уторак, 05. април 2011.

TROJNI HLEB


Naziv potice od 3 vrste brasna,

dodati semenke po zelji i uzivati

u mirisnom i zdravom hlebu :)

Sastojci

Testo:

1 dl mlakog mleka

40 g svezeg kvasca

1 kasika otopljenog meda

1 kasika ulja

1 kasicica soli

200 g brasna tip "500"

100 g razenog brasna

400 g integralnog psenicnog brasna

po potrebi mlake vode

po zelji: susam, lan ili semenke bundeve i sl.


Priprema:

1

U toplo mleko staviti otopljen med i svez kvasac i

pustiti da nadodje.

2

U sud za mesenje pomesati sve ostale sastojke osim vode.

Dodati uskisli kvasac i uz dolivanje mlake vode zamesiti testo

koje se ne lepi za ruke.

Testo mesiti oko 5 minuta napobrasnjenoj povrsini,

pokriti krpom i ostaviti 1 sat da kisne.

3

Posle tog vremena premesiti testo i ostaviti ga jos 1 sat.

4

Nakon tog vremena podeliti testo na dva dela, oblikovati

vekne ili hleb i staviti u podmazan pleh za pecenje.

5

Ostaviti pokriveno jos 30 minuta i peci u rerni zagrejanoj

na 250 stepeni oko 15 minuta.

Smanjiti temperaturu na 180 i peci hleb dok se lepo ne

zarumeni i odvoji od pleha u kom se pece.

6

Peceni hleb poprskati hladnom vodom, uviti u cistu krpu i

ostaviti ga da se prohladi.

9 коментара:

  1. Kod mene, u Crnoj Gori,je trenutno vrlo aktuelna tema o poskupljenju hleba,jedna vekna košta 70 centi!I to kakva vekna- gnjecava, obojena, puna raznih aditiva i poboljšivača ukusa od kojih joj je baš taj ukus i miris pogoršan!Tako da ću ovaj tvoj fantastični trojni hleb konzumirati kao terapiju posle ovog kupovnog, da mi se dobro odmori i isčisti um i tijelo:)

    ОдговориИзбриши
  2. Majo, i kod nas nije nista bolje :(
    Moramo da se snalazimo i pravimo domaci hleb :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ništa bolje od domaćeg hleba i to ovakvog :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja ga toliko volim da mi je bolje ne praviti ga jer se ne znam zaustaviti a ovaj kupovni ni ne jedem ili u malim količinama!
    Kada ga pravim pravim ga baš nekako u ovim omjerima jer imam i domaćeg raževog brašna (iz vodenice). I stvarno je odličan!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala :)
    Snjezo, ti onda znas njegov ukus..Ne mozes prestati da ga jedes :)

    ОдговориИзбриши
  6. vrlo,vrlo interesantno, i prelepo izgleda!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...