четвртак, 31. март 2011.

BLINJI /ruske palacinke/


Ponekad vredi probati nesto novo iz dalekih zemalja.

Secam se svoje apsolventske ekskurzije i predivnih

palacinki u nac.restoranu u blizini Nevskog prospekta

u St.Peterburgu… Dugo imam ovaj recept i konacno

sam ga isprobala..Nedostajao je kavijar, ni nasa

pavlaka nije ista kao ruska smetana , ali to su te

neodoljive palacinke :)


Sastojci:

150 gr belog mekog brasna

100 gr heljdinog brasna

1 kesicu suvog kvasca

2 jajeta

20 gr maslaca / otopljenog/

po zelji so i secer

3-4 kasike toplog mleka

za przenje ulje


Priprema:

1

Sve sastojke redom dodavati da se dobije srednje

gusto testo.Mesati zicom za penu.

2
Ostaviti da stoji 2 casa ,pa na ugrejanom ulju prziti palacinke
u tiganju manjeg promera.

3

Sluziti uz kiselu pavlaku, moze kavijar/ko ima/ .

недеља, 27. март 2011.

TORTA "LENJA ZENA"


Ovu tortu vec odavno imam

postavljenu na Coolinrici i

mislila sam da je imam i ovde...

Ali, nje nema jer sam sliku izgubila...:(

Juce sam je pravilai sad vam je predstavljam :)

Jednostavna, brza, kombinujtepo zelji, lepo se oblikuje

i vasi malisani ce je voleti :)


Sastojci:

500g slaga u prahu

6 dl kisele vode iz frizidera

300 g mlevenog Plazma keksa

300 g voca ili secenih krem bananica

1 kesica kapucina od vanile ili 3 kasike euro krema

i jos 200 g slaga u prahu

1,5 dl kisele vode


Priprema:

Vreme pripreme: 30 min

Težina: Jednostavno

1
Umutiti 500 g slaga sa hladnom kiselom vodom i podeliti na 3 dela.

2
U prvi deo staviti mleveni Plazma keks i tu smesu staviti na tacnu
i rasporediti da bude kora.

3
U drugi deo dodati voce/ jagode ili maline/ ili krem bananice.
Ovu smesu staviti preko kore.

4
U treci deo slaga dodati ili kapucino ili euro krem i staviti preko drugog dela.

5
Umutiti 200 g slaga sa 1, 5 dl kisele vode i ovim prekriti tortu.

6
Tortu ostaviti u frizideru da se dobro ohladi i sluziti.

субота, 26. март 2011.

Prolecni rucak :)


Ove godine nikako da docekam
koprive, zelje i ostali zelenis :)
Kad sam ugledala mlade koprive
i kupila ih, mislila sam da cu praviti
corbicu, ali... Ispalo je jos bolje :)


Sastojci:
200 g pileceg belog mesa
1 praziluk
500 g mladih kopriva
malo maslinovog ulja
po ukusu vegete i sl.
po potrebi vode za dinstanje
i po zelji kiselo mleko

Priprema:
Koprive dobro oprati, naravno
da treba navuci rukavice, skuvati
ih u vodi, ocediti od vode i pripremiti
piletinu.

Na malo maslinovog ulja proprziti praziluk,
dodati piletinu iseckanu na kocke, zaciniti
i uz povremeno dolivanje vode dinstati dok
meso ne odmekne.

Pri kraju dinstanja dodati koprivu, zaciniti
po ukusu i ostaviti da sve krcka dok ne uvri
voda u serpi....Ovo jelo nema zaprsku, a vi
je mozete dodati :)
Sluziti uz kiselo mleko :)

четвртак, 24. март 2011.

LISNATE POGACICE SA SIROM BY MIGNONNE :)


Isprobavanje recepata s vasih
blogova je pravo uzivanje :)
Kako vise volimo peciva, tako mi
je i paznja vise ka tome usmerena...
Ovog puta su bile ove mekane, lisnate
i neodoljive pogacice od drage Lane:)

Nadam se da ce vas put odvesti do recepta
i ovih predivnih pogacica :)
Hvala dragoj Lani na predivnom receptu :)

петак, 18. март 2011.

MIMOZA SALATA


Jedna od omiljenih salata na
nasem stolu..Postoji vise varijanti,
a ja je spremam ovako :)

Potrebno je:
500 gr obarenog krompira u ljusci
500 g obarene sargarepe
4 obarena jajeta
300 g pilecih prsa
200 g kackavalja za rendanje
nekoliko kiselih krastavcica
200 ml kisele pavlake
200 ml majoneza s ukusom maslinovog ulja

Priprema:
Obariti krompir u ljusci,ohladiti ga i
oljustiti.
Obariti sargarepu i jaja.
Pomesati majonez i kiselu pavlaku
i sve dobro sjediniti.

Uzeti providnu dublju ciniju.
narendati red krompira, premazati
mesavinom majoneza i pavlake,
zatim narendati red sargarepe,
pa opet premazati smesom od majoneza i
kisele pavlake...

Redom rendati pileca prsa, premazati,
rendati krastavce i kackavalj pa premazati
smesom od pavlake i majoneza i
ponovljati postupak dok ne utrosite materijal.

Po vrhu premazati smesom od majoneza i
pavlake i ukrasiti, po zelji, kolutovima
kubanih jaja.

Dobro prohladiti i servirati.

недеља, 06. март 2011.

MANCMELOU


Ovo je kolac koji sam
jedno vreme cesto pravila
dok mi je cerka bila mala..
Brzo se sprema, nema puno
posla oko njega a svi ga
vole :)
Danas sam ga se setila,pronasla
knjizicu u kojoj ga imam i
dok se rucak kuvao, kolac je
bio gotov...
Dobro prohladjen prijao nam
je uz popodnevnu kafu :)

Kora :
4 zumanceta
1/2 case od 2 dl secera
1/2 case ulja
1/2 case mleka
1 kasika kakaoa
1 prasak za pecivo
1 casa brasna

Saum:
4 belanceta
8 kasika secera

Glazura:
100 g cokolade za testo
malo ulja

Priprema:
Za koru umutiti zumanca se secerom,
dodati ulje, mleko,kakao i na kraju
polako umesati brasno sa praskom za
pecivo.

Usuti masu u podmazan pleh manjih
dimenzija, kod mene je 30x20 cm,
i peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Preko pecenog testa izruciti
cvrsto ulupan saum od belanaca i
secera, poravnati i vratiti u rernu
na temperaturu od 100 stepeni.
Kolac prosusiti desetak minuta,
iskljuciti rernu i ostaviti ga u
toploj rerni dok se ne prohladi.

Za glazuru rastopiti cokoladu sa
malo ulja, preliti preko prohladjenog
kolaca i ostaviti ga da se dobro prohladi u
frizideru.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...