петак, 29. април 2011.

DROBLJENA TORTA :)





Ovo je jedna od prvih torti koju sam pravila...Recept je davno zapisan od cimerkine mame iz studentskog doma :)
I uvek kad mi treba brza poslastica, bez puno sastojaka a ukusna, ja se setim nje :)
Ovog puta je pravljena za suprugov rodjendan, a nije neka teza torta pravljena jer smo u pripremama za predstojecu slavu :)

Testo:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
2 kasike vode

Nadev:
1 l mleka
500 g secera
100 g cokolade za kuvanje
1-2 kasike kakaoa
250 g margarina sa ukusom slatke pavlake
250 g mlevenog keksa

Ukrasavanje:
slag po zelji

Priprema :

Napraviti patispanj od 5 jaja, secera, brasna i vode da bi bio rastresitiji.
Ispeci ga u plehu vecih dimenzija jer je bolje kad je tanji.

Ispeceni patispanj prohladiti i iseci u kocke velicine 3x3 cm.

U dublju serpu, obavezno duboku da vam ne pokipi nadev tokom kuvanja,
staviti secer, mleko i margarin i sve zajedno kuvati da se sjedine sastojci.
Dodati cokoladu i kakao i pustiti da jos malo prokuva nadev.
Na kraju dodati keks, sve dobro sjediniti i prohladiti.

Hladan nadev i patispanj spojiti, nezno varjacom promesati da se svaki komadic
testa natopi.
Uzeti sud po zelji, usuti masu i ostaviti je u frizideru 1-2 sata da se prohladi.

Prohladjenu tortu istresti na posluzavnik, ne treba podmazivati posudu u kojoj
hladite smesu, i ukrasiti slagom po zelji.












четвртак, 28. април 2011.

Uskrsnja pletenica :)


Svaki Uskrsnji rucak prati i ova miriisna i lisnata pletenica:)
I ove godine je bila na trpezi i svi su uzivali u njoj :)



Posted by Picasa

субота, 23. април 2011.

Hristos vaskrse!


Svima zelim srecne Uskrsnje praznike i da ih provedete u miru, veselju i spokojstvu :)

HRISTOS VASKRSE!!!
Posted by Picasa

понедељак, 18. април 2011.

SLANI PUZICI

Posted by Picasa
Volimo domace pecivo, njegov miris i mekocu i zato cesto isprobavam nove recepte.
Ovo je jos jedan u nizu .....Mogu reci da je pecivo mekano, lako i brzo se sprema, a uzivanje zagarantovano :)


Testo:
500 g brasna
20 g svezeg kvasca
1 kasicica soli
1/2 kasicice secera
75 ml vode
250 ml jogurta
50 ml ulja


Fil:
500 g praske sunke
100 g kackavalja

Premaz:
1 jaje
susam
125 g margarina

Priprema:
U posudi za mesenje staviti toplu vodu, secer i izmrvljen kvasac.
sacekati da kvasac nadodje i dodati ule, so, jogurt i uz postepeno
dodavanje brasna zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Ako vam je jogurt redji, bice vam potrebno jos malo brasna ,ito dodajte postepeno jer testo ne sme biti tvrdo.
Ostaviti testo na toplom mestu 30 minuta da naraste.

Za to vreme iseckati prasku sunku na sitno a kackavalj izrendati na krupno.

Nakon 30 minuta testo podeliti na 8 jufkica, svaku jos malo premesiti
i ostaviti jos 15 minuta da raste.

Na pobrasnjenoj podlozi razviti svaku jufku sto tanje, naneti kackavalj i sunku,
uviti u rolat i njega smotati u krug. Tako cete dobiti 8 puzica.
Svaki tako napravljen puz oklagijom blago pritisnuti i stanjiti na 1 cm debljine.

Pleh u kojem ce se peci podmazati margarinom, sloziti puzeve, premazati ih umucenim jajetom,
posuti susamom i na svaki staviti po komad margarina.

Rernu zagrejati na 200 stepeni i peci pecivo do rumene boje.
Potrebno je od 15 - 20 mnuta u zavisnosti od jacine rerne.

Pecivo je mekano i drugog dana i moze biti uzina vasim malisanima :)

SLANI PUZICI

Mekano, mirisno i neodoljivo pecivo :)
Posted by Picasa

уторак, 12. април 2011.

Pita od domacih kora ili kako napraviti savrsene kore :)



Dugo sam mislila da nema sanse napraviti savrsenu pitu od domacih kora ako ne stavim
malo kvasca ili praska za pecivo...:(
Uvek sam bezala od razvlacenja domacih kora, izgovarala se da mi pucaju, da nisu dovoljno
tanke i sve tako....Ali, ipak sam bila manje uporna i brzopleta, a ove kore su tako
jednostavne i od sad cemo uzivati u domacoj piti kad god pozelimo :)


Sastojci:

500 g brasna tip 500


1 kasika ulja


1 kasicica soli


3 dcl mlake vode


i jos brasna po potrebi


Priprema:

U posudu za mesenje staviti brasno, so i ulje,
polako dodajte vodu i rukama mesiti testo.
 Ako vam je testo lepljivo, dodati jos malo
brasna, prebaciti testo na brasnom posut
platneni stolnjak i mesiti polako uz postepeno
dodavanje brasna do trenutka kad se testo vise
ne lepi za ruke.


Testo mora biti elasticno.


Podeliti testo na 3 loptice, svaku oklagijom
malo razvuci u krug, premazati toplim ,ali ne previse ,
uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti ga 1 sat da odstoji.


Nakon tog vremena pristupiti razvlacenju testa. Sve raditi na platnenom stolnjaku.


Prvo malo oklagijom razvuci testo , a onda sve raditi
rukama tako sto podvucete ruke pod testo i
polako ga od sredine razvlacite ka ivicama stola.
Radila sam na polovini stola jer je testo manje i ne moze se puno ravuci.


Razvlaciti testo dok mozete, rukom ili nozem iseci
bocne ivice koje su zadebljale i to testo smotati u
loptu. Od njega mozete napraviti lepinju.


Kore preliti uljem, nadevati po zelji i uz pomoc
stolnjaka smotati u strudlicu.
Tako napravljenu rolnicu prebaciti u nauljen pleh,
jos malo preliti uljem i peci na 200 stepeni do rumene boje.


Pitu izvaditi iz pleha, prekriti cistom platnenom
krpom da malo odmekne i sluziti je uz neki kiselo- mlecni napitak.






Ja sam pravila fil od 300 g sira, 2 jajeta i 1 veze
blitve koju sam samo naseckala, malo posolila i
rukama izgnjecila.




 Možete praviti i pojedinačne pužić-pite tako da svako dobije svoju pitu.

субота, 09. април 2011.

ZAPECENE POSNE MAKARONE


Često spremam posna jela u kombinaciji s makaronama,ovog puta su to bile zapečene :)


Sastojci:

300 g posnih makarona
1 konzerva tunjevine
malo hlebnih mrvica
po ukusu: so, biber
po želji: origano, bosiljak, limunov sok
1 šaka zelenih maslinki
100 g posnog kačkavalja

Priprema:

Skuvati makarone po uputstvu.Na zagrejanom tiganju propržiti mrvice
na malo maslinovog ulja, dodati sadržaj konzerve,sjediniti sve i začiniti po ukusu.

Posuti origanom, dodati iseckane masline i limunov sok po ukusu.

Sve to prebaciti u vatrostalnu posudu, po vrhu narendati kačkavalj i zapeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Potrebno je 10 -15 minuta i to samo da se otopi kačkavalj .

уторак, 05. април 2011.

TROJNI HLEB


Naziv potice od 3 vrste brasna, dodati semenke po zelji i uzivati u mirisnom i zdravom hlebu :)

Sastojci

Testo:

1 dl mlakog mleka

40 g svezeg kvasca

1 kasika otopljenog meda

1 kasika ulja

1 kasicica soli

200 g brasna tip "500"

100 g razenog brasna

400 g integralnog psenicnog brasna

po potrebi mlake vode

po zelji: susam, lan ili semenke bundeve i sl.


Priprema:

1
U toplo mleko staviti otopljen med i svez kvasac i
pustiti da nadodje.

2
U sud za mesenje pomesati sve ostale sastojke osim vode.
Dodati uskisli kvasac i uz dolivanje mlake vode zamesiti testo
koje se ne lepi za ruke.

Testo mesiti oko 5 minuta napobrasnjenoj povrsini,
pokriti krpom i ostaviti 1 sat da kisne.

3
Posle tog vremena premesiti testo i ostaviti ga jos 1 sat.

4
Nakon tog vremena podeliti testo na dva dela, oblikovati
vekne ili hleb i staviti u podmazan pleh za pecenje.

5
Ostaviti pokriveno jos 30 minuta i peci u rerni zagrejanoj
na 250 stepeni oko 15 minuta.

Smanjiti temperaturu na 180 i peci hleb dok se lepo ne
zarumeni i odvoji od pleha u kom se pece.

6
Peceni hleb poprskati hladnom vodom, uviti u cistu krpu i
ostaviti ga da se prohladi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...