среда, 28. септембар 2011.

HLADNA SALATA OD TIKVICA BY MARIJADJ :)


Već dugo se spremam da napravim ovu salatu
i uvek mi neko pojede pohovane tikvice koje
sam za to ostavila.... :)
Ovog puta sam uspela i stvarno je dobra ; brza,
ukusna i rashladjena odlično prija za doručak :)

понедељак, 26. септембар 2011.

AJVAR


Malo drugačiji ajvar, nama omiljen zbog boje i ukusa koji je blag i veoma primamljiv za jelo :)




Sastojci

  • 6 kgcrvenih mesnatih paprika
  • 4 kgparadajza
  • 400 mlulja
  • 200 gšećera
  • 100 mljabukovog sirćeta
  • po ukususoli

    1. Papriku oprati, očistiti od semenki i ispeći. Tako toplo i pečenu slagati je u posudu sa poklopcem i ostaviti je preko noći da se ohladi i ocedi od suvišne tečnosti.
      Papriku očistiti i samleti na mašini za meso.
    2. 2
      Paradajz oprati, očistiti od središnjeg dela, iseći na pola i samleti na mašini.
    3. 3
      U dublju šerpu staviti ulje, šećer , sirće i zagrejati do ključanja, ubaciti samleveni paradajz i kuvati ga oko 1 sat na srednjoj temperaturi.
      Povremeno mešati, ali kako je on vodenkast, neće zagorevati i polako će se kuvati.
    4. 4
      Nakon tog vremena dodati samlevenu papriku i sve zajedno kuvati, uz stalno mešanje, dok varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe. To će potrajati, nekada i 3 sata, pri kraju dodati so po ukusu i prokrčkati još desetak minuta.
    5. 5
      Pripremiti tegle, zagrejati ih u rerni na 50 stepeni, i vreo ajvar sipati u tople tegle.
      Tako napunjene tegle složiti u rernu i sterilizovati oko 15 minuta na 50 stepeni. Isključiti rernu i ostaviti tegle u njoj sve dok se sasvim ne ohlade.
      Tek tada zatvoriti tegle i odložiti na tamno i prohladno mesto.
    6. 6
      Ako stavljate konzervans, stavite ga u šerpu kad sklonite ajvar sa ringle, promešati i sipati ajvar u tegle.
    7. Ove godine sam papriku samo iscepkala, nisam je mlela, i još nam se više svidja takva kombinacija.


субота, 24. септембар 2011.

PLAVI PATLIDŽAN SA PILETINOM


Opet piletina...To je kod nas omiljeno meso, ali ovog puta u kombinaciji sa jesenjim povrćem...Dobili smo lagan, brz i ukusan ručak koji smo s uživanjem pojeli :)


Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtevno
  1. 1
    Plavi patlidžan iseći na tanke listove, posoliti i ostaviti 15 minuta.
  2. 2
    Piletinu iseći na kockice i začiniti po ukusu.
    Papriku iseći na kolutove , luk iseći na rebarca a peršun sitno iseckati.
  3. 3
    Na svaki list patlidžana staviti piletinu, po 4-5 kockica, smotati u rolnicu i slagati u nauljenu vatrostalnu posudu.
  4. 4
    Preko složenih rolnica staviti iseckano povrće, preliti uljem po želji i naliti vodom da meso do pola bude u tečnosti.
  5. 5
    Peći u rerni na 200 stepeni dok tečnost ne ispari a rolnice dobiju blago rumenu boju.

Posluživanje

Poslužiti uz bareni pirinač i sezonsku salatu po želji.

Sastojci

Broj osoba:
3 osobe
  • 1 srednjiplavi patlidžan
  • 300 gpilećeg belog mesa
  • 2 glavicecrnog luka
  • 1zelena paprika
  • 1crvena paprika
  • 1 vezaperšunovog lista
  • po ukususo, biljni začin
  • po potrebiulja
  • Prilog :
  • po potrebibareni pirinač

    Na umereno zagrejanom ulju lagano
    proprziti pirinac, posoliti ga i zaliti
    duplom kolicinom vrele vode u odnosu
    na pirinac.Lagano mesati 2-3 minuta,
    posudu poklopiti i nakon 2 minuta
    iskljuciti ringlu i ostaviti na toploj
    ringli da pirinac sasvim upije vodu.
    Kad vise nema vode i pirinac ce biti
    spreman za serviranje.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...