уторак, 22. фебруар 2011.

NAGRADA :)


Jos jedna lepa nagrada od
blogerke MAJE ,
koja me je obradovala ali
i bacila u razmisljanje :)
Sta napisati o sebi, a da nisam
vec rekla, i kome podeliti
nagrade ?!!!

Volim da kuvam, mesim i
uzivam da svojim ukucanima
ugadjam:)
Isprobavanje recepata iz
casopisa, s vasih blogova ili
starih svescica su deo mog
bavljenja kuvanjem vec dugi
niz godina :)
Prijatelje sticem svakodnevno,
druzim se sa svima koji to zele,
a vremena je malo ze sve to...
Putovanja, moja velika ljubav,
su nesto sto me ispunjava, obogacuje
i cini veselom :)
Dobra knjiga, film ili muzika, to je
popunjavanje slobodnog vremena kojeg
imam, ali ne dovoljno :)

NAGRADU PROSLEDJUJEM SVIMA VAMA
koji citate, komentarisete i
druzite se sa mnom :)

понедељак, 21. фебруар 2011.

JASMININA ZAPECENA PILETINA


Recept je od moje virtuelne prijateljice
s mnogih kulinarskih sajtova Jasmine,
a kako mnogo koristimo piletinu,
morala sam ga isprobati...
Piletina je tako mekana i prosto se topi
u ustima :)

Sastojci:

500 g pileceg filea
300 g sampinjona
1 glavica crnog luka
3 cena belog luka
1 sargarepa
malo ulja
po ukusu biljni zacin
po potrebi senf i brasno
1 vezica persunovog lista
150 ml kisele pavlake
100 g gaude

Priprema:
1
Na ulju proprziti glavicu sitno iseckanog luka,
dodati sampinjone isecene na listice i izrendanu sargarepu.
Sve dobro proprziti da uvri tecnost, zaciniti po ukusu,
dodati beli luk, sitno iseckan list persuna i kiselu pavlaku.
2
Pilece belo meso/ file/, iseci na tanke snicle,
svaku premazati s malo senfa, uvaljati u brasno s
obe strane i proprziti na zagrejanom ulju po 5 minuta
s obe strane.
3
Podmazati vatrostalnu posudu, po dnu rasporediti sampinjone,
a preko sloziti pilece belo meso.
4
Preko mesa narendati gaudu, sve lepo poravnati i peci u
zagrejanoj rerni oko 15 minuta na 220 stepeni.
5
Pecenu piletinu iseci po zelji i sluziti toplu.
Hvala Jasmini na divnom receptu :)

четвртак, 17. фебруар 2011.

Jogurtici


Brzo, ukusno, kombinacije
po zelji- nesto sto cesto
pravim i svi ih vole :)

Sastojci:
4 jajeta
4 dl jogurta
1 dl ulja
1 prasak za pecivo
200 g seckane prsute
200 g Feta sira
50 g seckanih maslinki
2 1/2 case od 2 dl brasna
/ moze i mesavina sa kukuruznim brasnom/

Priprema :
1
Izgnjeciti Feta sir, dodati
jaja i sve dobro sjediniti.
2
Dodati prsutu i prasak za
pecivo, maslinke, ulje i
polako dodati jogurt i sve
sjediniti. Brasno dodavati
i sve vreme mesati mikserom
ili varjacom da se dobije
ujednaceno testo.
3
Zagrejati rernu na 200
stepeni, testo razliti u
kalupe ili pleh i ispeci
do rumene boje.

Posluživanje :
Po zelji mozete staviti,po vrhu, ljutu papriku…
Ja sam koristila kukuruzno brasno i kuuruzni griz
u podjednakim kolicinama…
Tako su rastresitiji i ukusniji :)))

субота, 12. фебруар 2011.

ŠTRUDLA



Vise puta sam proveravala i
ne mogu da verujem da u svojim
receptima na blogu nemam strudlu ?!


Omiljeni desert generacija koje su
rasle u Vojvodini, rasule se svuda,
ali ne zaboravljamo je i cuvamo
uspomenu na detinjstvo, mamine
strudle uz nedeljni rucak i miris
tek pecenog slatkisa :)


Sastojci
Testo:
3 dl mlakog mleka
1 kasika secera
40 g svezeg kvasca
1 kasika masti ili 1 dl ulja
2 jajeta
korica limuna
oko 700 g brasna

Fil:
za svaku strudlu po 250 g mlevenih oraha ili maka
malo mleka
po zelji secera

Premaz:
1 zumance
malo ulja ili otopljene masti


1
U mlako mleko staviti secer i kvasac i sacekati desetak minuta.
2
Dodavati redom sastojke i uz dodavanje brasna umesiti glatko testo.
Testo treba da je mekano, ali da se ne lepi za ruke.
3
Prekriti ga krpom i ostaviti 30 minuta.
4
Podeliti testo na tri jufke i svaku rastanjiti u pravougaonik.
Premazati svaku koru uljem i naneti fil po zelji.



5
Umotati strudlu i slagati u nauljen pleh.
6
Ostaviti strudlu da kisne dok ne napuni pleh,
a to je oko 30 minuta.
7
Premazati uljem ili mascu i umucenim jajetom te peci na 220 stepeni.



8
Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180 i peci dok
se strudla ne zarumeni.
9
Treba bar 30-35 minuta pecenja, ali sve zavisi od rerne.
10
Izvaditi strudlu iz pleha, uviti u cistu krpu i prohladiti te seci.
11
Fil pravite po zelji od maka, oraha, rogaca ili dr.
12
U malo mlakog mleka prokuvati mak ili staviti orahe bez kuvanja. Samlevene orahe pošećeriti i posuti preko razvijenog testa.
.
Ko voli moze dodati i suvo grozdje i rum...
Ovog puta sam pravila i strudlu s jabukama i super je :)


* Naše bake su štrudle uvek pravile s mašću i taj ukus i mekoća testa se ne zaboravljaju. Ako nemate domaću mast, možete koristiti ulje.


петак, 11. фебруар 2011.

Krompir kifle by Tanja1234 :)


Kifle koje cesto spremam, a recept je od drage Tanje s Coolinarike :)
Punjenje mozete sami odabrati, najcesce ih pravim sa sirom,
ali moze i kackavalj ili pizza ukus.



sastojci :

6 dcl. mlakog mleka
1,5 dcl. ulja
kocka svežeg kvasca
1 jaje
2 kašikice šećera
1 kašika soli
800 gr, brašna
120 gr. instant pire od krompira

nadev:

3oo gr. sira
1 jaje

Priprema :

staviti kvasac u mlako mleko, dodati sve ostale
sastojke i zamesiti testo da bude fino i meko,
ostaviti da naraste, zatim ga podeliti na 3 dela
i od svakog dela razvući koru i iseći 16 trouglova ,
filovati sirom pomešanim sa jajetom,
poslagati u pleh ,ostaviti ih oko 15 minuta i peći.
Posluživanje :
krompir intant ne treba kuvati, već onako u
prahu umesiti u testo.

Savet :
Meni kad ostane pire krompir od rucka,
iskoristim ga za ove kifle tako sto u 0,5 dl
toplog mleka stavim kvasac, dodam pire, malo
ulja , 1 jaje i brasna po potrebi :)

среда, 09. фебруар 2011.

Zapecena piletina


Jos jedan u nizu recepata s piletinom :)
Kombinacija piletine, paprike, suvog mesa i jos necega...:)



Sastojci:

Broj osoba:
5 osoba
800 g pileceg belog mesa
6 fileta pecene paprike
100 g brasna
4 jajeta
200 g trapista
200 ml pavlake za kuvanje
1 dl mleka
150 g suvog vrata
2 kasike butera
po ukusu Vegeta, beli luk u prahu, biber

Priprema :
1
Pilece belo meso iseci na snicle, istanjiti ih tuckom i zaciniti po ukusu.
2
Trapist izrendati na krupno, filete paprike dobro ocediti i iseci na trake,
a suvi vrat na kockice.
3
Odgovarajucu vatrostalnu posudu namazati buterom.
4
Pripremljene snicle uvaljati u brasno, pa u umucena 2 jajeta.
Polovinu snicli rasporediti po dnu posude, posuti ih polovinom paprika,
polovinom suvog vrata i polovinom trapista.
. 5
Isti postupak ponoviti jos jednom.
6
Posebno umutiti preostala jaja, mleko, pavlaku i zacine po ukusu te
preliti preko pripremljenog jela.
7
Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Ukoliko jelo tokom pecenja ranije porumeni a u sredini ostane zivo,
prekrijte ga alu folijom i nastavite sa pecenjem.

Posluživanje:

Posluziti uz salatu od pecenih paprika i djus.

среда, 02. фебруар 2011.

Lisnate kifle s kackavaljem :)


Kad neko toliko voli i mesi pecivo, onda je svaki novi recept izazov...
Ovog puta sam isprobala recept iz casopisa KISELO TESTO 2...

Mekane. lisnate, tope se u ustima..i jos brze kifle... :)



Sastojci :

550 g psenicno brasno tip 400
1 kesica suvog kvasca
ili 20 g svezeg kvasca
200 ml kiselog mleka
1 dl mlake vode
1 kasicica secera
1 kasicica soli
1 jaje
1 zumance

premaz :

200 g margarina za mazanje s ukusom jogurta

nadev:
200 g dimljenog kackavalja
i jos 1 jaje i susam


Priprema :

1
Razmutiti kvasac u vodi sa secerom,dodati kiselo mleko,
so, jaje, zumance i s brasnom zamesiti testo koje se ne lepi za ruke.

2
Ostaviti testo, prekriveno krpom, na toplom da kisne oko 30 minuta.

3
Uskislo testo podeliti na 8 loptica i malo ih premesiti i ostaviti ih jos 10 minuta.

4
Margarin penasto umutiti.
Svaku lopticu rastanjiti u krug velicine tanjira, premazati umucenim margarinom
i slagati jedan krug na drugi.
Poslednji krug ne premazivati margarinom.

5
Tako premazane krugove rastanjiti u sto vecu kruznu ili pravougaonu povrsinu.
Seci trouglove, velicine po zelji, na svaki staviti po komad kackavalja i uviti kiflu.

6
Uvijene kifle slagati u pleh, ukljuciti rernu na 250 stepeni i nakon 15 minuta, premazati kifle jajetom i posuti susamom.

7
Kifle peci u zagrejanoj rerni do rumene boje.

8
Ja sam testo rastanjila u pravougaonik, isekla 4 trake i od svake jos 9 trouglova.
Ako volite vece kifle, rastanjite u krug i seci krug na 16 do 24 trougla.

9
Pecene i prohladjene kifle, mozete zamrznuti, i po potrebi podgrejati...
Mekane su i drugi dan, margarin se ne oseca i ukus im je poput kroasana.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...