уторак, 05. април 2011.

TROJNI HLEB


Naziv potice od 3 vrste brasna, dodati semenke po zelji i uzivati u mirisnom i zdravom hlebu :)

Sastojci

Testo:

1 dl mlakog mleka

40 g svezeg kvasca

1 kasika otopljenog meda

1 kasika ulja

1 kasicica soli

200 g brasna tip "500"

100 g razenog brasna

400 g integralnog psenicnog brasna

po potrebi mlake vode

po zelji: susam, lan ili semenke bundeve i sl.


Priprema:

1
U toplo mleko staviti otopljen med i svez kvasac i
pustiti da nadodje.

2
U sud za mesenje pomesati sve ostale sastojke osim vode.
Dodati uskisli kvasac i uz dolivanje mlake vode zamesiti testo
koje se ne lepi za ruke.

Testo mesiti oko 5 minuta napobrasnjenoj povrsini,
pokriti krpom i ostaviti 1 sat da kisne.

3
Posle tog vremena premesiti testo i ostaviti ga jos 1 sat.

4
Nakon tog vremena podeliti testo na dva dela, oblikovati
vekne ili hleb i staviti u podmazan pleh za pecenje.

5
Ostaviti pokriveno jos 30 minuta i peci u rerni zagrejanoj
na 250 stepeni oko 15 minuta.

Smanjiti temperaturu na 180 i peci hleb dok se lepo ne
zarumeni i odvoji od pleha u kom se pece.

6
Peceni hleb poprskati hladnom vodom, uviti u cistu krpu i
ostaviti ga da se prohladi.