четвртак, 23. јун 2011.

PEKARSKE POGACICE



Pogacice koje izgledom i ukusom podsecaju
na pekarske koje cesto kupujem u
jednoj beogradskoj pekari :)

Sastojci
  • 2 dl vode ili sojinog mleka
  • 20 g svezeg kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica soli
  • 250 g margarina
  • 250 g crnog brasna ili nekog integralnog
  • 250 g psenicnog brasna tip 500
  • i jos po potrebi brasna kod premesivanje testa
Priprema
Težina:
Srednje zahtevno
  1. U mlaku vodu ili mleko staviti secer , izmrvljen kvasac i sacekati da se rastvori.

    Posebno sjediniti brasna i so i sve dobro promesati da se sjedine sastojci.

  2. Margarin sobne temperature penasto umutiti.

    U posudu za mesenje staviti brasno, dodati margarin i rukama blago utrljavati da se sjedine sastojci.

    Dodati pripremljen kvasac i zamesiti mekano masno testo.

    Ako vam se testo lepi za ruke, dodavati pomalo brasna i mesiti dalje.

  3. Umeseno testo prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti na toplom mestu oko 1 sat da dobro nadodje :)

  4. Pripremljeno testo izvaditi na pobrasnjenu podlogu, nezno rastanjiti oklagijom na debljinu prsta. posuti brasnom i preklopiti kao kad pravite lisnato testo.

    Postupak ponoviti 2-3 puta.

  5. Domace a pekarske pogacice :) /slika/623337/

    Testo rastanjiti na debljinu prsta, vaditi modlom ili casom pogacice i slagati ih u pleh koji ne treba podmazivati.

    Ukljuciti rernu na 250 stepeni, po zelji premazati pogacice jajetom i posuti susamom, i peci ih u dobro zagrejanoj rerni do rumene boje.

  6. Testo je mekano, masno i pazite da ne preterate s dodavanjem brasna kod premesivanja.

    Zahvatiti brasno sakom, ali tek da ga ima u ruci, posuti ravnomerno po rastanjenom testu i preklapati ga da se dobije lisnata struktura.


5 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...