среда, 19. јануар 2011.

KIS SA PILETINOM :)


Kis koji se razlikuje svojim testom od klasicnog...

Ni nadev nije klasika, ali nakon prvog zalogaja,

znali smo da je vredelo isprobati recept iz

casopisa DOBRA HRANA :)

Testo :

450 g brasna
20 g kvasca
1 ravna kasicica secera
5 kasika ulja
200 ml mlake vode
1 kasicica soli
1 jaje
i jos susam


Nadev :

300 g pileceg belog mesa
1/2 praziluka
1 crvena paprika
1 kasicica seckanog persunovog lisca
4 kasike ulja i jos za podmazivanje modle za kis
200 ml kiselog mleka
2 jajeta
po ukusu so i biber



Priprema :

Testo :
U manjoj posudi sjediniti vodu, kasiku brasna, secer i svez kvasac.
Dobro razmutiti da ne bude grudvica i ostaviti desetak minuta na
toplom mestu.

U posudu za mesenje staviti nadosao kvasac, ulje i so.

Zatim postepeno dodavati brasno i mesiti testo dok ne pocne
da se odvaja od prstiju.
Umeseno testro ostaviti na toplom mestu da nadodje.

Fil :
Praziluk i papriku ocistiti, iseci na sitno.

Piletinu obariti i iseci na sitne kocke.

Na ulju prodinastati praziluk i papriku, dodati piletinu i
sve dobro prodinstati dok tecnost ne ispari.

Zaciniti fil po ukusu i dodati iseckan persun.

Finalni postupak :
Nadoslo testo razviti oklagijom u krug veceg precnika od
modle za kis.

MOdlu podmazati ulem i posuti brasnom, preneti testo i
pustiti da krajevi vire preko.



Preko sredine testa naneti fil i ravnomerno ga rasporediti.
1
Krajeve testa koji prelaze ivice zarezati zupcastim nozem na
svakih 10 cm. Zatim ih presaviti ka unutra tako da delimicno
prekrivaju fil.



Premazati umucenim jajetom i posuti susamom krajeve
prebacenog testa.

Posebno umutiti kiselo mleko s jajima, preliti ga preko fila i
kis peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Nakon sto kis dobije blago rumenu boju, smanjiti temperaturu
na 100 stepeni i peci jos 5 minuta dok se smesa s kiselim mlekom
ne zapece.

Sluziti malo prohladjen kis kao toplo predjelo ili kao poseban
obrok uz pice po izboru.


Posluživanje :
Ja sam piletinu direktno dinstala bez kuvanja, a umesto sveze
paprike stavila sam papriku iz tursije .