недеља, 29. мај 2011.

KONAK PILETINA :)


Kad ugledam neki recept s piletinom, ja odmah
moram da ga isprobam :)
Ovaj sam pronasla u jednom mesecnom casopisu,
imala sve u kuci, i rucali smo bas gurmanski :)
.
Priprema
Vreme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtevno
  1. Belo meso iseci na tanke snicle, posuti ih zacinom i premazati senfom.

  2. Slaninu iseci na kockice, suvi vrat na listove a isto i kackavalj.


  3. Podmazati vatrostalnu posudu, staviti po dnu snicle, preko poredjati listove suvog vrata.

    Preko pobacati slaninu, polovinu pavlake dobro razmazati i sloziti listove kackavalja.

  4. Posebno umutiti jaje i drugu polovinu pavlake i preliti preko kackavalja.


  5. Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni do rumene boje. Posluživanje

Posluziti uz salatu po zelji.

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe













субота, 21. мај 2011.

PEKARSKE KOKTEL KIFLE :)




Jos jedne kifle iz moje prve sveske..Kako pod ovim nazivom vec imam recept,
malo sam ih preradila; smanjila sam ih, koristila buter umesto margarina i smanjila
kolicinu na pola. Nastale su mekane i mirisne kifle koje se tope u ustima :)


Sastojci:
500 ml mleka
1 kasika secera
40 g svezeg kvasca
250 ml ulja
1 kasicica soli
1 kg brasna


Nadev:
po zelji sir, kackavalj ili nesto suhomesnato


Premaz:
1 jaje
1 kasika ulja
125 g butera
susam, kim ili mak


Priprema:
1
Zagrejati mleko da bude toplo, dodati secer i izmrvljeni kvasac.

Ostaviti 10 minuta da se rastvori.
U sud za mesenje staviti mleko sa kvascem, dodati malo brasna,
so, ulje i varjacom blago mesati uz dodavanje brasna.
Brasno dodavati i mesati varjacom dok moze, kasnije mesiti
rukama i tako dok ne potrosite sve brasno.
Dobicete testo koje je masno, ne lepi se za ruke i bice vam
malo hrapave povrsine.
Ostaviti ga pokrivenog 1 sat da kisne.


2
Podeliti testo na 8 loptica, jos malo ga premesiti i ostaviti ga 10 minuta.


3
Na pobrasnjenoj radnoj podlozi ili stolnjaku razvuci svaku lopticu u krug,
iseci na 6-8 trouglova i nadevati po zelji.
Saviti trouglove u kifle tako sto cete tokom savijanja jos malo razvlaciti
testo pod prstima..Treba da dobijete sto vise namotaja jer ce im to dati rastresitost.


4
Gotove kifle slagati u pleh, svaku premazati umucenim jajetom sa uljem, posuti susamom, kimom ili makom i na svaku staviti po komadic butera.


Ukljuciti rernu na 250 stepeni i kad se zagreje odmah stavljati pleh sa kiflama.
Peci ih do rumene boje.
5
Prohladjene kifle mozete zamrzavati i po potrebi koristiti :)

Mekane su dugo i prhke jer im buter daje divnu svezinu :)

среда, 18. мај 2011.

PILETINA U VINU :)




Piletinu volimo, cesto je spremam i uvek
isprobavam nove recepte...
Ovo je jedan od takvih, mogu reci da
cu ga cesto koristiti jer je piletina mekana,
mirisna i ukus je predivan :)

Sastojci :)
400 g pileceg belog mesa
2 glavice crnog luka
50 g slanine
po potrebi maslinovog ulja
2 kasike brasna
1,5 dl belog vina
1,5 dl supe od kokosije kocke
po ukusu so, biber
2 kisela krastavca
malo secera
2 kasike narendanog dimljenog sira

Priprema:

Pilece meso sitno iseci, slaninu na reznjeve a crni luk na kockice.
Na malo ulja proprziti luk i slaninu, dodati meso i
prziti na tihoj vatri dok pravite besamel.

Na ulju proprziti brasno, naliti vinom i supom i uz mesanje skuvati besamel.
U meso dodati naseckane kisele krastavcice i sve zaciniti po ukusu.

Sjediniti besamel i meso, dodati malo secera i sve jos kratko ostaviti da prokrcka.
Sve staviti u vatrostalnu posudu, prekriti sirom i zapeci na 200 stepeni do rumene boje.


Posluziti uz salatu po izboru i bareno povrce :)

уторак, 17. мај 2011.

Posluzite se, castim!!!



Dragi moji citaoci, jucerasnji dan mi je bio



veoma radostan i veseo te vas zbog toga



danas castim :)



Moje druzenje sa vama se nastavlja i



svaki dan mi donosi novi izazov , zelju da



budem jos raznovrsnija i uspesnija :)






HVALA SVIMA :)

субота, 14. мај 2011.

GIBANČICE


Ovo je malo podsećanje na detinjstvo, rodni Banat i hrskave gibančice :)
Mere su "od oka", ne može da ne uspe, a uživanje je zagarantovano :)

Potrebno :

malo kvasca/ kao orah/
malo šećera i soli/ prstohvat/
malo ulja/ 1-2 kašike/ ili kao orah masti
mlake vode i brašna po potrebi

Priprema:

U malo tople vode staviti šećer i kvasac, sačekati da se rastvori pa
dodati još mlake vode, soli, ulja ili masti i uz dodavanje brašna zamesiti mekano
testo koje se ne lepi za ruke.

Ostaviti testo na toplom oko 30 minuta da naraste.
Nakon toga podeliti na male lopte, premesiti ih i
ostaviti još desetak minuta da narastu.

Rastanjiti loptice na željenu veličinu, zagrejati ulje ili mast i
pržiti gibančice sa obe strane da budu rumene.

Ja sam koristila 1 dl vode i imala sam 9 gibančica :)

Služiti ih slane ili slatke :)
Posted by Picasa

среда, 11. мај 2011.

Nagrada :)





Obradovala me je nagrada od drage Zore,





i sad ide onaj tezi deo- ispricati nesto o sebi





u 10 tacaka, a onda podeliti 10 nagrada :)





HVALA ZORO :)


Zbog nemogucnosti pristupa vasim blogovima, neki je kvar kod mene na kompu,

nagradu mogu preuzeti 10 prvih citalaca :)

Hvala svima na razumevanju :)

KIKIRIKI KOCKE




Jos jedan kolac sa slave...

Ovog puta kocke koje su sto duze

stoje sve lepse :)



Sastojci
kore za rozen tortu/ gotove ili pravljene

Fil:
250 g prah secera
300 g pecenog mlevenog neslanog kikirikija
oko 1 dl sojinog mleka ili vode
250 g margarina

Fondan glazura:
250 g prah secera
1 dl vode
3 kasike ulja
nekoliko kapi kolacarske boje

Priprema:
1
Kore napraviti po receptu ili kupiti gotove kore za posnu rozen tortu.
2
Za fil skuvati secer i mleko, dodati mleveni kikiriki i jos malo prokuvati.

Na kraju dodati margarin i sve dobro sjediniti i odmah toplim filovati kore.
3
Pritisnuti nafilovane kore teskim predmetom i ostaviti da se dobro stegne i prohladi preko noci.
4
Za fondan ukuvati secer i vodu da bude kao sirup, dodati ulje, skloniti sa ringle i mutiti dok se ne dobije bela smesa. Smesa je gusta, nakapati boju po zelji i brzo nozem premazati gornju koru.
Posluživanje:

Nakon 1 dana stajanja mozete ih seci i posluziti.

понедељак, 09. мај 2011.

POSNA PITA SA SAMPINJONIMA


Omiljena posna pita u nasoj kuci..Ovog puta je bila deo slavskog predjela :)




Sastojci :


500 g kora za pitu
400 g sampinjona
1 praziluk/ poriluk/
malo ulja
po zelji biber, so ili vegeta
100 g posnog biljnog kackavalja


Preliv:

1 dl vode
1 dl ulja
1/2 kesice praska za pecivo


Priprema:

1
Oprane, ociscene i iseckane sampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.Zaciniti po ukusu, skloniti sa ringle i umesati 100 g narendanog biljnog kackavalja.
2
Pripremiti preliv tako sto ce te prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prasak za pecivo.
3
Podmazati pleh uljem i slagati pitu. Po tri kore prskati prelivom, a na trecu na jednom kraju rasporediti fil i uviti rolat. Tako uraditi sa svim korama.
Ovog puta sam pravila trouglove: svaku koru poprskati, saviti na pola, poprskati i opet
presaviti na pola. Dobicete dugu traku na cijem kraju stavite kasiku fila i savijati po ivicama
da se dobije trougao.
4
Zaseci pitu na kocke i preliti prelivom koji vam je ostao od kora.
5
Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeci pitu da bude rumena.
6
Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi.

Iseci kocke i sluziti.


Posluživanje:

Ova pita je dobra i topla i hladna, ako ostane.


четвртак, 05. мај 2011.

BRZA SALATA OD KROMPIRA


Jedna brza, ukusna i jednostavna posna salata :)

Potrebno :
3-4 srednja krompira
1 konzerva tunjevine
100 g kiselih krastavaca
2 kisele sargarepe/ iz tursije/
po ukusu so i biber
po zelji crveni luk ili praziluk

Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, ocistiti ga, izgnjeciti na grubo.
Tunjevinu ocediti od ulja, ili mozete i njegastaviti, i
sve to sjediniti. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Dodati sitno iseckane kisele krastavce , sargarepu i
luk, sve dobro promesati i servirati rashladjeno.
Posted by Picasa

среда, 04. мај 2011.

Posne vanilice :)




Jos jedan recept za malene, prhke i




neodoljive vanilice :)

POSNE BRESKVICE



Pripreme za slavu su u toku...Prvo sam krenula od sitnih kolača, a kad su oni u pitanju, neizostavni deo su ove prelepe posne breskvice od drage TANJE1234 :)




  • testo

  •  750 gbrašna
  •  250 gšećera
  •  0,5 dlsojinog mleka ili vode
  •  375 gmargarina
  •  1pecivo
  •             fil:

  •  mrvice od bušenih kuglica
  •  marmelada
  •  2kašike kakaa
  •  120 gmargarina
  •  po želji šećera
  • Od testa praviti kuglice ,ali testo treba prvo da odstoji sat vremena u frižideru da ne bi pucale pri pečenju.
  •  Kad su pečene izdubiti ih, filovati, spajati po dve ,umakati u boju, pa u kristal šećer.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...