субота, 21. мај 2011.

PEKARSKE KOKTEL KIFLE :)




Jos jedne kifle iz moje prve sveske..Kako pod ovim nazivom vec imam recept,
malo sam ih preradila; smanjila sam ih, koristila buter umesto margarina i smanjila
kolicinu na pola. Nastale su mekane i mirisne kifle koje se tope u ustima :)


Sastojci:
500 ml mleka
1 kasika secera
40 g svezeg kvasca
250 ml ulja
1 kasicica soli
1 kg brasna


Nadev:
po zelji sir, kackavalj ili nesto suhomesnato


Premaz:
1 jaje
1 kasika ulja
125 g butera
susam, kim ili mak


Priprema:
1
Zagrejati mleko da bude toplo, dodati secer i izmrvljeni kvasac.

Ostaviti 10 minuta da se rastvori.
U sud za mesenje staviti mleko sa kvascem, dodati malo brasna,
so, ulje i varjacom blago mesati uz dodavanje brasna.
Brasno dodavati i mesati varjacom dok moze, kasnije mesiti
rukama i tako dok ne potrosite sve brasno.
Dobicete testo koje je masno, ne lepi se za ruke i bice vam
malo hrapave povrsine.
Ostaviti ga pokrivenog 1 sat da kisne.


2
Podeliti testo na 8 loptica, jos malo ga premesiti i ostaviti ga 10 minuta.


3
Na pobrasnjenoj radnoj podlozi ili stolnjaku razvuci svaku lopticu u krug,
iseci na 6-8 trouglova i nadevati po zelji.
Saviti trouglove u kifle tako sto cete tokom savijanja jos malo razvlaciti
testo pod prstima..Treba da dobijete sto vise namotaja jer ce im to dati rastresitost.


4
Gotove kifle slagati u pleh, svaku premazati umucenim jajetom sa uljem, posuti susamom, kimom ili makom i na svaku staviti po komadic butera.


Ukljuciti rernu na 250 stepeni i kad se zagreje odmah stavljati pleh sa kiflama.
Peci ih do rumene boje.
5
Prohladjene kifle mozete zamrzavati i po potrebi koristiti :)

Mekane su dugo i prhke jer im buter daje divnu svezinu :)