недеља, 30. јануар 2011.

Nagrada :)


Jos jedna nagrada me je obradovala,

od drage Jasne iz daleke Australije :)


Hvala, Jasna :)


Ovih dana cu nagrade proslediti :)

четвртак, 27. јануар 2011.

Svetosavske perece :)



Danas je sv. Sava, praznik i


skolska slava u Srbiji :)


Nekad to nije bilo tako i


obelezavali smo ga u kuci


i u seoskim crkvama ...


Uvek sam se radovala odlasku


u selo kod babe i dede, jer sam


znala da me cekaju ove perece :)


Kasnije ih je mesila mama, a sada


sam to prenela u svoj dom...


Ne moze proci danasnji dan bez


ovih pereca :)


Vise o njima mozete procitati






SRECNA SLAVA!!!

понедељак, 24. јануар 2011.

Pogacice sa hrenovkama by Sandra5 :)


Ovaj recept ja od drage prijateljice Sandre s Coolinarike :)
Od trenutka kad je objavljen, pa do danas, pravila sam ih bezbroj puta...


Uvek kad pozelimo nesto brzo i ukusno za veceru, ja posegnem za Sandrinim pogacicama s
virslama :) http://www.coolinarika.com/recept/pogacice-sa-hrenovkama/


TESTO:
100 ml kisele pavlake
100 ml mleka
3 zlice svezeg sira
1 zlica parmezana
malo soli
11-12 kasika glatkog brasna
4 zlice razenog brasna
1 kasicica suvog kvasa
pola paketica praska za pecivo

punjenje:

4-5 srednjih viršli



Priprema:

Zamesiti glatko testo od navedenih sastojaka,
po potrebi dodati jos brasna ili mleka, umesto
razenog brasna moze se staviti kukuruzno, integralno
ili samo glatko…..po zelji.
Pustiti da stoji na toplome 15- tak minuta.



Viršle usitniti u rucnom mikseru ili rucno, umesati
u odstajalo testo, mesiti dok se lepo povezu sa testom,
rukama oblikovati male pogacice, peci oko 30 minuta na 200 stepeni .




Moja iskustva:


Kad nemam te vrste brasna, ja stavim samo psenicno brasno, parmezan zamenim nekim
kackavaljem, a pogacice pravim navlazenim rukama..Bolje se oblikuju i ne raspuknu
prilikom pecenja.


Nadam se da ce vam se svideti, pa mozda ih i isprobate :)

петак, 21. јануар 2011.

Testenina sa ribom :)


Volimo ribu, cesto je spremam i uvek pronalazim nove recepte kojima bih
iznenadila ukucane...
Ovog puta je bila kombinacija testenine i ribe, znala sam da ce nam se svideti jos
kod prvog citanja,ali ovako dobro posno jelo nisam ocekivala :)

Recept je iz casopisa DOBRA HRANA :)

Sastojci :

500 g fileta soma
1 glavica crnog luka
500 g posnih makarona
300 g sampinjona
3 dl soka od paradajza
3 dl supe od povrca iz kocke
1 dl belog vina
0, 5 dl maslinovog ulja
mesavina zacina i
biber

Priprema :

Crni luk ocictiti i iseci na rebarca, sampinjone
na listove, a filete soma na krupnije kocke.

Na maslinovom ulju proprziti crni luk, dodati
sampinjone i dinstati dok pecurke ne omeksaju,
a suvisna tecnost ne uvri.

U vecoj posudi sjediniti presne makarone,
kockice soma i dinstani luk sa sampinjonima.
Dodati zacine po ukusu i polako promesati.

U nauljenu vatrostalnu posudu sipati pripremljenu
masu od makarona i poravnati.
Posebno umutiti paradajz sok, supu od povrca i
belo vino pa preliti preko makarona da ogreznu.
Ukoliko pripremljena tecnost nije dovoljna , po
potrebi doliti jos vode.

Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok makarone
ne omeksaju, a suvisna tecnost ne uvri.
Tokom pecenja po potrebi doliti jos malo vode.

Posluživanje :
Sluziti uzsalatu od svezeg kupusa i djus :)

среда, 19. јануар 2011.

KIS SA PILETINOM :)


Kis koji se razlikuje svojim testom od klasicnog...

Ni nadev nije klasika, ali nakon prvog zalogaja,

znali smo da je vredelo isprobati recept iz

casopisa DOBRA HRANA :)

Testo :

450 g brasna
20 g kvasca
1 ravna kasicica secera
5 kasika ulja
200 ml mlake vode
1 kasicica soli
1 jaje
i jos susam


Nadev :

300 g pileceg belog mesa
1/2 praziluka
1 crvena paprika
1 kasicica seckanog persunovog lisca
4 kasike ulja i jos za podmazivanje modle za kis
200 ml kiselog mleka
2 jajeta
po ukusu so i biber



Priprema :

Testo :
U manjoj posudi sjediniti vodu, kasiku brasna, secer i svez kvasac.
Dobro razmutiti da ne bude grudvica i ostaviti desetak minuta na
toplom mestu.

U posudu za mesenje staviti nadosao kvasac, ulje i so.

Zatim postepeno dodavati brasno i mesiti testo dok ne pocne
da se odvaja od prstiju.
Umeseno testro ostaviti na toplom mestu da nadodje.

Fil :
Praziluk i papriku ocistiti, iseci na sitno.

Piletinu obariti i iseci na sitne kocke.

Na ulju prodinastati praziluk i papriku, dodati piletinu i
sve dobro prodinstati dok tecnost ne ispari.

Zaciniti fil po ukusu i dodati iseckan persun.

Finalni postupak :
Nadoslo testo razviti oklagijom u krug veceg precnika od
modle za kis.

MOdlu podmazati ulem i posuti brasnom, preneti testo i
pustiti da krajevi vire preko.



Preko sredine testa naneti fil i ravnomerno ga rasporediti.
1
Krajeve testa koji prelaze ivice zarezati zupcastim nozem na
svakih 10 cm. Zatim ih presaviti ka unutra tako da delimicno
prekrivaju fil.



Premazati umucenim jajetom i posuti susamom krajeve
prebacenog testa.

Posebno umutiti kiselo mleko s jajima, preliti ga preko fila i
kis peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Nakon sto kis dobije blago rumenu boju, smanjiti temperaturu
na 100 stepeni i peci jos 5 minuta dok se smesa s kiselim mlekom
ne zapece.

Sluziti malo prohladjen kis kao toplo predjelo ili kao poseban
obrok uz pice po izboru.


Posluživanje :
Ja sam piletinu direktno dinstala bez kuvanja, a umesto sveze
paprike stavila sam papriku iz tursije .

понедељак, 17. јануар 2011.

Kroasani by Mignonne :)


Pre dvadesetak godina ovaj je recept kružio u mojoj porodici, često sam ih mesila i onda
zaboravila na njih...Zahvaljujući Coolinarici, a i druženju s vašim blogovima, evo ih opet na našem stolu :)



Original recept je ovde
Hvala LANI za dobar i precizan recept :)

SASTOJCI:

600 g mekog brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jajeta
200 ml mleka
100 ml vode
250 g margarina ili maslaca

Fil: po želji slani ili slatki

PRIPREMA:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju. Izmešati brašno, so, pa dodati jaja, pripremljeni kvasac, mlaku vodu i mleko, zamesiti srednje mekano testo. Ako je potrebno može se dodati još malo brašna (100-150 g). Testo pokriti i ostaviti da odmara 15-tak minuta.

Testo zatim podeliti na 8 delova i oblikovati jufkice. Svaku jufkicu rastanjiti u krug (veličine velikog plitkog tanjira) i premazati margarinom. Redjati jednu na drugu, a poslednju koru ne treba premazivati. Pokriti i ostaviti da odmaraju jos 15-tak minuta.

Onda sve razviti u jednu veliku okruglu koru, skoro veličine pola stola. Iseći nožem na 24 trouglića i na svaki staviti fil po želji. Zamotati kiflice i poredjati ih u pleh preko masnog papira. Neka odmaraju jos 30-tak minuta dok se rerna zagreje.
 
Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 20-tak minuta da fino zarumene. 


Punila sam ih feta sirom i dimljenim sirom :)

петак, 14. јануар 2011.

NAGRADE :)











Ovih dana sam razmisljala kako zapoceti i sta napraviti
za 250- ti post ?!
A onda, odjednom mi je pristiglo nekoliko nagrada,
i eto najboljeg nacina za ovaj mali jubilej...

Hvala dragim blogerkama koje su mi ulepsale dan, ali
jos vise hvala svima Vama koji svracate, citate i druzite
se sa mnom :)

Hvala Aleksandri


Nagradu treba proslediti na 15 adresa, napisati 7 stvari o sebi i
obavestiti blogerke o preuzimanju nagrade :)


O sebi samo najkrace :

Moj svet je moja mala porodica; njima sam posvecena i

za njih kuvam i mesim vec cetvrt veka :)

Ne manje vazan deo zivota su mi i prijatelji....

Imam ih, bar tako mogu reci, malo ali su oni provereni,

pouzdani i odani :)

Moji dani su ispunjeni muzikom, knjigom, filmom ili

nekom dobrom putopisnom emisijom...

Volim da putujem, da upoznajem razne kulture i

kuhinje, a kad ne mogu da otputujem, pa tu je ovaj

virtuelni svet i druzenje sa ljudima sirom planete :)


Ovog puta nagradu poklanjam svima
Vama koje se druzite sa mnom, komentarisete,
isprobavate, ili samo gledate sta pisem i
spremam :)

Drage moje blogerke, preuzmite nagradu i
poklanjajte je dalje :)


I jos jedna grupna nagrada od moje

zemljakinje Jovane koja tako

vredno radi na svom blogu


HVALA JOVANA :)


I jos jedna grupna nagrada za sve Vas


HVALA ZELJO :)
Hvala svima :)


Hvala Maji
http://majinakuhinja.blogspot.com/2011/01/nagradica.html :)

Hvala Marijani



















уторак, 11. јануар 2011.

KIFLICE S PAVLAKOM :)


Mekane, ukusne, nadev po zelji....

Kiflice koje se brzo spremaju,

a jos brze pojedu :)


Sastojci :


1 dl mleka
40 g svezeg kvasca
4 kasike secera
1 zumance
180 ml kisele pavlake/ vrhnja/
100 g margarina
600 g brasna
Nadev :
po zelji : cokolada, dzem ,mleveni orasi ili lesnici


Priprema :

1
U toplo mleko staviti secer i kvasac, 1 kasiku brasna

i sacekati desetak minuta.
2
U posudu za mesenje staviti pavlaku, margarin,

zumance i sve dobro sjediniti.
3
Dodati nadosli kvasac i uz postepeno dodavanje

brasna zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
4
Testo staviti u prianjajucu foliju i ostaviti 2 sata u frizideru.
5
Izvaditi testo iz frizidera, podeliti ga na 4 loptice i na

pobrasnjenoj podlozi rastanjiti ih na 0,5 cm debljine.
6
Svaki tako rastanjeni krug preseci da dobijete 8 trouglova.
7
Svaki trougao nadevati po zelji, saviti kiflice i slagati ih na

pleh oblozen pek papirom.
8
Peci kiflice u rerni na 200 stepeni do blago rumene boje.
9
Zamirisati prah secer vanilom i uvaljati svaku kiflicu u to.

среда, 05. јануар 2011.

BRZE KAJZERICE


U nedostatku hleba;

brzo, ukusno i jednostavno

za pravljenje, ja ih cesto

spremam..

Posle ih nadevamo,

pravimo sendvice i svi

uzivamo :)
Sastojci :
400 ml jogurta
2 kesice praska za pecivo
2 kasicice soli
800 gr mekog brasna tip"400"
100 gr margarina

Priprema
Težina:
Jednostavno

1
Od svih sastojaka umesiti testo,formirati 8 komada kajzerica
i redjati u pleh prethodno podmazan margarinom.
2
Peci kazerice u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
3
Dok su vruce kajzerice premazati margarinom i odmah sluziti.

Posluživanje:

Mogu biti vecera uz jogurt ,a mogu se i preseci po sredini i napuniti
kajmakom,sirom ili nekim suvim mesom…
Obicno pravim pola mere i manjeg oblika, bude ih oko 16 komada.
Moji tako vole i obavezno ih pune raznim dodacima .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...