
Po potrebi dodavati vodu.
4
Kada je povrce napola dinstano, dodati prethodno
oprane i od vode ocedjene marinirane pecurke,
pelat paradajza, crno vino, secer i beli luk.
5
Zatim naliti supom od povrca i zaciniti po ukusu.
Poklopiti i kuvati dok povrce ne omeksa, a corba dobije
zeljenu gustinu.
6
Gotovu corbu posuti iseckanim liscem celera.

Posluživanje:
Corba moze biti deo rucka, ali i poseban obrok uz
neko integralno pecivo i djus kao pice.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...