недеља, 06. март 2011.

MANČMELOU


Ovo je kolac koji sam
jedno vreme cesto pravila
dok mi je cerka bila mala..
Brzo se sprema, nema puno
posla oko njega a svi ga
vole :)
Danas sam ga se setila,pronasla
knjizicu u kojoj ga imam i
dok se rucak kuvao, kolac je
bio gotov...
Dobro prohladjen prijao nam
je uz popodnevnu kafu :)

Kora :

4 žumanceta
1/2 čaše od 2 dl šećera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše mleka
1 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo
1 čaša brasna

Saum:

4 belanceta
8 kašika šećera

Glazura:

100 g čokolade za testo
malo ulja

Priprema:

Za koru umutiti žumanca sa šećerom,
dodati ulje, mleko, kakao i na kraju
polako umešati brašno sa praškom za
pecivo.

Usuti masu u podmazan pleh manjih
dimenzija, kod mene je 30x20 cm,
i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Dovoljno je 10-12 minuta pečenja. Ne sme se sasvim ispeći i osušiti.
Najbolje je probati čačkalicom. Probosti testo, ako je čačkalica suva to
je vreme da stavite umućen šaum.

Preko pečenog testa izručiti
čvrsto ulupan šaum od belanaca i
šećera, poravnati i vratiti u rernu
na temperaturu od 100 stepeni.
Kolač prosušiti 15-tak minuta,
isključiti rernu i ostaviti ga u
toploj rerni dok se ne prohladi.

Za glazuru rastopiti čokoladu sa
malo ulja, preliti preko prohladjenog
kolača i ostaviti ga da se dobro prohladi u
frižideru.