субота, 21. јануар 2012.

DOMAĆI REZANCI ZA SUPU



Svi u kući volimo domaće rezance za supu, ali nemam ih uvek pripremljene i onda krenem da kupujem razne kojih ima u prodaji...Budu tu i oni nazovi domaći, žute se ali su kao pena, i kad ih zakuvate u supu- doživite razočarenje. Nema ni traga od jaja, sve se nekako slepe i potpuno su nejestivi. A potrebno je samo malo sastojaka, malo dobre volje i vremena, pa da se spreme domaći rezanci :)
Ovog puta sam, na nagovor moje ćerke, pristala da ih umesim i napravim... Kupila sam provereno domaća jaja, najbolje brašno koje godinama koristim i uz malu pomoć supruga, za okretanje ručice na mašini za rezance, danas imamo 600 g pravih domaćih rezanaca :)

Sastojci :
6 jaja
600 g mekog brašna tip "400"

U sud za mešenje razbiti jaja, dodati polovinu brašna i varjačom dobro umutiti.
Postepeno dodajte ostatak brašna i ručno mesiti.

Testo treba da je žilavo, da se ne lepi za ruke i da je kompaktno.
Prebaciti testo na pobrašnjen stolnjak, ostaviti ga pokrivenog 15 minuta.

Nakon tog vremena uz pomoć oklagije i malo spretnosti, uz dodavanje brašna
na oklagiju i radnu površinu, razvući testo u što veći krug.

Iseći trakice širine 5 cm i dužine 10 cm i istanjiti ih na mašini za
rezance.
Tako rastanjene trakice ostaviti na čistom stolnjaku da se malo šprosuše,
ali ne i da se presuše. U zavisnosti od toplote prostorije to je oko 30 minuta.

Iseći trakice u rezance na mašini, rasprostrti ih u tankom sloju na čistom stolnjaku
i ostaviti ih preko noći da se dobro prosuše.

Tako osušene rezance nežno pokupiti i odložiti u krpenu vrećicu, ili u neku kartonsku
kutiju u koju ste stavili platnenu krpu. Čuvati ih na suvom mestu i po potrebi
zakuvavati.