понедељак, 26. септембар 2011.

AJVAR


Malo drugačiji ajvar, nama omiljen zbog boje i ukusa koji je blag i veoma primamljiv za jelo :)




Sastojci

  • 6 kgcrvenih mesnatih paprika
  • 4 kgparadajza
  • 400 mlulja
  • 200 gšećera
  • 100 mljabukovog sirćeta
  • po ukususoli

    1. Papriku oprati, očistiti od semenki i ispeći. Tako toplo i pečenu slagati je u posudu sa poklopcem i ostaviti je preko noći da se ohladi i ocedi od suvišne tečnosti.
      Papriku očistiti i samleti na mašini za meso.
    2. 2
      Paradajz oprati, očistiti od središnjeg dela, iseći na pola i samleti na mašini.
    3. 3
      U dublju šerpu staviti ulje, šećer , sirće i zagrejati do ključanja, ubaciti samleveni paradajz i kuvati ga oko 1 sat na srednjoj temperaturi.
      Povremeno mešati, ali kako je on vodenkast, neće zagorevati i polako će se kuvati.
    4. 4
      Nakon tog vremena dodati samlevenu papriku i sve zajedno kuvati, uz stalno mešanje, dok varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe. To će potrajati, nekada i 3 sata, pri kraju dodati so po ukusu i prokrčkati još desetak minuta.
    5. 5
      Pripremiti tegle, zagrejati ih u rerni na 50 stepeni, i vreo ajvar sipati u tople tegle.
      Tako napunjene tegle složiti u rernu i sterilizovati oko 15 minuta na 50 stepeni. Isključiti rernu i ostaviti tegle u njoj sve dok se sasvim ne ohlade.
      Tek tada zatvoriti tegle i odložiti na tamno i prohladno mesto.
    6. 6
      Ako stavljate konzervans, stavite ga u šerpu kad sklonite ajvar sa ringle, promešati i sipati ajvar u tegle.
    7. Ove godine sam papriku samo iscepkala, nisam je mlela, i još nam se više svidja takva kombinacija.