субота, 17. септембар 2011.

AMERIČKA PITA OD JABUKA


Obično pravim razne lenje pite u ovo vreme, ali ovog puta je moja ćerka tražila baš ovu
pitu....Da ne bih mnogo eksperimentisala i tražila recepte po netu, koristila sam recept sa
Pita nas je oduševila svojim mirisom i testom koje se mrvi i topi u ustima...Pravićemo je često :)



SASTOJCI:

580 g mekog brašna tip 400
250 g butera
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
5-6 kašika hladne vode iz frižidera

NADEV:

60 g butera
3 kašike mekog brašna
125 g belog kristal šećera
125 g žutog šećera
60 ml vode
jabuke Granny Smith
2 jabuke Zlatni Delišes
2 kašičice mlevenog cimeta

   PRIPREMA:
.Testo
Opisaću izradu testa u multipraktiku, ali se može i u posudi ručno umesiti. Bitno je ne držati multipraktik stalno u radu nego sve radnje izvoditi na “pulsno”.
Izrezati buter na male kockice od 1 cm i staviti ih u zamrzivač na 15 minuta do 1 sat (što duže to bolje) da se dobro smrznu.
U multipraktiku izmešati brašno, so i šećer. Dodati kockice butera i izmešati, ali da ostanu komadići butera veličine zrna graška.
Dodavati kašiku po kašiku vrlo hladne vode dok se smesa počne povezivati, ali je još uvek sipkava.
Istresti smesu na čistu dasku i lagano je meseći povezati do kraja i podeliti u dva diska. U testu moraju biti vidljivi komadići butera jer oni u pečenju daju hrskavost. 
Diskove lagano posuti brašnom i svaki posebno zamotati u plastičnu vrećicu i ostaviti u zamrzivaču najmanje 1 sat (može stajati  do 2 dana).

Jabuke oluštiti, izrezati ih na što tanje komade i posuti cimetom.
Izvaditi testo iz zamrzivača i ostaviti ga 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da postane dovoljno mekano za valjanje.
Radnu površinu lagano pobrašniti i razviti testo u 2 kruga prečnika 30 cm  i 0,5 cm debelo. Jedan list testa staviti u kalup za pitu prečnika 24 cm. Makazama odrezati ivice testa tako da prelazi ivicu kalupa za oko 1,5 cm.

Dodati u kalup izrezane jabuke preko testa.
Pokriti drugim delom testa koje izrežete na trake ukrasnim točkićem i složiti kao rešetku preko jabuka.

Rastopiti buter u posudi, dodati brašno i mešati da se dobije kremasta smesa (kao za bešamel). Dodati beli šećer, smeđi šećer i vodu. Pustiti da provri. Smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta.

Polagano uliti vruću smesu od butera preko traka tako da ulazi među jabuke i paziti da ne iscuri napolje.

Peći 15 minuta na 220°C. Smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 35 do 45 minuta.

Poslužiti toplo uz jednu kuglu sladoleda od vanile. Može i bez njega.


9 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...