субота, 12. фебруар 2011.

Štrudla :)



Vise puta sam proveravala i
ne mogu da verujem da u svojim
receptima na blogu nemam strudlu ?!


Omiljeni desert generacija koje su
rasle u Vojvodini, rasule se svuda,
ali ne zaboravljamo je i cuvamo
uspomenu na detinjstvo, mamine
strudle uz nedeljni rucak i miris
tek pecenog slatkisa :)


Sastojci
Testo:
3 dl mlakog mleka
1 kasika secera
40 g svezeg kvasca
1 kasika masti ili 1 dl ulja
2 jajeta
korica limuna
oko 700 g brasna
Fil:
za svaku strudlu po 250 g mlevenih oraha ili maka
malo mleka
po zelji secera
Premaz:
1 zumance
malo ulja ili otopljene masti


1
U mlako mleko staviti secer i kvasac i sacekati desetak minuta.
2
Dodavati redom sastojke i uz dodavanje brasna umesiti glatko testo.
Testo treba da je mekano, ali da se ne lepi za ruke.
3
Prekriti ga krpom i ostaviti 30 minuta.
4
Podeliti testo na tri jufke i svaku rastanjiti u pravougaonik.
Premazati svaku koru uljem i naneti fil po zelji.
5
Umotati strudlu i slagati u nauljen pleh.
6
Ostaviti strudlu da kisne dok ne napuni pleh,
a to je oko 30 minuta.
7
Premazati uljem ili mascu i umucenim jajetom te peci na 22o stepeni.
8
Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180 i peci dok
se strudla ne zarumeni.
9
Treba bar 30-35 minuta pecenja, ali sve zavisi od rerne.
10
Izvaditi strudlu iz pleha, uviti u cistu krpu i prohladiti te seci.
11
Fil pravite po zelji od maka, oraha, rogaca ili dr.
12
U malo mlakog mleka prokuvati mak ili orahe sa mlekom.
Ko voli moze dodati i suvo grozdje i rum...
Ovog puta sam pravila i strudlu s jabukama i super je :)


10 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...