среда, 10. октобар 2012.

PILEĆI GIROS

Giros je nešto što svako od nas prvo proba i zavoli na letovanju u Grčkoj. Nikada nisam pokušala da ga pravim kod kuće, ali ovaj prvi pokušaj je bio više nego uspešan :) Pileći giros u pita lepinji je bio pravi i uživali smo u njemu. Koristila sam batake bez koske, možete i kombinaciju svinjetine i piletine, obavezno ga ostaviti par sati u marinadi i pržiti na tiganju sa sve marinadom.


SASTOJCI ZA PILETINU:

  • 1/2 kg pilećeg filea ili otkoštenih bataka
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika mešavine biljnog začina
  • 1 kašika origana
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašika soja sosa
  • 3 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika aleve paprike
  • ili gotovu mešavinu začina za giros iz Grčke

PRIPREMA:
Pileći file iseckamo na žilijen ( štapiće) i dodamo senf, ulje , soja sos i začine. Najbolje je sve to ostaviti bar sat do dva u frižideru ( ukoliko niste mnogo gladni) i kad piletina dobro upije sve sastojke propržiti u tiganju. Sve vreme meso mešati da se lepo isprži i ne pregori.

Za giros koristiti domaću pitu za giros.

Od priloga pripremiti pomfrit, naseckati crni luk na kolutove, može kečap, majonez ili tzatziki salata.

TZATZIKI:
  • 1 veliki krastavac
  • 1 kašika mirodjije
  • čen belog luka( može i u prahu)
  • 400 ml kisele pavlake većeg % mm
  • po ukusu soli

PRIPREMA:
 Krastavac izrendamo i dobro iscedimo od soka, a zatim umešamo pavlaku, beli luk i mirodjiju i dodamo soli po ukusu.

Tortilju namažemo tzatziki salatom preko cele tortilje, dodamo  štapiće piletine i pomfrit. 
Malo majoneza i kečapa takodje po ukusu i ko voli crni luk ili paradajz po vrhu.


Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...