недеља, 02. октобар 2011.

TURŠIJA


Ovo je recept koji se u našoj porodici nasledjuje, deli, i svi koji su probali su zadovoljni :) Ovako spremljena turšija, ako je ne pojedete, može stajati do naredne sezone :)




   SASTOJCI:
  • 2 kg šiljatih zelenih paprika
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg krastavčića
  • 2 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • po želji crni luk, kupus
  • Tečnost za turšiju :
  • 1 l prokuvane vode
  • 9 l hladne vode
  • 300 g soli
  • 200 g šećera
  • 2 l 9 % alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa
  • PRIPREMA:

Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini.
Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.
Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu.

1 l vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost staviti sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa hladnom nekuvanom vodom.

Povrće složiti u koficu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i promajnom mestu.


Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa.... Sirće dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je vama dovoljno kiselo...Ne utrošim sve sirće, turšija se neće pokvariti, a bude prijatno kiselkasta :)
Nakon 21 dana turšiju možete jesti :)
Ja pravim pola mere i za nas 3 je to sasvim dovoljno do sledeće sezone.