среда, 10. август 2011.

Grcka musaka


Volim da isprobavam jela raznih kuhinja i uvek po povratku s letovanja moram u kuhinju...
Ovog puta je to musaka koju smo jeli u divnoj taverni na Sitoniji....
Zacudila me kombinacija krompira i plavog patlidzana u njoj,
do sad sam je uvek jela samo sa patlidzanom, ali ovako nam se jos vise svidja.

Sastojci


  1. Plavi patlidzan dobro operite i isecite na kolutove, posolite i ostavite ga 15 minuta.
    Ocediti ga od tecnosti koju je pustio i ispeci ga u plehu oblozenom alu folijom i podmazanom maslinovim uljem. Peci ga 15 minuta na 200 stepeni.
  2. 2
    Na ulju prodinstati luk, beli luk i meso. Dodati 2 dl kuvanog paradajz soka, zacina po ukusu i zelji.
  3. 3
    Krompir ocistiti i iseci na kolutove kao za musaku od krompira.
  4. 4
    Pripremiti besamel
    Na malo ulja proprziti brasno do zlatne boje, naliti mlekom, i uz mesanje i kuvanje na tihoj vatri, skuvati besamel.
    Po zelji mozete u besamel stavi neki tvrdi topivi sir. Ja sam stavila dimljeni kackavalj.
  5. 5Grcka musaka/slika/675593/
    Vatrostalnu posudu podmazati uljem, po dnu poredjati jedan sloj krompira, prekriti kolutovima plavog patlidzana i staviti meso.
    Sve prekriti preostalim krompirom i plavim patlidzanom.
    Musaku preliti sa malo vode, tek da ima tecnosti u njoj, preliti besamelom i peci oko 60 minuta na 200 stepeni.

    Posluziti uz grcku salatu.